Facebook image
Mentés

Bérszámfejtési kisokos - Terhességi-gyermekágyi segélyt, illetve a gyedet érintő 2013-as változások

Jelen bejegyzésemben a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyed kiszámítását érintő változásokat foglalom össze.

Az ellátások megállapítása kapcsán jelentős változás, hogy csak az a jövedelem vehető figyelembe, amelyet az ellátást igénylő munkavállaló annál a munkáltatónál kapott, ahol beteg lesz, ahol biztosítási jogviszonyban áll. Vagyis a korábbi munkáltatónál megszűnt jogviszonyból származó jövedelem nem képezheti az ellátások összegének alapját.

Kivételt képeznek a kismamák. Esetükben a törvény átmeneti időszakot állapít meg, azzal, hogy akinek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik, a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátás összegét, és a kedvezőbbet kell folyósítani. Így a megállapított ellátás összege nem lehet alacsonyabb, mintha a 2013. július 15-től hatályos jogszabályi változást megelőző szabályok alapján állapították volna meg.

Az ellátás folyósításának időtartamáról, illetve naptári napi összegéről a társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervei által hozott határozatban tájékoztatják a kismamát.

Az ellátás szüneteltetése

Lehetőség van a biztosított írásbeli kérelme alapján a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetésére. A szüneteltetésről nem kell határozatot hozni. Amennyiben a szüneteltetést követően a biztosított az ellátás tovább folyósítását kéri, úgy a korábban megállapított összeget kell tovább folyósítani. Vagyis, ha ugyanarra a gyermekre a kismama ismét kéri az ellátást, akkor az ellátás összege nem változik, a korábban meghatározott időpontig és összegben kerül újra folyósításra.

Gyeddel kapcsolatos változások

A törvényváltozás a gyed maximális értékének felülvizsgálatát egészítette ki. Az új szabályok szerint a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért tényleges vagy szerződés szerinti jövedelem alapján megállapított gyed-maximumot is felül kell vizsgálni minden év január 15-ig, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével minden év január elsejétől újra meg kell állapítani.

Mostanában egyre többet olvashatunk a „Rugalmas gyed intézményéről”, ezzel kapcsolatosan nagy érdeklődéssel várjuk az elképzeléseket…

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom