Transzferárazás

A világ kereskedelmének jelentős része vállalatcsoportok tagjai, azaz ún. kapcsolt vállalkozások között bonyolított ügylet.

Nem független felek között azonban nem minden esetben érvényesülnek a piaci viszonyok, és a hazai, valamint nemzetközi (OECD-BEPS, EU) szinten bevezetett és folyamatosan továbbfejlesztett transzferárszabályok azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák a jövedelem országok közötti átcsoportosítását a cégcsoportokon belüli termékek és szolgáltatások árának a piaci árhoz viszonyított eltérése esetén. 

Miért bízzon meg bennünket a transzferárazással kapcsolatos feladatai és problémái megoldásával?

A cégcsoportok magyar tagjainak fontos szem előtt tartania, hogy a transzferárazás szerves része nemcsak a mindennapi adóadminisztrációs tevékenységnek, hanem fontos szerepe van az üzleti modell kialakítása, működtetése és átalakítása során is. A transzferárak ellenőrzése (a nyilvántartások és a kapcsolt vállalkozások közötti áralkalmazás megfelelősége tekintetében) évek óta a NAV kiemelt feladatai közé tartozik. Az OECD–BEPS transzferárazással kapcsolatos akciópontjai újabb, részletesebb szabályokkal, eljárásokkal igyekeznek a nagyobb átláthatóságot megteremteni, ezzel hatékony fegyvert és muníciót biztosítva az adóhatóságok számára a mind hatékonyabb transzferár-ellenőrzések érdekében. Ezzel a komplex feladattal azonban nem kell egyedül megbirkóznia, képzett és motivált szakembereink transzferár-szolgáltatásainkkal segítik a munkáját.

Transzferár-szolgáltatásaink

Nyilvántartás

 • Nyilvántartások készítése (önálló, összevont és közös nyilvántartás); 
 • Nyilvántartások felülvizsgálata és kiegészítése összhangban a hazai előírásokkal;

Transzferár-ellenőrzés

 • NAV-ellenőrzés során transzferárkérdésekben nyújtott támogatás, tanácsadás;

Tanácsadás

 • Transzferárakkal kapcsolatos kockázatfelmérés, javaslatok a kockázatok hatékony kezelésére, a legmegfelelőbb üzleti modell kialakítására (új csoportstruktúra bevezetése, átszervezések, határon átnyúló ügyletek, stb.) 
 • Transzferárképzési politika kialakítása
 • Az OECD-BEPS és az EU-s nemzetközi transzferár-szabályozással kapcsolatos segítségnyújtás, különös tekintettel a CbC-jelentéssel kapcsolatos tudnivalókra. 

APA

 • Kérelmek előkészítése, közreműködés a NAV-val történő egyeztetés során

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Kiss Helga adóigazgató, RSM Hungary

Kiss Helga

Igazgató, Adóüzletág

Karczub János

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Kérjen ajánlatot online!

  Teljes körű tájékoztatás

  Adócsoportunk hírlevél formájában tájékoztatja ügyfeleinket az aktuális adóváltozásokról, illetve az esetlegesen megjelenő adóhatósági jogértelmezésekről. Úgy véljük, az időben történő tájékoztatás a jogszabályi változásokról nagyban hozzájárul ügyfeleink pénzügyi terveinek pontosításához, valamint az adóoptimalizálásukhoz.

  Társaságunk szakértői rendszeresen megírják véleményüket blogunkon.

  Iratkozzon fel értesítőnkre, hogy első kézből megkapja publikált anyagainkat!

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat