Munkavállalói értékpapír-juttatási program

Munkavállalói értékpapír-juttatási programok

A vállalatok versenyképességének meghatározó tényezője a megfelelő képzettségű, végzettségű munkavállalók megszerzése és megtartása. A jelenlegi környezetben felértékelődik a cégek számára a munkatársak és a kulcspozícióban lévő vezetők hosszú távú elkötelezettségének megőrzése, amelynek hatékony eszköze a béren túlmutató ösztönzőrendszer.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Hegedüs Sándor partner, adóüzletág-vezető

Hegedüs Sándor

Partner
Adóüzletág-vezető

Fajcsák Gábor, RSM Hungary, Adómenedzser, Okleveles nemzetközi és forgalmi adószakértő

Fajcsák Gábor

Adóigazgató

Telefon

Az utóbbi években Magyarországon is egyre inkább teret nyernek azok a megoldások, amelyek a jogszabályok által biztosított lehetőségeket és előnyöket kiaknázva képesek a munkavállalókat érdekeltté tenni a Társaság eredményes működésében, növekedésében. 

Az alternatív javadalmazási lehetőségek kereteit a vezetők és a munkavállalók tekintetében a személyi jövedelemadó törvény és a polgári törvénykönyv jelöli ki, meghatározva az egyes juttatási formák előnyeit és következményeit is.

Az egyes munkavállalói értékpapír-juttatási programok keretében a munkavállalók részére értékpapír (üzletrész, részvény) vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog (vételi, jegyzési jog) juttatható, amelyek mindegyikéhez különböző, kedvező adózási feltételek is kapcsolódnak.

Miért érdemes a béren túli munkavállalói juttatási programot kialakítani?

A munkavállalói juttatási programok egyszerre biztosítanak a munkavállalók és a vezető tisztségviselők számára is kedvező adóztatású juttatást, a munkáltatók számára pedig egy jól szabályozható, eredményes eszközt a munkavállalók elkötelezettségének biztosítása érdekében.

A programok növelik a munkavállalók lojalitását, a Társaság iránti hosszú távú elkötelezettségét, közvetlenül érdekeltté teszik a munkavállalót a nyereséges működésben. Támogatják a kulcspozícióban lévő alkalmazottak megtartását és toborzását. Mindez, javadalmazási formától függően, kedvező adóvonzattal érhető el mind a magánszemély, mind a Társaság számára. 

Az egyes programok azonban eltérő lehetőségeket biztosítanak az adókedvezmények, költségek vagy az adminisztráció terén. Emellett különböző feltételek kialakítását és szabályok bevezetését teszik lehetővé, amelyek egyes esetekben változást okozhatnak az eredeti részvényesek által gyakorolható tulajdonosi jogokban.

Cégre szabható béren kívüli juttatási alapstruktúrák

A szabályozás többféle értékpapír-juttatási lehetőségnek teret enged, lényeges különbségeket meghatározva az egyes típusok között. 

A három fő juttatási csoport: 

 • törzsrészvény (javadalmazási MRP, elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program és hagyományos törzsrészvényjuttatás),
 • elsőbbségi részvény (dolgozók és/vagy tulajdonosok részére),
 • dolgozói részvény. 

A legfontosabb eltérések az alábbi ismérvek mentén határozhatók meg: 

 • milyen munkavállalói kört és létszámot fed le a juttatás, 
 • milyen jogosítványokat (pl.: szavazati jog) csoportosít át adott munkavállalói kör számára,
 • kötött vagy rugalmasan alakítható az egyes részesedésekhez kapcsolódó jogok köre, illetve az egyéb szabályok meghatározása
 • milyen adókedvezményeket vagy adókötelezettséget keletkeztet munkáltatói és munkavállalói oldalon a program bevezetése, esetleges részleges vagy teljes megszüntetése, illetve az egyes jövedelmek kifizetése,
 • mennyire bonyolult a feltételrendszere és a működése,
 • mekkora költséggel jár a program bevezetése és fenntartása.

Minden Társaságra kialakítható a testreszabott, számára leghatékonyabb és legkisebb kockázatot hordozó ösztönzőrendszer a fenti juttatási formák alkalmazásával. Az, hogy milyen típusú program bevezetése lehet indokolt az adott társaságok esetén, több tényezőtől is függ (pl. létszám, társaság nagysága, formája, saját tőkéje, elérendő célok, résztvevő dolgozók köre stb.). 

  A legkedvezőbb megoldás kialakításához fontos az összes lényeges körülmény felmérése, a célok pontos meghatározása, és az implementáció gondos megtervezése.

  Mekkora megtakarítás érhető el egy részvényjuttatási program bevezetésével?

  10 millió forint jövedelem 

  adókövetkezményei

  Nettó juttatás (Ft)Bruttó juttatás (Ft)Munkáltató összköltsége (Ft)

  Nettó kifizetés aránya 

  Bérjövedelem adóterhelése10.000.00015.037.59418.195.48954,96 %
  Osztalékjövedelem adóterhelése*10.000.00011.764.70611.764.70685,00 %

  * Feltételezve, hogy az egészségügyi hozzájárulás-fizetési felső határt a munkavállaló más jövedelmeivel eléri.

  Hogyan készíthető elő a Társaságra szabott értékpapír-juttatási program bevezetése?

  • Felkészült szakembereink bemutatják a rendelkezésre álló eltérő programok előnyeit, hátrányait, a szabályozási kérdéseket és az esetleges kockázatokat.
  • Felmérik a Társaság igényeit, az elérni kívánt célokat és támogatást nyújtanak az alkalmazható programok kiválasztásához.
  • A kiválasztott programokról igény szerinti összehasonlító elemzés készül, amely többek között vizsgálja a várható költségeket, adminisztrációs terheket, a teljes adóterhelést és a megvalósíthatóságot.
  • A döntést követően személyre szabott anyagot készítünk a Társaság számára, amely tartalmazza a bevezetni kívánt program teljes folyamatának leírását.
  • Elkészítjük egyebek között a szükséges szabályzatokat, a társasági iratokat és a részvények keletkeztetését, a juttató egyedi igényeit figyelembe véve.
  • Igény szerint tájékoztatást tartunk a programban részt vevő munkavállalóknak, és/vagy írásbeli összefoglalót készítünk az őket érintő rendelkezésekről.

  Amennyiben felkeltette érdeklődését az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program, vagy esetleg érdeklődik a további adótervezési lehetőségek iránt, forduljon hozzánk bizalommal.


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

   Tovább