Facebook image

Karczub János

Menedzser, Adóüzletág

Karczub János végzettségét tekintve közgazdász, adótanácsadó. Adózási területen több mint 10 éve dolgozik szakértőként, elsősorban a multinacionális vállalatok kapcsolt ügyleteit érintő adózási, transzferárazási kérdésekkel kapcsolatos tanácsadási munkákban, projektek vezetőjeként, résztvevőjeként.

Hazai és nemzetközi vállalatok transzferár dokumentációjának elkészítése, transzferár tanácsadás, adóellenőrzések terén széleskörű tapasztalattal rendelkezik. A pénzügyi szektorban szerzett vállalatfinanszírozási és vállalatelemzői tapasztalatának köszönhetően jelentős szakismerettel bír továbbá a különböző vállalatközi hitelek, valamint finanszírozási struktúrák területén is.
Az RSM Hungary csapatához adótanácsadóként csatlakozott, több mint 7 éve.

Telefon
Karczub János témái
Karczub János

Transzferár 2024 - Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében.

Tovább
Karczub János

Transzferár 2024: a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok tekintetében 2023. jelentős fordulatot hozott a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. Ezek a – 2023-as adóévet érintő - változások először a 2024-ben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak. A transzferár adatszolgáltatást készítő cégeknek, pedig körültekintően kell eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV.

Tovább
Karczub János

Transzferár adatszolgáltatás 2023: tapasztalatok és kötelezettségek

Az idei év a transzferárazás terén fordulópontot jelentett a cégek számra, hiszen társasági adóbevallásukban a szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatban is adatokat kellett szolgáltatniuk. Összegyűjtöttük a TP adatszolgáltatással kapcsolatban felmerült főbb kérdéseket, témákat, amelyek a leginkább fejtörést okoztak a cégeknek a 2022-es transzferár adatszolgáltatás elkészítésekor.

Tovább
Karczub János

Megjelent a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet

Lényegi változások nélkül jelent meg a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet* , melynek tervezetét, valamint a jövőbeni transzferár adatszolgáltatási kötelezettség körét korábbi blogunkban bemutattuk. 2023-tól új adatszolgáltatási kötelezettség terheli majd az adózókat a transzferár dokumentációjuk kapcsán, ugyanis új elemként már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Az új adminisztrációs feladat mellett változik a dokumentációs értékhatár is. Az alábbiakban a végleges transzferár rendelet életbe lépésével a vállalatok számára legfontosabb változásokat és teendőket vesszük sorra.

Tovább
Karczub János

Ezekről a transzferár adatokról kell jelenteni a társasági adóbevallásban

Már elérhető a transzferár rendelet módosításának tervezete, amely részletesen felsorolja, hogy a transzferár dokumentációhoz kapcsolódóan milyen adatokat kell majd feltüntetni a társasági adóbevallásban 2023-tól. Az új adminisztrációs feladat mellett várhatóan változik a dokumentációs értékhatár is, csökkenhet a dokumentálandó ügyletek száma.

Tovább
Karczub János