Facebook image
Mentés

Adómentes termékimport adóbiztosíték és akár adószám nélkül is!

Áfaszakértőként az adómentes termékimport közel áll a szívemhez. Nem régen részt vettem egy konferencián, ahol a hallgatóság nagy része olyan vállalatokat irányít, amelyek Magyarországon importálják termékeiket, majd a vámkezelés után egy másik tagállamban lévő vállalkozásnak adják és szállítják el azokat.

Ezen vállalkozások tranzakciós költségei azonban jelentős mértékben csökkenthetőek, amennyiben a vámeljárás során AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselőt bíznak meg.

Azt látjuk, hogy a mai piaci környezetben minden olyan megoldásnak kitüntetett szerepe van, amely a vállalkozások hatékonyabb gazdálkodását teszi lehetővé. Az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámjogi képviselők ügyfeleik adómentes termékimportja során teljes körű logisztikai és áfa-finanszírozási megoldást képesek biztosítani. Ugyanakkor osztatlan és közös felelősséget is vállalnak az adókötelezettségek megfelelő rendezésére. Ez az egyetemleges felelősség olyan kockázat, amelynek megfelelő kezelése a szakszerű vámképviselet alapja. A vámképviseleti megbízási szerződések, az ügyfél azonosításával, a kockázatelemzéssel és a vámkezeléssel kapcsolatos folyamatok, eljárások körültekintő megtervezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a képviselő adókockázata minimális maradjon. Az adómentes termékimportokat vámképviselő megbízásával teljesítő vállalkozásoknak szintén érdemes megismerniük az adómentesség feltételeit, mivel ezek teljesítése az ő felelősségük is.

Adómentes termékimportok során az AEO minősítéssel rendelkező közvetített vámjogi képviselő megbízása jelentős finanszírozási előnyökkel jár: a belföldön nyilvántartásba vett adóalany, ha AEO minősítéssel rendelkező közvetített vámjogi képviselőt bíz meg adómentes importjai során, mentesül az adóbiztosíték nyújtásának kötelezettsége alól.

A külföldi vállalkozások ezen felül még mentesülhetnek a belföldi bejelentkezési és bevallási kötelezettségek alól is, feltéve, hogy belföldön más adóköteles tevékenységet nem folytatnak. Így az adómentes termékimportok során az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámjogi képviselő megbízása külföldi adóalanyok esetében minimálisra csökkenti a Magyarországon történő importálással kapcsolatos költségeket és adminisztrációs terheket.

A magyarországi adóalanyok adómentes termékimportja vámjogi képviselő megbízása esetén  


Közvetlen vámjogi képviselő


AEO minősítéssel rendelkező közvetett   vámjogi képviselő


Import áfaalapja


100 000 Ft


100 000 Ft


Adóbiztosíték


27 000 Ft


Nem

Külföldi adóalanyok adómentes termékimportja vámjogi képviselő megbízása esetén

 


Közvetlen vámjogi képviselő


AEO minősítéssel rendelkező


közvetett vámjogi képviselő

Import áfaalapja

100 000 Ft


100 000 Ft

Adóbiztosíték

27 000 Ft


Nem

Egyéb kötelezettségekMagyar   adóregisztráció

Igen


Nem

Bevallások   benyújtása

Igen


Nem

Az AEO minősítéssel rendelkező közvetett vámjogi képviselő munkáját egy adótanácsadó nagy mértékben tudja segíteni. Hiszen adótanácsadóként támogatni tudjuk az ilyen képviselőket megbízó vállalkozásokat annak érdekében, hogy miközben adómentes termékimportjaik során kihasználják a költségcsökkentési lehetőségeket, a kockázatkezelési folyamatok nyújtotta biztonságot is élvezhessék.

Vámeljárás során AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselő megbízásával jelentősen csökkenthetőek vállalkozásának tranzakciós költségei.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom