Facebook image

Összesen 1392 bejegyzés

Óvatosan a kisadózókkal: hátránya is lesz a tételes tehernek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap, 2012. július 10-én beterjesztette az Országgyűlésnek az úgynevezett kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvényjavaslatot. Ennek keretében megismerhettük a részleteket, vagyis azt, hogy kik és mi módon választhatják e kedvező adózási módot. Itt fontos a vállalkozás működési formájára (egyéni vállalkozó, egyéni cég, bt., kkt.),illetve a maximális bevételre (6 millió Ft) utalni.

Tovább

Életfogytig tartó tanulás: alapkövetelmény vagy csapda?

A gazdasági helyzet nem kedvez a diplomás pályakezdőknek, ez köztudott tény. A piac által megkövetelt állandó megújulás pedig nem kedvez azoknak, akik kevésbé vehetők rá a tanulásra. Vajon a diploma megszerzése után nyugalommal mondhatja azt a pályakezdő, hogy befejezte tanulmányait? Vagy csak ezután kezdődik a tanulás és a tapasztalatszerzés nagy része? A folyamatos tanulás és - a piaci feltételeknek, a munkáltatónak vagy akár önmagunknak való - állandó megfelelési kényszer vajon milyen hatással van a munkavállalókra és tanulási szokásaira? Élethosszig tartó, avagy életfogytig tartó tanulásról van szó?

Tovább

Munkavédelmi akcióterv: az ördög a részletekben rejlik

Minden olyan lépést üdvözölni kell, amely a foglalkoztatás bővítését szolgálja, ám fontos kiemelni, hogy a miniszterelnök által hétfőn bejelentett, úgynevezett munkavédelmi akciótervről egyfelől a részletek ismerete nélkül nehéz megalapozott véleményt mondani, másfelől az abban szereplő elemek egy része akár visszaélések melegágyává is válhat.

Tovább

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

Tovább az EKHO kalkulátorhoz » Az ekho szerinti adózást ma még csak a törvényben említett foglalkozásokat végző magánszemélyek választhatják azon bevételeikre, amelyek munkaviszonyban, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként illetik meg őket. További feltétel, hogy a magánszemély kizárólag a foglalkozása szerinti tevékenységet folytasson, vagy vállalkozási vagy megbízási szerződés alapján jusson ilyen bevételhez.

Tovább

Harc a Kékszalagért

Július 5-én 9 órakor rajtol az idei Kékszalag mintegy 500 hajóból álló mezőnye. A verseny legnagyobb esélyesei idén a modern vitorlások, köztük a mai technikai szinten leggyorsabbnak számító katamaránok és trimaránok.

Tovább

Kismamák, figyelem! A szabadság pénzbeli megváltására az új MT szerint már nincs mód

A 2012. július 1-től hatályos új Munka törvénykönyve szerint a kismamáknak a gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság az első hat hónapban jár. Ez a rendelkezés tavaly augusztus elsejétől hatályos, korábban  a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első évére járt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi szabályokhoz képest körülbelül 10-15 nap szabadságtól esik el az édesanya a visszatérés után, attól függően, hogy hány éves, illetve milyen pótszabadságok illetik meg.

Tovább

Nem tagadható meg az áfalevonási jog az alvállalkozó által elkövetett szabálytalanságok miatt

Az Európai Bíróság a mai napon újabb ítéletet hirdetett két magyar vonatkozású ügyben. A magyar adóhatóság régóta követett gyakorlata, hogy az adólevonási jog gyakorlásának engedélyezéséhez a beszállítónál is vizsgálja az ügyletet. Ha a beszállító valamilyen szabálytalanságot követett el (pl. nem fizette meg az értékesítés után az áfát, nem adott be adóbevallást vagy nem rendelkezett bejelentett szakképzett személyzettel a teljesítés időszakában),akkor az adólevonási jogot a magyar adóhatóság arra való hivatkozással tagadta meg, hogy az ügylet nem teljesülhetett a számlán feltüntetett módon, következésképpen a számla fiktív.

Tovább

Üzleti és egyéb célú ingatlan vásárlása, öröklése és ajándékozása: jogszabály-áttekintő és kalkulátor

Tovább a legfrissebb alap ingatlan kalkulátorhoz » Kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatja, mekkora illetéket kell lerónia nem lakáscélú ingatlan, telek, termőföld megvásárlása, öröklése vagy ajándékozása esetén. Ezeknél az ügyleteknél számos olyan részletszabály van, amit mindenképpen figyelembe kell vennie: ezek áttekintésében segít alábbi összeállításunk.

Tovább

Kiemelt témák