Facebook image

Webshopok és EU-s szolgáltatók adózása – OSS, IOSS tanácsadás és ügyintézés

Webáruháza külföldre értékesít? Hozza ki a maximumot az új áfa szabályozás lehetőségeiből!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!
Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Igazgató, Adóüzletág

Palicz Petra

Menedzser, Adóüzletág

Telefon

Segítünk eligazodni az új EU-s áfa szabályozásban!

Egyablakos Rendszer (One Stop Shop, OSS)

2021. július 1-től az Egyablakos Rendszer (One Stop Shop, OSS) miatt nagyot változtak a távértékesítés áfaszabályai. Ez elsősorban azoknak a webáruházaknak kedvez, melyek EU tagállamban élő magánszemélyeknek értékesítenek, szállítanak, illetve bizonyos szolgáltatásnyújtások esetén is használható.

Import One Stop Shop (IOSS) rendszer

Az Import One Stop Shop (IOSS) rendszer pedig a harmadik országból termékeket importáló, EU-s magánszemélyek részére értékesítő webshopok számára kínál minimális adminisztráció mellett egyszerű és költséghatékony megoldást az adókötelezettségek teljesítésére. 

A külföldi, alacsonyabb áfakulcs jelentősen csökkenti a magyar webáruházak és szolgáltatók versenyhátrányát, amit az EU legmagasabb, 27 százalékos adókulcsa jelent.

Érdemes tehát végig gondolni, hogy a webáruházi eladó ki tudja-e használni a döntéstől függő külföldi adóregisztráció előnyeit: a versenyképes értékesítési árakat, az egyszerű, átlátható és hatékony értékesítési folyamatot, az alacsonyabb külföldi áfát és a kedvező magyar társasági adót. 

Szolgáltatások esetén jellemzően az EU-s magánszemélyeknek nyújtott elektronikus vagy ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások, helyszíni képzések, más tagállami rendezvények vagy személyszállítási, termékfuvarozási szolgáltatások esetén használható az Egyablakos Rendszer. 

Konzultáció

Miben segít az RSM személyre szabott Webshop adózási és számviteli tanácsadása?

A webáruházi értékesítésekkel és más tagállamban nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos adózási és számviteli tanácsadásunk keretében a legmegfelelőbb adózási forma kiválasztásában és alkalmazásában támogatjuk ügyfeleinket.

Adózási és számviteli tanácsadásunkat olyan vállalkozásoknak ajánljuk, akik webáruházban külföldi magánszemélyeknek is értékesítenek úgy, hogy a termékeket Magyarországról (vagy másik, a szállítási címtől eltérő tagállamból) szállíttatják a vevőhöz, vagy a már említett szolgáltatásokat más tagállami nem adóalanyok részére (jellemzően magánszemélyeknek) nyújtják. 

Fontos tudni, hogy az OSS/IOSS használata nem kötelező, így minden esetben érdemes mérlegelni, hogy az Ön vállalkozása számára melyik adózási mód alkalmazása a legmegfelelőbb!

Komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező adótanácsadóink és számviteli szakembereink ügyfeleink rendelkezésére állnak személyre szabott

 • szóbeli konzultációval vagy 
 • írásbeli tanács elkészítésével,

de megrendelhetik nemzetközi webshopok számára készült e-book kiadványunkat is!

KONZULTÁCIÓ

adóhatékony nemzetközi webshop - e-book

OSS/IOSS képviselet webáruházak és szolgáltatók számára

Az Egyablakos Rendszer előnyei

1. Egy áfabevallás mind felett

Az OSS/IOSS Rendszernek köszönhetően csökkennek az adminisztrációs terhek, mert elegendő egyetlen bevallást benyújtani a nemzeti adóhatósághoz. 

2. Egyetlen, összevont utalás

Adófizetése egyetlen, összevont utalással teljesíthető, amit a nemzeti adóhatóság szétbont és továbbít a tagállamoknak.

Az RSM webáruházak és EU-s szolgáltatók számára nyújtott OSS/IOSS képviseleti szolgáltatásának tartalma:

 • Regisztráljuk vállalkozását az OSS/IOSS Rendszerbe.
 • Elkészítjük cége OSS/IOSS áfabevallását.
 • Segítünk az OSS/IOSS regisztráció után már szükségtelenné váló egyéb tagállamokban fenntartott adóregisztrációk lezárásában.
 • Amennyiben az ön cége harmadik országban letelepedett és így importál Magyarországra, vállaljuk az IOSS képviseleti (közvetítői) szerep ellátást.

Miért érdemes az RSM Webshop tanácsadási szolgáltatását választani? 

 1. Adótanácsadó munkatársaink a külföldi adószám igénylésével, külföldi adóbevallások elkészítésével és benyújtásával kapcsolatos feladatok gyors és hatékony elvégzésében, számlázással kapcsolatos gyakorlati kérdések megválaszolásában, valamint a leghatékonyabb megoldás kialakításában segítenek ügyfeleinknek. Webáruházakkal és szolgáltatókkal kapcsolatos adózási és számviteli szolgáltatásunk része, hogy egyetlen, magyar nyelvű koordinációs központként kezeljük az összes külföldi adókötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatot, folyamatot.
 2. Több éves tapasztalatunk van külföldi adószámmal rendelkező vállalkozások könyvelésében. Ismerjük azokat a számviteli kérdéseket, amelyekre a leghatékonyabb megoldáshoz szükség van iparágspecifikus ismeretekre, szaktudásra. Teljes körű számviteli szolgáltatásunk során folyamatosan nyomon követjük a külföldi értékesítések értékét, illetve igény esetén a külföldi számlázási feladatokat is elvégezzük.

Webáruházakkal és szolgáltatókkal kapcsolatos adózási és számviteli tanácsadásunk során az alábbi szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

 • egyablakos koordináció külföldi adóregisztráció és adóképviselet során;
 • számlázással kapcsolatos tanácsadás;
 • elektronikus számlázással kapcsolatos tanácsadás;
 • távolsági értékesítéssel kapcsolatos teljes körű tanácsadás;
 • a számviteli és adózási szempontból releváns megrendelési és értékesítési adatok azonosítása, ellenőrzése;
 • folyamatos könyvelés.


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat