Facebook image

TAO számítás és társasági adóbevallás készítése

A társasági adó bevallás elkészítése során elkészítjük, ellenőrizzük a tao-kalkulációkat, a tao törvény által biztosított minden adótervezési és adókedvezmény lehetőséget.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Varga Diána

Vezető menedzser, Adóüzletág

Grónás Annamária

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

TAO számítás és társasági adóbevallás készítése - Törvényi megfelelőség támogatás TAO specialistákkal

Adótanácsadásunk során a TAO törvény (1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról) rendelkezései alapján elkészítjük és ellenőrizzük a társasági adóbevalláshoz szükséges tao számításokat. Kiemelt figyelmet szentelünk a társasági adó kiszámítása során az olyan lehetőségek felderítésének és kihasználásának, mint amilyen például a TAO támogatás feltételeinek teljesítése.

Amennyiben TAO szakértőre szeretné bízni az olyan kérdések megválaszolását, mint:

 • Hogyan zajlik a társasági adó, illetve az adózott eredmény kiszámítása?
 • Mik a TAO növelő, illetve csökkentő tételek?
 • A fejlesztési tartalék felhasználása, illetve képzése hogyan befolyásolja a társasági adóalapot?
 • Ki kaphat támogatást? Pontosan mik a támogatás feltételei?
 • A vállalkozása milyen adókedvezményekre jogosult, amit figyelembe vehet az éves adóbevallásnál? Melyek az igénybevétel feltételei?

akkor forduljon az RSM dedikált adótanácsadó csapatához! Több évtizedes tapasztalattal az RSM Global nemzetközi hálózat tagjaként TAO specialistáink minden szakmai kérdésben állnak rendelkezésére.

RSM TAO tanácsadás - érdekel!

Társasági adó bevallás 2024 - Miért érdemes idén is igénybe venni TAO tanácsadásunk?

A társaságok számára az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelentő feladat az évzáráshoz kapcsolódóan a társasági adóbevallás elkészítése. A fejlesztési tartalék felhasználása, a behajthatatlan követelés adózása, a terven felüli értékcsökkenés mind-mind olyan kérdés, mely jelentős mértékben befolyásolja a társasági adó számítását.

Az ilyen, és ehhez hasonló lehetőségek és kötelezettségek felderítését több szempontból is érdemes adótanácsadó specialistákra bízni.

Különösen ajánljuk TAO tanácsadói szolgáltatásunk olyan cégeknek:

 • akik kiemelt figyelmet kívánnak fordítani arra, hogy a társasági adóra vonatkozó bevallásuk helyes kalkuláció alapján kerüljön benyújtásra, 
 • akik a társasági adóbevallásukat a tao tv. által biztosított minden adótervezési és adókedvezmény lehetőséget figyelembe véve szeretnék elkészíteni,
 • akik megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező adószakértő bevonásával kívánják felülvizsgáltatni, vagy akár elkészíttetni és benyújtani társasági adó bevallásukat,
 • akik el akarják kerülni az adóhatóság megállapításait, az esetleges NAV szankciókat.

Legfontosabb előnyei a szakértők által elkészített TAO bevallásnak

 • Az esetleges TAO csökkentés érdekében feltérképezzük és részletesen megvizsgáljuk, milyen adóalap csökkentő tételek érvényesítésére lenne jogosult a vállalkozás.
 • Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a nem a vállalkozási tevékenység során felmerült költségek, ráfordítások – mint adóalap növelő tételek – feltárására.
 • Az egyes TAO számítások ellenőrzése során felhívjuk a figyelmet az érvényesíthető adókedvezményekre.
 • TAO kedvezmény igénybevétele esetén – pl.: látvány-csapatsport támogatás, fejlesztési adókedvezmény, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye - megvizsgáljuk az érvényesíthetőség feltételeit.
 • Amennyiben társaságuk a havi vagy negyedéves társasági adóelőlegek esedékességekor nem, vagy nem teljes mértékben élt az adóelőleg felajánlás lehetőségével, megvizsgáljuk, mekkora összegben élhetnek még adófelajánlással
 • Igény esetén nem csak a tao számítás véglegesítésében, hanem a kapcsolódó bevallások kitöltésében is segítséget nyújtunk.
 • Az áttekintés során vizsgáljuk, hogy a társaság kötelezett-e transzferár dokumentáció készítésére, továbbá ellenőrizzük vagy elkészítjük a kapcsolt felek szokásos piaci ár kalkulációját.
 • Szükséges esetben át tudjuk vállalni a teljes TAO kalkuláció elkészítését is, kiegészítve a társaságiadó-bevallás kitöltésével és meghatalmazás alapján akár a bevallás NAV-hoz való benyújtásával is.
 • Az egyeztetések során - igény szerint - lehetőség van további adókérdések felvetésére is.

TAO számítás és tanácsadás - ajánlatot kérek

Mi tartozik az RSM Hungary TAO konzultációjába?

 • Áttekintjük a rendelkezésünkre bocsátott társasági adó kalkulációkat. A tao bevallás ellenőrzése keretében az átadott főkönyvi kivonat és az egyes adóalap módosító tételek alátámasztására szolgáló analitikák, bizonylatok főleg kockázatelemzésen alapuló mintavételes, részben tételes áttekintésére, ellenőrzésére kerül sor. 

Az áttekintés során különösen figyelembe vesszük és ellenőrizzük a korábbi évek elhatárolt veszteségeinek felhasználhatóságát a korábban benyújtott TAO bevallások, illetve kérelmek tükrében.

 • Amennyiben a társaság transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett, akkor annak formai, vagy akár tartalmi vizsgálatára is sort kerítünk, valamint ellenőrizzük vagy elkészítjük a kapcsolt felek szokásos piaci ár kalkulációját.
 • A társasági adóbevallás áttekintésének eredményéről rövid összefoglalót készítünk, amely alapján konzultálunk Partnerünkkel.
 • Bármely társaság életében adódhatnak ideiglenesen kapacitás problémák, ezért igény esetén át tudjuk vállalni a teljes társaságiadó számítás elvégzését, illetve a tao-bevallás elkészítését is. Meghatalmazás alapján a tao bevallás benyújtásának terhét is átvállalhatjuk a társaságtól. 
 • Amennyiben a szükséges adatok, információk összegyűjtése és megküldése akadályokba ütközik, szakértőink a TAO bevallás elkészítéséhez szükséges adatokat online hozzáféréssel, akár közvetlenül a társaság vállalatirányítási rendszeréből le tudják kérni, amennyiben ezt partnerünk rendszere lehetővé teszi.

IFRS számviteli és adótanácsadási szolgáltatásunk keretében

 • kialakítjuk a Nemzetközi Beszámolókészítési Szabványoknak (angolul: International Financial Reporting Standards, azaz IFRS) megfelelő adatszolgáltatási rendszert és folyamatokat,
 • segítséget nyújtunk az átforgatás és az áttérés során, valamint a beszámoló és a bevallás elkészítésben,
 • és az IFRS számviteli és adóstandardok értelmezésében és a helyes gyakorlat kialakításában. 

Amennyiben többet szeretne megtudni az IFRS áttérés legfontosabb szabályairól, olvassa el kapcsolódó blogbejegyzésünket!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat