Facebook image
Szektoraink

Szerződések adójogi megfelelőségi vizsgálata, tervezése

Egy vállalkozás mindennapos működése során számtalan szerződés köttetik. Sok esetben már az üzleti kapcsolatok szerződésbe foglalása is nehézséget okoz, a gazdasági racionalitás és üzleti, adójogi szempontok összeegyeztetése pedig a jog által szabott keretekkel a folyamatosan változó piaci és jogszabályi környezetnek köszönhetően gyakorta nem várt akadályokba ütközik, vagy olyan adójogi kockázatokat hordozhat, amelyek csak később realizálódnak. A szerződéskötés folyamata, vagy a szerződés teljesítése során egyre több olyan kérdés merülhet fel, amely komplexitása okán nem vagy csak részben kerül megválaszolásra. 

Az üzleti folyamatok tervezhetősége során nem lebecsülendő azok adózási hatása (legyen az tao, hipa, áfa, szja vagy egyéb járulék),ezek vizsgálata azonban indokolatlanul kötheti le erőforrásait. A szerződések adózási és számviteli szempontoknak való megfelelőségét megfelelőségi vizsgálattal biztosítani lehet, mellyel az esetleges későbbi negatív következmények elkerülhetőek.

A megfelelő jogi keretek és szerződéses feltételrendszer kialakítása megóvhatja társaságát a későbbi jogviták mellett az adójogi kockázatoktól is. Ezzel többek között elkerülhető a szerződések adójogi átminősítésének veszélye, a teljesítés elvitatása, előre nem kalkulált adókötelezettségek felmerülése, adott esetben pedig az érvényesíthető adókedvezmények elmulasztása. 

Miért válassza Szerződések adójogi megfelelőségi vizsgálata, tervezése szolgáltatásunkat?
Adószakértő és ügyvéd kollégáink szerteágazó, többéves adó-, jogi- és üzletviteli tanácsadási tapasztalata biztosítja, hogy a tervezett, vagy már megkötött ügyletek komplex (több jogterületet és adónemet felölelő) szempontrendszer mentén kerüljenek felülvizsgálatra. Adóképviseleti praxisunk során adóellenőrzések és adóperek nyomán kikristályosodott elvek mentén biztosítjuk a gazdasági-, üzleti megfontolások összhangját a rendeltetésszerű joggyakorlás és tartalmi megfelelőség követelményével, figyelemmel a rendelkezésünkre álló NAV és Pénzügyminisztériumi állásfoglalásokra is. Ügyfeleinkkel együttműködve a szerződés megkötését megelőző tervezési folyamatok korai szakaszába bekapcsolódva hatékony segítséget nyújtunk szerződéses feltételek jogi keretrendszerének meghatározásában. Munkánk során feltárjuk, azonosítjuk és számszerűsítjük a tervezett vagy megkötött szerződések adójogi következményeit, adókockázatait, az esetlegesen igénybe vehető kedvezményeket (pl. fejlesztési adókedvezmény, K+F ösztönzők, járulékkedvezmények),továbbá javaslatokat teszünk a megfelelő szerződéses formára, az adójogi megfelelőség biztosítása mellett a jogszabályok által biztosított optimális adózás kialakítására, a dokumentáció hiányossága esetén pedig annak kiegészítésére. Az adójogi fogalompontosítások a szerződés egyszerűbb értelmezését, az átláthatóságot és ellenőrizhetőségét biztosítják.

Szerződéseinek adójogi szempontú vizsgálatát, a releváns jogszabályi előírások adott ügyletre vonatkozó értelmezését végezzük el többek között az alábbi területeken:

 • Kereskedelmi szerződések
 • Vállalkozási szerződések
 • Megbízási és munkaszerződések
 • Építőipari (kivitelezési) szerződések 
 • Reklámszolgáltatási szerződések 
 • Ingatlanügyletek
 • Felhasználási szerződések 
 • Barter ügyletek 
 • Bizományosi és ügynöki szerződések 
 • Társasági jogi tranzakciók
Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

dr. Bulátkó Ottó

Menedzser, Adóüzletág

Telefon
Kérjen ajánlatot online!
  Teljes körű tájékoztatás

  Adócsoportunk hírlevél formájában tájékoztatja ügyfeleinket az aktuális adóváltozásokról, illetve az esetlegesen megjelenő adóhatósági jogértelmezésekről. Úgy véljük, az időben történő tájékoztatás a jogszabályi változásokról nagyban hozzájárul ügyfeleink pénzügyi terveinek pontosításához, valamint az adóoptimalizálásukhoz.

  Társaságunk szakértői rendszeresen megírják véleményüket blogunkon.

  Iratkozzon fel értesítőnkre, hogy első kézből megkapja publikált anyagainkat!

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat