Facebook image
Mentés

AEO minősítés: Egyre több vállalkozás használja ki az előnyöket

A hír azért is érdekes, mert azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

A vámhatóság közelmúltban közzétett statisztikái alapján az AEO minősítéssel rendelkező, engedélyezett gazdálkodók sikeresen és hatékonyan alkalmazzák és használják ki a minősítésből fakadó előnyöket és könnyítéseket, mind a folyamatba épített, mind pedig az utólagos ellenőrzések esetében.                                

A 2012. januári adatok alapján 255 vállalkozás rendelkezett AEO-tanúsítvánnyal. A vámeljárásokhoz kapcsolódó statisztikai érték alapján az importforgalom esetében az eljárások 54 százalékát AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók bonyolították le. 

2013.08.27. AEO_kreativ_blog_01

Mindeközben az adatokból az is jól látszik, hogy a 2012-ben lefolytatott áruvizsgálatok mindössze 5 százaléka érintette az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a nagy forgalmat (import, export, tranzit) bonyolító AEO-minősített vállalkozások, mint a vámhatóság megbízható partnerei, eleve kevesebb és alacsonyabb szintű ellenőrzéssel számolhatnak.

2013.08.27. AEO_kreativ_blog_02

A vámeljárási folyamatokba épített ellenőrzéseken túlmenően az engedélyezett gazdálkodók az áru kiadását követő ellenőrzések során további előnyökben részesülnek.  Ugyanis amikor a NAV ellenőrzésre választja ki az egyes vállalkozásokat, az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók gyakorlatilag kivételt képeznek a véletlenszerű kiválasztás alól a vizsgált időszakban. Ennek ellenére azonban, mivel az éves utólagos ellenőrzési tervet jellemzően a megelőző évben állítja össze az adóhatóság, 2012-ben még néhány gazdálkodó esetében előfordult, hogy utólagos ellenőrzésre választotta ki őket a NAV még az előtt, hogy az AEO-tanúsítványukat megkapták volna. Részben ennek is köszönhető, hogy a határozatközléssel befejezett utólagos vám ellenőrzések 16 százaléka érintette AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat.

A vámhatóság összefoglalójából az is kiderül, hogy a minősített gazdálkodók nem minden esetben adják meg, vagy tüntetik fel AEO-tanúsítványuk számát a vámvizsgálatok során. Márpedig ez elsődleges feltétele annak, hogy a gazdálkodók érvényesíthessék az AEO-minősítésből fakadó előnyöket és kedvezményeket.

A közlemény két fontos tanulsága, hogy az AEO-minősítéssel rendelkező gazdálkodókat a vámhatóság megbízható partnerként kezeli, illetve hogy az AEO-státusz elnyerése a gyakorlatban is azt jelenti, hogy az adott vállalkozás a nemzetközi logisztikai élet „elitjéhez” tartozik. Ha pedig ilyen vállalkozásokat bízunk meg, hogy vámügynökként járjanak el helyettünk, megbízóként is részesülhetünk az elitklubnak járó előnyökből.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom