Facebook image

Összesen 1392 bejegyzés

Sorsolás: félmillió Ft-os értékig nem engedélyköteles

Mivel a magyarországi cégek is gyakran élnek a promóció különböző lehetőségeivel, nem árt alaposan utánajárni, egyes játékok szervezésénél milyen jogszabályi feltételeknek kell eleget tennünk. Korábbi bejegyzésemben a rendszeres ajándéksorsolásokat vettem górcső alá, alább pedig az egyéb sorsolásos játékokra vonatkozó szabályokat foglaltam össze.

Tovább
RSM Hungary
EBA

Sajt és sör: a hagyományos iparágakban is vevők a fogyasztók az újításokra

Még a hagyományos iparágakban, konzervatív fogyasztóknak szóló termékek esetén sem szabad visszariadni az újításoktól. A Borsodi Sörgyár és a FINO-FOOD sikerei bizonyítják, hogy az élelmiszeriparban is gyümölcsöző lehet a merész innováció. Mindkét, a European Business Awards nemzetközi üzleti díj magyar döntősei közé került vállalkozás olyan piacokon vezetett be és honosított meg újszerű termékeket, amelyekre korábban éppen az innovációtól való tartózkodás és a megszokotthoz való ragaszkodás volt a jellemző.

Tovább

Áfalevonás: védi az adóalanyokat az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság ma hasonló ítéletet hozott, mint a korábbi nagy vihart kavaró Mahagében (C-80/11),ill. Dávid-ügyben (C-142/11). A tanulság: az áfa levonása nem tagadható meg az alvállalkozónál feltárt szabálytalanságok miatt, a bizonyítási teher nem hárítható át az adóalanyra. Utóbbi irányvonalat erősíti meg egy másik magyar ügyben szintén ma született döntés is.

Tovább
RSM Hungary
EBA

Döntsön Ön Magyarország legsikeresebb vállalkozásáról!

Korábban soha nem látott online közönségszavazás veszi kezdetét 2012. szeptember 6-án. A European Business Awards nemzetközi üzleti díj honlapján minden, a versenyen részt vevő vállalkozásról, így a 18 nemzeti döntős magyar cégről is rövid videofilmet találhat, amelynek segítségével megismerheti a vállalkozás eddigi tevékenységét és sikereit, valamint jövőbeni célkitűzéseit. A néhány perces film alapján minden látogató szavazhat, és e voksok alapján dől el, hogy a részt vevő 27 országban mely cégek lesznek a nemzeti bajnokok.

Tovább

Jövő év elejétől csak 44 nap lehet a kirendelés, kiküldetés, átirányítás időtartama

Érdekes félévet élünk munkajog terén december 31-ig, jelenleg ugyanis két Munka Törvénykönyve létezik egymás mellett, mindkettő részleges hatállyal: - A “régi”, azaz az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről, amelynek néhány rendelkezése 2012. év végéig még hatályos és alkalmazandó. - Az „új”, vagyis a 2012. évi I. törvény az “új” Munka Törvénykönyvéről, ami 2012. július 1-jén lépett hatályba. Ennek néhány rendelkezése csak 2013. január 1-jén lép hatályba. Korábban már elemeztük az új szabályokat, többek között a munkaszerződésbe foglalandó tartalmi elemeket. Ezúttal a kirendelésre, kiküldetésre és átirányításra vonatkozó szabályokat vesszük górcső alá.

Tovább

Be kell jelenteni az ajándéksorsolásokat

Szerencsejáték szervező tevékenység kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának (SZEF) engedélyével folytatható, sorsolásos játék (ún. tombola),valamint ajándéksorsolásos akció azonban bejelentési kötelezettség teljesítése mellett is lebonyolítható. Fontos azonban, hogy nem minden promóció minősül ajándéksorsolásnak. Alább ezeket az akciókat, következő bejegyzésünkben pedig a sorsolásos játékokra, többek között a tombolára vonatkozó szabályokat veszem górcső alá.

Tovább

További adócsökkentések: szép remények?

Ameddig csak lehet, csökkenteni kell – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Kőszegen, egy közéleti rendezvényen a személyi jövedelemadóval és a társasági nyereságadóval kapcsolatosan. Kérdés, mekkora mérséklésre van még mód ezekben az adónemekben a szigorú költségvetési korlátok figyelembe vételéve. A mozgástér egyelőre csekélynek tűnik.

Tovább
RSM Hungary
EBA

Van képünk hozzá: magyar sikerek a digitális megjelenítés világában

Még az egészen újszerű, dinamikusan átalakuló iparágakban is van lehetőség a folyamatos további innovációra – ezt igazolja két, a European Business Awards magyarországi döntősei közé jutott magyar vállalkozás, a Dolphio Consulting Kft. és az Econ Consulting Kft. példája. Mindkét cég a képi világban, a számítógépes megjelenítésben és annak feldolgozásában ért el kimagasló sikereket.

Tovább

Fejlesztési adókedvezmény: a bérkompenzáció elmaradása nem akadály!

A bérkompenzáció elmaradásának következtében, vagyis amennyiben a jogszabályok szerinti béremelést nem teljesítették, több kedvezménytől is elestek a vállalkozások. A bérkompenzáció persze nem kötelező érvényű, de érdemes mérlegelni, hogy a béremelés elmaradása milyen hátrányokat okozhat a vállalkozásoknak.

Tovább

Kiemelt témák