Facebook image
Mentés

Visszahívhat a főnök a nyaralásból? A válasz: Igen!

Már a szabadság időpontja előtt 15 nappal jeleztem a munkáltatóm felé a nyári szabadságigényemet, amit ő jóvá is hagyott. Amit csak lehetett, előre elrendeztem. Van, aki helyettesítsen, nyugodtan hagyom ott a céget két teljes hétre.

Elérkezett a várva-várt pillanat, elindultunk! Még oda sem értünk, de már nagyon izgatottak vagyunk, végre együtt tölthetünk két hetet. Nincs munka, nincs rohanás, most tényleg együtt töltünk minden egyes pillanatot.

Aztán a negyedik napon, a strandolást megelőző reggeli matrac- és úszógumifújás  után megcsörren a telefon… A főnök az! Felvegyem? Felveszem! …. Hazarendel!

Megteheti?  Tényleg van joga hozzá, hogy visszahívjon a nyaralásomból? A válasz: IGEN!

Kellően súlyos indokkal visszarendelhet a főnök

A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni. Erre azonban csak kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a cég működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén van lehetősége. A szabadság megszakítására vonatkozó utasítás kiadásával egy időben a munkáltatónak azt is közölnie kell munkavállalójával, hogy mikor kell megjelennie, és az adott napon (napokon) pontosan mely időszakban kell munkát végeznie.

A szabadságról a munkavégzés helyére való oda- és visszaút időtartama, illetve a munkával töltött idő nem számít bele a szabadság idejébe, s erre az időre a munkavállalót a teljes munkabére illeti meg. Az új Munka törvénykönyvének (Mt.) az álláspontja szerint, amennyiben a munkáltató a munkavállaló számára kiadott szabadságot megszakítja, és munkavégzést rendel el, akkor valójában egy szabadságnapot munkanapra cserél, és ezért a munkavégzéssel töltött szabadságnap helyett másikat kell biztosítania a munkavállaló számára.

Sőt a munkabéren felül a munkáltató köteles a visszarendeléssel összefüggésben felmerült minden kárt és költséget megtéríteni a munkavállaló részére. Vagyis például ki kell neki fizetnie a visszaútból eredő kiadásokat, de ugyanígy a nyaralás megszakításával vagy lemondásával összefüggésben felmerült kárt, például a kötbérmentesen már le nem mondható szállás költségét.

A munkáltató azonban a fent említett indokokkal, vagyis a kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a cég működését közvetlenül és súlyosan érintő ok felmerülése esetén nem csupán arra jogosult, hogy megkezdett szabadságunkat megszakítsa, hanem arra is, hogy a még meg nem kezdett szabadságunk időpontját módosítsa. Abban az esetben, ha a munkavállaló igazoltan a szabadság engedélyezését követően fizette be útját, azonban munkája – pontosabban a szabadság időpontjának utólagos módosítása - miatt nem, vagy csak később, drágább főszezonban tud elmenni, akkor a munkáltatónak a fentiekhez hasonlóan meg kell térítenie a munkavállaló minden ezzel kapcsolatban felmerülő költségét és kárát.

Amennyiben a munkavállaló önként foglalkozik munkájával szabadsága napján, abban az esetben nem jár új szabadságnap a számára.

Bárcsak úgy döntöttem volna, mint Inocskin, aki a szabályok helyett a gyermeki játék és a forró nyárban igényelt hűsölés diktálta vágyaknak engedelmeskedve élvezettel úszik át a tiltott szigetre…. Igaz, hosszú távon valószínűleg jobb döntés volt felvenni a telefont.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom