Összesen 1187 bejegyzés

Negatív saját tőke – tanulságok és megoldások jövő májusra

A beszámolókészítés lezárulta sok szempontból hasonlít a tanév végéhez: ahogyan a júniusi tanévzárókon a nebulók rendre megfogadják, hogy szeptembertől majd mindent jobban csinálnak (de most azonnal elmennek vakációzni),úgy május 31-e után a cégvezetők jó része azt ígéri magának, hogy a jövő évi beszámolókészítés előtt időben és mindenre kiterjedően ellenőrzi majd a társaság könyvelését (de most azonnal elmennek pihenni). Az ilyen fogadalmak kapcsán áttekintettük és összefoglaltuk a saját tőke összetételével, illetve a negatív saját tőkével kapcsolatos problémákra adható megoldásokat.

Tovább

Új termékdíjtörvény a láthatáron!

A környezetvédelmi termékdíj eddig sok gondot okozott a gazdálkodóknak. Nem kevés lobbimunka és panaszkodás után elkészült a várva várt „új” termékdíjtörvény tervezete. De kérdés: tényleg könnyebb és jobb lesz minden?

Tovább

EBA: a vállalkozói szellem dicsérete

Kemény időkben a vállalkozói szellem is felértékelődik – megléte vagy hiánya gyakran dönt siker és kudarc, túlélés és vég között. A vállalkozó kifejezése kultúránkban ugyan nem nélkülözi a negatív mellékzöngét – érdekes módon az angol entrepreneur szónak nincsen ilyen „terheltsége” -, ám a vállalkozó valódi, eredeti értelme valami magasztosat, nagyívűt jelöl.

Tovább

Társaságiadó-bevallás - vizsga minden évben!

Ki örül a legjobban a nyár kezdetének? A válasz akár egyszerű is lehet: diák és tanár egyaránt. Persze van egy másik kör is, amely hihetetlen megkönnyebbüléssel ébred június 1-jén reggel, ha az előző napi vizsgán átment. De kik is vizsgáznak május 31-én?

Tovább

Bérszámfejtési kisokos I.: munkaviszony létesítése

Mindennapos tapasztalatunk, hogy a munkaviszonyból fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében vannak ismerethiányosságok a munkaadók és a munkavállalók körében egyaránt. Bérszámfejtési kisokos néven elindított bejegyzéssorozatunk ezt az űrt szeretné kitölteni átlátható, strukturált módon tálalt, könnyen befogadható információkkal. Sorozatindító bejegyzésünk a beléptetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal foglalkozik.

Tovább

Adminisztrációs túlzások az adóbevallásban

Sokunkban él az emléke annak az időszaknak, amikor a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának utolsó napján össznépi program volt a bevallások feladása miatti postai sorban állás. Aztán jött az elektronikus világ, és egyre többen döntöttek és döntenek úgy, hogy azon túl, hogy az ABEV program használatával töltik ki a bevallásukat, megspórolják maguknak a sorban állás kényelmetlenségét is, és az otthon édes melegéből egy klikkeléssel teljesítik kötelezettségüket.

Tovább

Szja-bevallás: amire figyelni érdemes!

Ha azt a kérdést tennénk fel, hogy kinek mi jut eszébe a májusról úgy általában, válaszként a legtöbb esetben valószínűleg a szerelmet kapnánk. Nem állok azonban távol a valóságtól, ha úgy vélem, hogy dobogós helyet érne el a személyijövedelemadó-bevallás is.

Tovább

Új végrehajtási rendelet az áfatörvényhez II.

2011. július 1-től automatikusan, tehát minden további nemzeti szabályozás nélkül hatályba lép az Európai Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete, amely az uniós áfadirektíva egységes értelmezését adja. Előző anyagunkban (LINK) végigvettük az általános módosításokat, most bemutatjuk, hogy mit kell tudni az egyes szolgáltatási ágak kapcsán.

Tovább

Új végrehajtási rendelet az áfatörvényhez I.

2011. július 1-től automatikusan, tehát minden további nemzeti szabályozás nélkül hatályba lép az Európai Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete, amely az uniós áfadirektíva egységes értelmezését adja. Célja, hogy a 27 tagállamban azonosan alkalmazzák az áfaelőírásokat és -fogalmakat, különös tekintettel az adóalanyokra, az ügyletekre és az ügyletek teljesítési helyére. Az alábbiakban praktikus összefoglalót adunk a magyar szolgáltató és értékesítő társaságokat érintő legfontosabb szabályokról, a második fél évtől ezek figyelembevételével kell értelmezni az áfatörvényben foglaltakat.

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább