Facebook image
Adóképviselet – miért fontos az adójogász felkérése?

Adóképviselet – miért fontos az adójogász felkérése?

Adóképviseleti szolgáltatásunk keretében az adóellenőrzések bármely típusához nyújtunk szakértői segítséget, legyen szó akár a NAV, akár valamely önkormányzat által lefolytatott adóvizsgálatról.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

dr. Bulátkó Ottó

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Az önadózás rendszeréből következik, hogy az állam utólagosan, adóellenőrzések keretében vizsgálja meg, hogy a kiválasztott adózók a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítették-e adókötelezettségeiket.

Ma már minden cégvezető, cégtulajdonos és magánszemély számára egyre inkább érzékelhető, hogy az állami- és önkormányzati adóhatóságok egyre hatékonyabb módszerekkel készülnek fel az adóellenőrzések megkezdésére, és az adóellenőrzésekre történő kiválasztáskor egyre kiemeltebb szerepet kapnak a különböző adatbázisokból, adatszolgáltatásokból kinyerhető adatok. Ezért elmondható, hogy az adóellenőrzés nem a klasszikus értelemben vett megbízólevél bemutatásával, hanem már jóval korábban, az adóhatóság általi felkészüléssel kezdődik. Így azok a vállalkozások, magánszemélyek, amelyek/akik nem akarnak lépéshátrányból kezdeni egy adóellenőrzést, jól teszik, ha szintén előre felkészülnek egy esetleges adóvizsgálatra. Ez a felkészülés, ha időben és térben el is válik a tényleges adóellenőrzéstől, később kifizetődővé válik és az adóellenőrzés lefolyását nagymértékben meg tudja határozni. A felkészülésnek számos megnyilvánulása lehet. Sokan bele sem gondolnak, hogy minden adótanácsadás például egyben egy későbbi adóvizsgálatra való felkészülést is jelent, hiszen az adótanácsadók munkáját, csakúgy, mint a könyvelőkét az adóellenőrzések igazolják vissza.

Adóképviseleti szolgáltatásunk keretében az adóellenőrzések bármely típusához nyújtunk szakértői segítséget, legyen szó akár a NAV, akár valamely önkormányzat által lefolytatott adóvizsgálatról. Szakmai tapasztalatainkat és ismereteinket nemcsak az eljárások kezdetétől, hanem az eljárás bármely szakaszától kezdve ügyfeleink szolgálatába állítjuk. Az adóellenőrzési képviselet ellátásakor annak nincs jelentősége, hogy a megbízó korábban igénybe vette-e tanácsadási szolgáltatásainkat.

Az adóképviselet ellátásnál mindenkori célunk, hogy mind az adóhatóság, mind pedig a bíróság előtt folyó eljárásokban olyan szakértői segítséget, támogatást nyújtsunk, amely hozzájárul ahhoz, hogy ügyfeleink álláspontjukat, adózási érdekeiket még hatékonyabban és még sikeresebben tudják érvényesíteni a hatóságokkal szemben.

Miért ajánljuk adóképviseleti szolgáltatásunkat?

Tapasztalataink szerint ahhoz, hogy egy esetleges adóellenőrzést (adóhatósági szakasz) és adópert (bírósági szakasz) az adózó szempontjából sikeresen, megállapítás nélkül vagy minél kisebb megállapítással lehessen zárni, szükség van egy, az adózót támogató szakértőkből álló csapatra, amely

 • átfogó és alapos ismeretekkel rendelkezik az adózási jogszabályok terén, értve ez alatt mind a magyar, mind pedig a nemzetközi, továbbá Európai Uniós joganyagot és ítélkezési gyakorlatot;
 • érti az adózó igényeit, preferenciáit;
 • gyakorlati tapasztalatok alapján ismeri az adóhatósági gondolkodás logikáját, az adóellenőrzés menetét, főbb irányait, és ami nagyon fontos,
 • képes az eljárás során felmerülő adózási kérdésekben hatékonyan kommunikálni az adóellenőrökkel.

A sikeres jogérvényesítés szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír mind az adóhatóság, mind a bíróság előtti eljárásban, hogy az adózó álláspontja, érvei a kezdetektől fogva szakszerűen legyenek képviselve.

Kiknek szól az ajánlatunk?

Szolgáltatásunkat mindazoknak az adózóknak – magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt – ajánljuk, akiknek fontos, hogy az adóellenőrzés alatt, illetve egy esetleges bírósági eljárásban olyan szakemberek képviseljék őket, akik

 • szerteágazó és alapos adózási ismeretekkel rendelkeznek,
 • szakmai tapasztalataiknak köszönhetően ismerik az adóhatósági ellenőrzések logikáját, az adóhatóság gondolkodását,
 • képesek stratégiák felállításával előre látni az adóhatóság következő lépését,
 • képesek azokat a bizonyítékokat összegyűjteni, valamint azokat az érveket megfogalmazni és képviselni, amelyek az adóhatóság és a bíróság előtt zajló eljárásokban az ügyfelek álláspontjának alátámasztására alkalmasak.

Miért érdemes hozzánk fordulni egy adóképviselet lebonyolításához?

Az RSM Hungary Zrt. adószakértői, illetve az adóperekben közreműködő ügyvédek kiválóan képzett és sokéves, évtizedes gyakorlattal rendelkező szakemberek. Alaposan ismerik a hazai és nemzetközi adózási jogszabályokat, azok alkalmazására vonatkozó álláspontokat és mind a hazai, mind az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatát.

Igény esetén az adóképviselet ellátása során a megbízóink helyett önállóan visszük végig ügyfeleink hatósági ellenőrzéseit, mindig megfelelő és azonnali tájékoztatást nyújtva az eljárás aktuális kérdéseiről.

Adóhatósági revizori vagy jogászi gyakorlattal rendelkező kollégáink az elmúlt években rendszeresen támogatták sikeresen ügyfeleinket adóellenőrzés, illetve bírósági eljárás során. Munkatársaink ismerik az adóellenőrzések részletes rendjét, menetét és azokat a sarokpontokat, amelyekre az adóhatósággal való kommunikáció során érdemes hangsúlyt fektetni.

Ügyfeleinknek az adóellenőrzés lezárultát követően, a hatósági eljárás során, illetve később a bírósági szakaszban is minden szükséges támogatást meg tudunk adni.

Az adóhatósági vizsgálatok folyamata alatt végig szorosan együttműködünk ügyfeleinkkel. Álláspontunk szerint az ügyfelek és a szakértői csapat együttes tudása, együttműködése biztosíthatja azt, hogy az ellenőrzés az ügyfeleink szempontjából a lehető legkedvezőbben záruljon.

Amennyiben egy adózási kérdés, illetve eljárás nemcsak a magyar belső jogot érinti, az RSM International nemzetközi hálózatában a világ 107 országában dolgozó szakértő kollégáinkkal vehetjük fel a kapcsolatot ügyfeleink kérdéseinek körültekintő tisztázására.


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat