Facebook image
Mentés

Bérszámfejtési kisokos – A gyermekápolási táppénzt érintő 2013. évi változások

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultságok naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó módosító szabályokat 2013. július 5-én hirdették ki. A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-től hatályos, azzal a kitétellel, hogy 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni.

Jelen bejegyzésemben a gyermekápolási táppénzt érintő változásokat foglalom össze.   Korábbi bejegyzésemben a Terhességi gyermekágyi-segéllyel kapcsolatos változásokról volt szó.»

2013. július 6-tól hatályos GYÁP változások

A gyermek kórházi tartózkodásának idejével kapcsolatban bővült a törvény által meghatározott „keresőképtelen” fogalma. Az új szabály szerint keresőképtelennek minősül az a szülő is, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára, a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben a gyermeke mellett tartózkodik.

A változás lehetővé teszi, hogy a szülő gyermekápolási táppénzt (GYÁP)  igényeljen a gyermekkórházi tartózkodásának idejére. A GYÁP mértéke ebben az esetben az egy napi átlag kereset 50 százaléka.

A méltányosságból adható gyermekápolási táppénz

Lehetőség nyílt a 12 éves, vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolásának, vagy kórházi tartózkodásának idejére is gyermekápolási táppénz megállapítására. A szülő részére ez esetben kizárólag méltányosságból lehet megállapítani gyermekápolási segélyt.

Gyermekápolási táppénz folyósításának időtartama

A GYÁP jogosultsági napjainak száma nem változott, folyósítás időtartama továbbra is függ a gyermek életkorától, illetve attól a ténytől, hogy a szülő egyedül neveli-e a gyermeket.

Gyermekápolási díj a következő esetekben vehető igénybe:

 • A szülő szoptatás, illetve ápolás címén 1 esztendősnél fiatalabb gyermek után akarja igényelni az ellátást. Ekkor időbeli korlátozás nélkül igénybe veheti a gyermekápolási díjat, de csak a gyermek 1 éves koráig.
 • Az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek esetében 1 éven belül maximum 84 naptári nap vehető igénybe gyermekápolási segély jogcímen.
 • Három évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén gyermekenként és évenként 42 napra, illetve egyedülálló szülő esetében gyermekenként 84 napra vehető igénybe a táppénz.
 • A 6 és 12 év közötti gyermek, illetve gyermekek esetén gyermekenként egy évre vonatkozóan 14 napra, illetve egyedülálló szülő 28 napra kérheti a gyermekápolási táppénz folyósítását.

Egyedülállónak az minősül, aki:

 • hajadon,
 • elvált,
 • özvegy,
 • vagy a szülők külön élnek.

Ezen felül azok is egyedülállónak számítanak, akiknek a  házastársa:

 • munkaképtelen,
 • I. vagy II. csoportba tartozó rokkant,
 • a vakok személyi járadékát kapja,
 • illetve akinek a házastársa előzetes letartóztatásban van, vagy börtönbüntetését tölti.
  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom