Facebook image

Összesen 1335 bejegyzés

Komoly lehetőségeket rejt az elektronikus számlázás

Bár immár nyolcadik éve, 2004 óta lehet Magyarországon elektronikus számlát kibocsátani, és az minden értelemben egyenértékű a papíralapú megoldással, továbbra is nagyon kevesen élnek e lehetőséggel. Annak ellenére is, hogy ez a megoldás a komoly költségcsökkenés mellett a számlaforgalom gyorsításával is segíti a vállalkozásokat.

Tovább

A szabályozás nagyobb gát, mint a válság – Felmérés a magyar vállalkozások online tevékenységéről

Számos tényező közül leginkább a szabályozási környezet akadályozza a magyarországi cégeket online tevékenységük, kínálatuk és elérhetőségük fejlesztésében – erre világít rá az RSM DTM Hungary Zrt. friss kutatása. Az elsősorban kis- és középvállalkozásokat felölelő felmérés tanúsága szerint a válaszadók tizedét kifejezetten gátolják az online tevékenységekkel kapcsolatos magyar törvények, rendeletek és szabályok, további 71 százalékuk pedig inkább negatívan, semmint pozitívan ítéli meg a jogszabályi környezetet.

Tovább

Pénzforgalom szerinti adózás: könnyebbség a kicsiknek

Az e havi bevételem egymillió Ft. Összes kiadásom, benne a vállalkozás fejlesztésére vett új géppel hatszázezer forint. Az adóalapom tehát 400 000 Ft. Pont. Ha minden jól megy, a jövőben akár így is kiszámolhatják a magyar mikro- és kisvállalkozások a rájuk háruló közterheket.

Tovább

Telefon- és tranzakciós adó: nem minősül áfának

A tegnap beterjesztett konvergenciaprogram és a kormányzat által Széll Kálmán Terv 2.0 alatt jegyzett konszolidációs terv immár nyilvánossá tette a korábban még csak kiszivárogtatásokból ismert adóterveket. A két legfontosabb, illetve legnagyobb horderejű új adónem az úgynevezett pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a távközlési szolgáltatási adó. Mindkét adónem ismertté válása során felmerült a kérdés, hogy nem tekinthetők-e újabb általános forgalmi jellegű adóknak.

Tovább

Külföldi kiküldetés, avagy mennyi lehet a napidíj?

A megszerzett bevétel 30 százaléka, de maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg számolható el 2012. január 1-től igazolás nélkül külföldi kiküldetés esetén. Hasonló szabály már korábban is létezett, év elejétől pedig ismét ez a rendelkezés az irányadó a külföldi kiküldetések terén.

Tovább

Uniós adószámok: érdemes ellenőrizni!

Unión belüli kereskedelmi kapcsolatok esetében különösen fontos annak ellenőrzése, hogy a (leendő) partner ténylegesen létezik és jogszerűen működik-e. Amellett, hogy ez minden társaságnak elemi érdeke, az utóbbi időben az adóhatóság is sokkal erőteljesebben ellenőrzi a Közösségi termékértékesítések adómentességének igazolását. Mielőtt egy közösségi partnerrel létesítenénk üzleti kapcsolatot, javasolt (és indokolt) meggyőződni az adószámának hitelességéről. Alapvetően két lehetőség kínálkozik.

Tovább

Kismalac, engedj be! Az egyablakos áfa rendszer

One Stop Shop vezetnének be a több tagállamban áfaköteles ügyleteket folytató vállalkozások részére az Európai Bizottság (a továbbiakban EB) márciusi jelentésében felvázolt tervek szerint: ezek között szerepel a vállalkozások egyetlen adószámmal történő azonosítása minden közösségi adókötelezettségük során, a vonatkozó áfa bevallások egységesítése, illetve a nemzeti áfa szabályok egységes, egyszerű és online elérhetővé tétele.

Tovább

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikersztorija a sporttámogatás

Csapatsport-támogatás kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora megtakarításokat érhet el! A jövő sikereinek zálogává válhat a sporttámogatások 2011. július 1-én hatályba lépett társasági adókedvezménye az érintett öt sportág (kosárlabda, vízilabda, kézilabda, jégkorong és foci) esetében. Annak ellenére, hogy még egy év sem telt el hatályba lépése óta, az új kedvezmény máris rendkívüli népszerűségnek örvend a társaságok és természetesen a sportszervezetek körében is. Nem véletlenül: a kedvezmény mértéke a támogatási összeg 110 százaléka lehet – az adott évi számított adó 70 százalékáig –, ami kitűnő ösztönzésnek bizonyult a társaságok részére. A támogatás jelentőségét a sportszervezetek között pedig mi sem igazolja jobban, mint hogy összesen közel 100 milliárd Ft összegű igény érkezett be a tavalyi évben.

Tovább

Ami a nyitánykor még megy, az a végszókor már késő lehet – 2. felvonás

A 2010-es évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ehhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem a szükséges eljárások egyszerűsége is hozzájárult. Ahhoz azonban, hogy élni tudjunk vele, idejében szükséges lépéseket tenni.

Tovább

Kiemelt témák