Facebook image
Szektoraink

Munkavállalói ösztönzőrendszerek

A vállalatok versenyképességének meghatározó tényezője a megfelelő képzettségű, végzettségű munkavállalók megszerzése és megtartása. Egyre inkább felértékelődik a cégek számára a munkatársak és a kulcspozícióban lévő vezetők hosszú távú elkötelezettségének megőrzése, amelynek egyik hatékony eszköze a béren kívüli ösztönzőrendszer. E tekintetben a 2019-től hatályba lépő cafeteria-szabályozás jelentős mértékben leszűkítette a vállalatok mozgásterét ebből adódóan 2019-től nagyobb hangsúlyt kaphatnak a fluktuáció elleni küzdelemben, illetve a munkavállalói motiváció és lojalitás megerősítése terén a munkavállalók bizonyos szintű tulajdonosi érdekeltségére épülő juttatási rendszerek.

Az utóbbi években Magyarországon is egyre inkább teret nyernek azok a megoldások, amelyek a különböző jogszabályok által biztosított lehetőségeket és előnyöket kiaknázva képesek a munkavállalókat érdekeltté tenni a vállalat eredményes működésében, növekedésében. Az alternatív javadalmazási lehetőségek kereteit a vezetők és a munkavállalók tekintetében a személyi jövedelemadó törvény, az MRP törvény és a polgári törvénykönyv jelöli ki, meghatározva az egyes juttatási formák előnyeit és következményeit is.

Az értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszerek keretében a munkavállalók részére tagsági jogokat megtestesítő értékpapír (üzletrész, részvény) vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog (vételi, jegyzési jog) juttatható, amelyek mindegyikéhez különböző, kedvező adózási feltételek is kapcsolódnak.

Miért érdemes munkavállalói értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszereket kialakítani?
A munkavállalói juttatási programok egyszerre biztosítanak a munkavállalók, vezető tisztségviselők, valamint a munkáltatók számára egyaránt kedvező adóterhelésű juttatást, továbbá a munkáltatók számára egy jól szabályozható, eredményes eszközt a munkavállalók elkötelezettségének biztosítása érdekében. Ezek az ösztönzőrendszerek a vállalatra szabott, megfelelő kialakítás esetén növelhetik a munkavállalók lojalitását, a társaság iránti hosszú távú elkötelezettségét, közvetlenül érdekeltté tehetik a munkavállalót a nyereséges működésben, a vállalat teljesítményének javulásában. Támogathatják a kulcspozícióban lévő alkalmazottak megtartását és toborzását. Mindez, megfelelő kialakítás esetén, kedvező adóvonzattal érhető el mind a magánszemély, mind a társaság számára.

Milyen jövedelem juttatható egy értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszerrel?

Ezeknek a rendszereknek a fő célja, hogy a munkavállalók tulajdonosi szemléletét, vállalkozás iránti elkötelezettségét erősítse és lehetőséget adjon a vállalkozásoknak kedvező formában erre ösztönözni munkavállalóit. Ezt jellemzően azáltal érik el, hogy a munkavállalókat a társaság nyereségéből osztalék, vagy értéknövekedéséből a juttatásként kapott értékpapírok eladása által árfolyamnyereség formájában jövedelemhez juttassa, de vannak ettől eltérő jövedelem juttatására lehetőséget adó ösztönzőrendszerek is. 

A vállalkozás lehetőségeitől, illetve a tulajdonosi szándéktól függően kialakítható olyan ösztönzőrendszer, mely kizárólag csak az egyik szempont alapján részesíti juttatásban a munkavállalót, de olyan is kialakítható, mely a nyereségből és az értéknövekedésből egyaránt részesedést kínál.

Mekkora megtakarítás érhető el egy részvényjuttatási program bevezetésével?

10 millió forint jövedelem 

adókövetkezményei

Nettó juttatás (Ft)

Bruttó juttatás (Ft)

Munkáltató összköltsége

(Ft)

Nettó kifizetés 

aránya

Bérjövedelem adóterhelése

10 000 000 

15 037 594 

18 195 489

54,96 %

Osztalékjövedelem adóterhelése*

10 000 000 

11 764 706 

11 764 706

85,00 %

Árfolyamnyereség adóterhelése*

10 000 000 

11 764 706 

11 764 706

85,00 %

* Feltételezve, hogy a szociális hozzájárulás-fizetési felső határt a munkavállaló más jövedelmeivel eléri.

Milyen egyéb előnyök érhetőek el egy értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszer által?

Egy ösztönzőrendszer esetében a munkáltató számára nem feltétlenül vagy nem kizárólag a kedvező adóterhelésű, ezáltal számára olcsóbb jövedelem juttatása a cél, hanem sok esetben a munkavállalók megtartása vagy nagyobb teljesítményre ösztönzése. Az egyes értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszerek között több olyan lehetőség is van, melynek már jogszabály által meghatározott feltétele egyes jövőbeni célok meghatározása vagy a juttatási feltételek megfogalmazása. Ugyanakkor ezek, a munkavállalók lojalitásának jutalmazására vonatkozó megoldásokkal együtt egy sokkal kevésbé szabályozott rendszerben, különböző opciós jogok alkalmazásával is szinte minden esetben rugalmasan kialakíthatók.

A személyi jövedelemadó törvény által meghatározott ún. munkavállalói értékpapírjuttatási program esetében például kötelező tartási időt ír elő a jogszabály, ami azt eredményezi, hogy a munkavállaló az ennek keretében szerzett értékpapírból csak az értékpapír-juttatást követő második év leteltét követően szerezhet pénzben jövedelmet.

A javadalmazási célú MRP pedig jellemzően feltételként írja elő, hogy a jövedelem juttatását a vállalkozás gazdasági teljesítményének javulásához kell kötni valamilyen objektív mutató megállapításával. Ráadásul az MRP szabályozása ugyancsak tartalmaz kötelezően előírt fenntartási időt. 

Cégre szabható értékpapírjuttatási megoldások

A szabályozás többféle értékpapírjuttatási lehetőségnek enged teret, lényeges különbségeket meghatározva az egyes típusok között. 

A három fő juttatási csoport: 

 • törzsrészvény (javadalmazási MRP, munkavállalói értékpapír-juttatási program és hagyományos törzsrészvény-juttatás, illetve részvényopciók),
 • elsőbbségi részvény (dolgozók és/vagy tulajdonosok részére),
 • dolgozói részvény. 

Az egyes ösztönzőrendszerek eltérő lehetőségeket biztosítanak az adókedvezmények, költségek, adminisztráció vagy nem utolsó sorban a tulajdonos számára biztosítékot, garanciákat nyújtó megoldások terén. 

A legfontosabb eltérések az alábbi ismérvek mentén határozhatók meg: 

 • milyen munkavállalói kört és létszámot fed le a juttatás, 
 • milyen jogosítványokat (pl.: szavazati jog) csoportosít át adott munkavállalói kör számára,
 • kötött vagy rugalmasan alakítható az egyes részesedésekhez kapcsolódó jogok köre, illetve az egyéb szabályok meghatározása
 • milyen adókedvezményeket vagy adókötelezettséget keletkeztet munkáltatói és munkavállalói oldalon a program bevezetése, esetleges részleges vagy teljes megszüntetése, illetve az egyes jövedelmek kifizetése,
 • mennyire bonyolult a feltételrendszere és a működése,
 • mekkora költséggel jár a program bevezetése és fenntartása,
 • milyen biztonsági megoldások építhetők be a tulajdonos számára.

Minden vállalkozásra kialakítható a testreszabott, számára leghatékonyabb és legkisebb kockázatot hordozó ösztönzőrendszer a fenti juttatási formák alkalmazásával. Az egyes megoldások különböző feltételek kialakítását és szabályok bevezetését teszik lehetővé, amelyek egyes esetekben változást okozhatnak az eredeti részvényesek által gyakorolható tulajdonosi jogokban.

A fentiek alapján látható, hogy egy értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszer bevezetése igen összetett feladat. A legkedvezőbb megoldás kialakításához fontos az összes lényeges körülmény felmérése, a célok pontos meghatározása, és az implementáció gondos megtervezése. Ugyanakkor az is kijelenthető, hogy egy megfelelően kialakított program rendkívül hatékonyan támogathatja a vállalkozás munkaerő megtartó képességét, növekedését, hosszú távú eredményességét és hatékonyságát, ezáltal a tulajdonosi jövedelmek megőrzését, növekedését.

Hogyan készíthető elő a Társaságra szabott értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszer bevezetése?

 • Felkészült szakembereink bemutatják a rendelkezésre álló eltérő ösztönzőrendszerek előnyeit, hátrányait, a szabályozási kérdéseket és az esetleges kockázatokat.
 • Felmérik a Társaság igényeit, az elérni kívánt célokat és támogatást nyújtanak az alkalmazható ösztönzőrendszer kiválasztásához.
 • A kiválasztott ösztönzőrendszerről igény szerinti összehasonlító elemzés készül, amely többek között vizsgálja a várható költségeket, adminisztrációs terheket, a teljes adóterhelést és a megvalósíthatóságot.
 • A döntést követően személyre szabott anyagot készítünk a Társaság számára, amely tartalmazza a bevezetni kívánt ösztönzőrendszer teljes folyamatának leírását.
 • Elkészítjük egyebek között a szükséges szabályzatokat, a társasági iratokat és a részvények keletkeztetését, a juttató egyedi igényeit figyelembe véve.
 • Igény szerint tájékoztatást tartunk a programban részt vevő munkavállalóknak, és/vagy írásbeli összefoglalót készítünk az őket érintő rendelkezésekről.

Amennyiben felkeltették érdeklődését a munkavállalói értékpapír-juttatás alapú ösztönzőrendszerek, vagy esetleg érdeklődik a további adótervezési lehetőségek iránt, forduljon hozzánk bizalommal.

Ajánlatot kérek!

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

Telefon
Kérjen ajánlatot online!
  Kapcsolódó adótanácsadási területeink

  Termékeink a vállalkozások megfelelő döntéséhez nyújtanak segítséget! Kérdéseivel forduljon bizalommal szakértőinkhez!

  Teljes körű tájékoztatás

  Adócsoportunk hírlevél formájában tájékoztatja ügyfeleinket az aktuális adóváltozásokról, illetve az esetlegesen megjelenő adóhatósági jogértelmezésekről. Úgy véljük, az időben történő tájékoztatás a jogszabályi változásokról nagyban hozzájárul ügyfeleink pénzügyi terveinek pontosításához, valamint az adóoptimalizálásukhoz.

  Társaságunk szakértői rendszeresen megírják véleményüket blogunkon.

  Iratkozzon fel értesítőnkre, hogy első kézből megkapja publikált anyagainkat!

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat