Facebook image
Mentés

Családi adókedvezmény: kik és mennyivel járnak jobban?

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számításokat végeztünk azzal kapcsolatban, hogy miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.

Jelenlegi számításaink apropóját az adta, hogy bejelentették a családi adóalap kedvezmény érvényesítésének kiterjesztését.

Számításaink az alábbi alapfeltevéseken, illetve eddig ismertté vált, tervezett módosításokon alapulnak:

 • A személyi jövedelemadónál fel nem használt családi adóalap, illetve ezen keresztül adókedvezmény érvényesíthető lesz meghatározott egyéni járulékokkal szemben.
 • Az egyes sajtóértesülések és bejelentések során többféle elképzelés is napvilágot látott, így a három eddig ismert lehetőséggel számoltunk: a kedvezmény vagy az egyéni nyugdíjjárulékkal (10 százalék),vagy az egyéni egészségbiztosítási járulékkal (7 százalék),vagy mindkettővel szemben (17 százalék) érvényesíthető lehet.
 • A gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad, 2014-ben tehát két gyermekig gyermekenként 62 500 Ft, három vagy több gyermek esetében pedig 206 250 Ft adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni.
 • Az egyéni nyugdíj-, egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék mértéke változatlan marad.

A számpéldák tanulmányozása előtt fel szeretném hívni a figyelmet, hogy amennyiben a járulékok esetén is lehetőség lesz az adókedvezmény megosztására, akkor az alábbi táblázatban található havi bruttó munkabéreket nem egyéni jövedelmi szinten, hanem családi jövedelmi szinten lesz érdemes vizsgálni.

Számításaink során két lehetőség közül kellett választanunk terjedelmi és átláthatósági okokból.  az egyik, hogy azt vizsgáljuk, az egyes jövedelmi viszonyok esetén mekkora adókedvezménnyel nem fog tudni élni a magánszemély, illetve a család. A másik opció pedig annak számbevétele, hogy a magánszemély, illetve a család mekkora nettó jövedelemváltozásban reménykedhet változatlan jövedelmi viszonyok mellett. Mi ez utóbbit választottuk, hiszen a legtöbben arra kíváncsiak, hogy mennyivel marad több a képzeletbeli borítékban.

És akkor a számok:

családi kedvezmény-1-gyermek

családi kedvezmény-2 gyermek

családi kedvezmény-3 gyermek


 

családi kedvezmény-4 gyermek

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom