Facebook image
Mentés

Valóban újabb haladék a pénztárgépek cseréjére?

A NAV tegnap frissítette azt a pénteki közleményét, miszerint az adóhatóság nem fogja szankcionálni, ha a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépet használó adózók augusztus 31-ig nem rendelik meg az új pénztárgépeket, de eddig az időpontig a cseréhez szükséges regisztrációt (azaz akár augusztus 31-e 23:59-ig!) elvégzik.

Az adóhatóság mostani tájékoztatója kitér arra is, hogy az adózóknak a regisztráció helyett lehetőségük van 2013. december 31-ig használható elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek beszerzésére vagy bérlésére is.


Érdekes módon a közlemény azonban nem tér ki arra, hogy mi lesz azokkal az adózókkal, akik 2013. augusztus 31-ig igénylik az üzembe helyezési kódot, majd 2013. december 31-ig megrendelik az új pénztárgépet, de valamilyen okból elmarad annak 2014. január 1-ig történő üzembe helyezése.

Sokan fellégeztek, hogy nem kell azonnal megrendelniük az új pénztárgépeket. Látszatra valóban van idő megvárni, hogy a piacon egyre több szereplő megjelenésével az árak is mérséklődjenek. Ám már most biztosan látszik, hogy aki sokáig vár, az pórul járhat. Hiába ugyanis a négy hónapos haladék, a hosszú szállítási határidők, illetve a mindenkire kötelező 2013. december 31-ei átállási határidő miatt várható tömeges igénylések következtében valószínűleg mégsem lesz elég decemberben vagy novemberben megrendelni az új pénztárgépeket.

Ezért joggal vetődik fel már most a kérdés: vajon lesz-e újabb moratórium azoknak, akik igazolni tudják, hogy a gépeket megrendelték, vagy az adóhatóság ezt követően már nem fog tovább várni, és az új pénztárgépek hiánya esetén minden esetben szankcionálni fog, függetlenül az üzembe helyezés elmaradásának okától.

Az átállás befejezéséig az adóhatóság várhatóan újabb közleményeket fog kiadni a témában.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom