Facebook image

Összesen 1410 bejegyzés

Elektronikus bérjegyzék: gyorsabb, hatékonyabb, időtálló

Fizetés napján nem csak a bankszámlánkon íródik jóvá fizetésünk, de a bérszámfejtési osztályról megkapjuk a papír alapú bérjegyzékünket is, amit - legyünk őszinték - megköszönünk, vetünk rá egy pillantást, majd elrakjuk a táskánkba. Otthon általában elkallódik vagy jobb esetben egy fiókban végzi, néha mappába fűzzük és soha többet elő sem vesszünk. A két évnél régebbi bérjegyzékeket pedig kidobjuk, mert „nincs rá szükségünk és egyébként is csak a helyet foglalják”.

Tovább

Cégek, figyelem! Közeledik a kötelező változásbejelentés határideje

Idén már többször is módosult a gazdasági társaságokról, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény, és ez esetben sem ússzák meg a cégek kötelező módosítás nélkül. A csődjogi, társasági és cégjogi szabályozás március 1-i átfogó módosítása ugyanis adminisztratív kötelezettséget ró a már bejegyzett társaságokra: a társaság képviseletre jogosultjainak és tagjainak születési idejét és adóazonosító számát a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, de legkésőbb 2013. február 1-ig a cégek kötelesek bejelenteni, továbbá nyilatkozniuk kell székhelyük, illetve telephelyük (fióktelepük) használatának jogszerűségéről is. Tapasztalatunk szerint a társaságok egy része azonban még nincs tisztában ebbéli kötelezettségével.

Tovább

Kétélű kiigazítás: a legújabb Matolcsy-csomagot elemeztük

Ezermilliárd Ft-nyi uniós forrás érdekében 367 milliárd Ft-nyi többlet-megszorítást vállalt be a kormány: mivel Brüsszel kevésnek ítélte a néhány hete bejelentett 400 milliárdos csomagot, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap további kiigazító lépéseket helyezett kilátásba. Ha ugyanis a jövő évi hiány valóban 3 százalék felett alakulna, újabb szakaszába lépne a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás, és ez akár a kohéziós pénzek felfüggesztését is eredményezhetné. Alább sorra vesszük az adózókat érintő hatásokat, és igyekszünk utánajárni, mennyi is valósulhat meg a hivatalosan immár 764 milliárd Ft-os csomagból.

Tovább

Ajándékozási illetékmentesség: pontosan mikor jár?

A legfontosabb alaptézis az ajándékozási illeték esetében az, hogy az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás 2010. augusztus 16-ától mentes az illetékteher alól. Az illetékmentesség tényétől függetlenül azonban a vagyonszerzést be kell jelenteni az állami adóhatósághoz, mégpedig az ajándékozásról szóló szerződésről kiállított okirat aláírása napjától, vagy - ha írásbeli szerződés nem született - a vagyonszerzéstől számított 30 napon belül.

Tovább

Kíváncsi jövő évi nettó bérére? Mi már kiszámoltuk!

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számításokat végeztünk a tekintetben, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések. Az egyik fontos tanulság: a havi 202 000 Ft-os bruttó bér feletti \"régióban\"  javulni fog a nettó jövedelem aránya.

Tovább

Kérdés a kisvállalati adóhoz: nagyobb teherrel lehet jövedelemhez jutni a kivás cégekből?

A múlt héten fogadta el az Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt, amelyeket a Magyar Közlönyben ugyan még nem hirdettek ki, ám az új passzusok az érdeklődők számára máris kérdéseket vetnek fel. Ez annyiból nem is lenne meglepő, hogy minden jogszabály-módosítás vagy új rendelkezés kérdéseket generál, ám ezúttal ennél többről van szó:  a kisvállalati adót választani kívánók a szabályozás áttanulmányozása során döntésüket ellehetetlenítő, húsbavágó bizonytalansággal találkoznak.

Tovább

Megújultunk: bővülő tartalomhoz új formát kerestünk

Az első benyomás igenis számít, ám nem csak a külső a lényeg, és az érdeklődést fenn kell tartani! Mindenki számára ismert kifejezések ezek. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy ezek a „közhelyek” cégünk weboldalára vonatkoztatva is irányadók lehetnek.

Tovább

Tételes belföldi áfabevallás: már csak három hónapunk van a felkészülésre!

Az oszmán-török birodalom szultáni székhelye átkerül Edirnébe, a korábbi Drinápolyba. A történelmet kedvelőknek minden bizonnyal ez jut eszükbe az 1365-ös számról. A magyar cégvezetőknek, könyvelőknek és adótanácsadóknak azonban jövő év elejétől garantáltan más ugrik be e szám láttán: a tételes belföldi áfabevallás. Az erre szolgáló adóhatósági nyomtatvány – amelynek előzetes tervezete már elérhető – ugyanis ezt a jelölést kapta. Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

Tovább

Célegyenesben a kisadózói törvények: összeszedtük, amit a kisvállalkozások tételes adójáról tudni érdemes!

A mai napon kerül sor  a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény zárószavazására. A jogszabály-tervezet az elmúlt hetekben több módosításon is átesett. A zárószavazást követően a két új adózási forma 2013. január 1-től lesz választható, és várhatóan a tételes adó az evának és az ekhonak tényleges alternatívája lehet, emellett pedig fehérítő hatást gyakorolhat a gazdaságra.

Tovább

Kiemelt témák