Facebook image

Összesen 99 bejegyzés

Mi számít közös és külön vagyonnak a házasságban?

Családjogászként számtalanszor megkapom azt a kérdést, hogy a házasságban 5, vagy 10 év után válik-e közössé a vagyon? A kérdés feltevői úgy vélik, hogy a felek – házasságkötést megelőzően meglévő – minden vagyona bizonyos idő elteltével közös vagyonná válik. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy ez nem így van. Léteznek olyan vagyonelemek, amelyek a „különvagyoni jellegüket” az egész házasság alatt meg fogják tartani.

Tovább

Újabb feladatokat ró a munkáltatókra a Munka törvénykönyvének tervezett változása

Korábbi blogunkban már beszámoltunk arról, hogy küszöbön áll a Munka Törvénykönyvének újabb módosítása, mely javaslatcsomag jelenleg is a Parlament előtt van. A javaslat szövege alapján már viszonylag pontos képet kaphatunk a lehetséges változásokról, melyek jelentős része az uniós irányelvek átvételének kötelezettségéből fakad. Mostani bejegyzésünkben azt vizsgáljuk meg, hogy a tervezett törvénymódosítás milyen további kötelezettségeket ró a munkaadókra, amit röviden két szóval tudnánk leírni: alkalmazkodás és adminisztráció!

Tovább

Amikor a szabadságnak ára van – avagy nézzünk kicsit a munka törvénykönyvének tervezett módosításai mögé!

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) november elején nyújtotta be a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek melynek elfogadása esetén 2023. január 1-jével a több új szabállyal bővül és jelentősen változik a munka törvénykönyve. Az alábbiakban a törvénytervezet szabadságra vonatkozó pontjait vizsgáltuk meg, amelyek bár elsőre pozitív változásnak tűnnek, ugyanakkor kellemetlen meglepetést is rejthetnek a mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

Tovább

Kaphat-e euróban munkabért egy munkavállaló?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés a munkáltatók és munkavállalók részéről, hogy vajon fizethető-e a munkabér euróban? Vagy esetleg az euróban kifejezett munkabér, a kifizetés napján érvényes MNB árfolyamon forintra átszámítva kifizethető?

Tovább

Esettanulmány: így csökkentsük az öröklés jogi kockázatait. Hitel, termőföld, kriptovaluta, külföldi vagyonelemek öröklése – III. rész

A generációváltás sosem volt annyira aktuális téma, mint ma. A rendszerváltás óta működő vállalkozások alapítói lassan elérik a nyugdíjkorhatárt, a többség azonban még el sem kezdett az utódlás kérdésével foglalkozni. A visszavonulás elkerülhetetlen, és nem mindegy, hogyan éri a családot vagy a vállalkozást a vezetőcsere, esetleg egy váratlan haláleset.

Tovább

A cégalapítás első tíz lépése – Legfrissebb módosításokkal

Egy-egy külföldi társaság képviselője gyakran keres meg bennünket azzal, hogy céget szeretne alapítani Magyarországon. Legutóbb a délelőttre szervezett találkozó után, a következő munkanapon átadtuk a cégbíróságon bejegyzett, bankszámlával rendelkező korlátolt felelősségű társaság dokumentumait partnerünknek. Persze nem megy mindig ilyen gyorsan a cégalapítás, ehhez felkészültség és az ügyfél gyors döntése is szükséges.

Tovább

Kötelezhetők a dolgozók a Covid oltásra

Felkavarta az állóvizet az a kormányrendelet, melynek értelmében a munkavállalók Covid oltásáról való döntés a munkáltatók kezébe kerül. A koronavírus védőoltáshoz kapcsolódóan az adatkezelési szabályok is változtak.

Tovább

Kiemelt témák