Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése

Áfa tv. alapján az adózóknak lehetőségük van az általuk már teljesített, de a vevő által pénzügyileg nem rendezett ügyletek kapcsán az áfa visszaigénylésére. Keresse tanácsadóinkat a részletekért!

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Horváth Zoltán

dr. Horváth Zoltán

Vezető tanácsadó, Adóüzletág

dr. Kiss Helga adóigazgató, RSM Hungary

Kiss Helga

Igazgató, Adóüzletág

Telefon

Az Áfa tv. 2020 január 1-től hatályos új szakasza alapján a vevői nem fizetés üzleti kockázatának terhe az áfa terén is lekerül a termékeket értékesítő, vagy szolgáltatást nyújtó adózók válláról. Ennek feltétele az Áfa törvényben foglalt szigorú feltételek teljesülése. 

Kiket érint a behajthatatlan követelés áfájának visszaigénylése? 

Minden áfakörbe tartozó gazdálkodót, aki az egyenes adózás szabályai szerint áfát hárít át a vevőjére, és a törvény által megkívánt módon igazolni tudja, hogy nem jutott hozzá a kibocsátott számláján feltüntetett áfa-ellenértékhez. 

Milyen előnyt jelent a behajthatatlan követeléshez kapcsolódó áfaalap-csökkentés az Ön társasága számára? 

A korábban megfizetett és – Unió-konform magyar szabályozás hiányában – sokáig elveszettnek hitt áfa kamattal együtt történő visszatérítése nyilvánvalóan pozitív pénzügyi hatást jelent a cégek számára. 

Mely behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére van lehetőség? 

 • Az Áfa tv. hatályos rendelkezései alapján a 2015. december 31-e után teljesített ügyletek áfatartalmát lehet visszaigényelni önellenőrzés keretében. 
 • Az áfa kiutalására szigorú és összetett feltételrendszernek való megfelelés esetén kerülhet csak sor. Emellett adminisztratív kötelezettségek is terhelik azt a vállalkozást, amely utólag szeretné csökkenteni az áfaalapját.  
 • Vizsgálni kell a követelést, a szállító és a vevő közötti viszonyokat. Ideértve a vevő és a szállító cégjogi és adójogi státuszát a tranzakció teljesítésének, valamint a behajthatatlan követelésként való elszámolásának időszakaiban.  

Hogyan tudnak segíteni Önnek adószakértőink? 

Az RSM felkészült adószakértői segítséget tudnak Önnek nyújtani a múltbeli követelések esetében:  

 • Az áfa-visszaigénylés feltételeinek tisztázásában (a követelés és az érintett felek átvilágításában)
 • Az áfa-visszaigénylés és kapcsolódó adminisztratív feladatok vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban történő lebonyolításában, illetve a kiutalás előtti adóellenőrzés során képviseljük az ügyfeleinket a NAV előtt. 
 • Amennyiben az áfa-visszaigénylési feltételeknek a társaság nem tud maradéktalanul megfelelni, segítünk az igényérvényesítési lehetőségek/esélyek mérlegelésében, közreműködünk az esetleges igényérvényesítés során. 

Szeretném áfaigényemet érvényesíteni
behajthatatlan követelés kapcsán!

 Mi a teendő a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése kapcsán?

Haladéktalanul át kell tekinteni, hogy pontosan milyen összegű már behajthatatlannak minősülő, vagy azzá váló követelése lehet a cégnek a jövőben! Adószakértőink rendelkeznek az összetett szabályrendszernek való megfeleléshez és az áfavisszatérítési-igény NAV-val szembeni érvényesítéséhez szükséges ismeretekkel és a megfelelő tapasztalattal. 

Az ügyek helyes kezelése és a visszaigényelhető pénzösszeg maximalizálása érdekében forduljon bizalommal szakértőinkhez, akik készséggel állnak rendelkezésére.  

Hogyan tudja csökkenteni a behajthatatlanná váló követelések volumenét, áfakitettségét? 

A jövőben behajthatatlanná váló követelések kapcsán sem árt időt és figyelmet fordítani a felkészülésre!  A kintlévőség kezelési politika áfa szempontú kialakítása, vagy felülvizsgálata, a partnerellenőrzési folyamatok fejlesztése, automatizálása, az új kontrollmechanizmusok ügyviteli folyamatokba integrálása segíthet a későbbi problémák gyors és hatékony kezelésében.

KÉREM A SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉGÉT A FELKÉSZÜLÉSBEN!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat