Facebook image

Karczub János

Menedzser, Adóüzletág

Karczub János végzettségét tekintve közgazdász, adótanácsadó. Adózási területen több mint 10 éve dolgozik szakértőként, elsősorban a multinacionális vállalatok kapcsolt ügyleteit érintő adózási, transzferárazási kérdésekkel kapcsolatos tanácsadási munkákban, projektek vezetőjeként, résztvevőjeként.

Hazai és nemzetközi vállalatok transzferár dokumentációjának elkészítése, transzferár tanácsadás, adóellenőrzések terén széleskörű tapasztalattal rendelkezik. A pénzügyi szektorban szerzett vállalatfinanszírozási és vállalatelemzői tapasztalatának köszönhetően jelentős szakismerettel bír továbbá a különböző vállalatközi hitelek, valamint finanszírozási struktúrák területén is.
Az RSM Hungary csapatához adótanácsadóként csatlakozott, több mint 5 éve.

Telefon
Karczub János témái
Karczub János

Megjelent a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet

Lényegi változások nélkül jelent meg a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet* , melynek tervezetét, valamint a jövőbeni transzferár adatszolgáltatási kötelezettség körét korábbi blogunkban bemutattuk. 2023-tól új adatszolgáltatási kötelezettség terheli majd az adózókat a transzferár dokumentációjuk kapcsán, ugyanis új elemként már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Az új adminisztrációs feladat mellett változik a dokumentációs értékhatár is. Az alábbiakban a végleges transzferár rendelet életbe lépésével a vállalatok számára legfontosabb változásokat és teendőket vesszük sorra.

Tovább
Karczub János

Ezekről a transzferár adatokról kell jelenteni a társasági adóbevallásban

Már elérhető a transzferár rendelet módosításának tervezete, amely részletesen felsorolja, hogy a transzferár dokumentációhoz kapcsolódóan milyen adatokat kell majd feltüntetni a társasági adóbevallásban 2023-tól. Az új adminisztrációs feladat mellett várhatóan változik a dokumentációs értékhatár is, csökkenhet a dokumentálandó ügyletek száma.

Tovább
Karczub János
Karczub János

Transzferárazás: gigabírságok és szigorítások

Két és félszeresére emelkedő mulasztási bírság, a társasági adóbevalláshoz kapcsolódó új transzferár adatszolgáltatási kötelezettség és változó adóalap korrekciós szabályok. A T/360 törvényjavaslat több ponton is érinteni fogja, és várhatóan tovább szigorítja majd a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó transzferár szabályokat.

Tovább
Karczub János
Karczub János