Facebook image
Mentés

Kitolódik a határozott idejű elszámolásokra vonatkozó évközi módosítás

Kormánypárti képviselői javaslatként került az Országgyűléshez benyújtásra a tegnapi napon Egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról címen a T/168. számú törvényjavaslat.

A törvényjavaslat áfát érintő változása az, hogy az időszaki elszámolású ügyletek körében a 2014. július 1-jétől tervezett változást 2015. január 1-jéig elhalasztják, amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül. A halasztás indoka az, hogy megfelelő időt kíván biztosítani a törvényhozó a számlázási rendszerek átállításához, ezért az adózók rendelkezésére álló felkészülési idő (a jelenlegi álláspont szerint) fél évvel meg fog hosszabbodni.

Az eredetileg tervezett változás lényege

A tervezett változás lényege az, hogy a jelenlegi szabállyal szemben az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja nem a fizetés esedékessége, hanem az elszámolási időszak utolsó napja lesz. Tipikusan az időszaki elszámolású ügyletek közé tartoznak a bérleti- és lízing ügyletek, könyvelés és más olyan szolgáltatások és termékértékesítések, amelyek kapcsán a számlakiállító egy adott időszakban nyújtott ügyletekről egy számlát állít ki. A teljesítési időpont változás az eredeti változat szerint sem érinti a közszolgáltatásokat és a telekommunikációs szolgáltatásokat.

Mi az eredetileg tervezett változás hatása?

A szabály változása a számlázási rendszerek beállításait is érinti, hiszen a számlán szereplő teljesítési időpont is más lesz. Emellett sok adózónál gyakrabban lehet szükség önellenőrzés végrehajtására is, hiszen ha a vállalkozás egy korábbi időszakra vonatkozó ellenértékét utólag növeli (helyesbítő számlát bocsát ki),az önellenőrzési kötelezettséget von maga után.

A módosítás következtében jelentős cash-flow hátrány keletkezhet az időszakos elszámolást számlázó adózóknál. Az eredeti tervezet szerint a számlakiállító félnek csak akkor keletkezett áfa fizetési kötelezettsége, amikor a számlabefogadó részére az ügylet ellenértékét megfizetni köteles, és a fizetési esedékességet a felek szabadon határozhatták meg. A változás értelmében az adott elszámolási időszak utolsó napjára tolódik a teljesítés időpontja. Adott esetben tehát előfordulhat, hogy az áfa-fizetés határidejekor a számlabefogadó még talán nem is fizette meg az ellenértéket az eladónak vagy szolgáltatás nyújtójának, utóbbinak azonban már be kell fizetnie az áfát a költségvetésbe. Ugyanakkor előnyös lehet a változás az időszakos elszámolású ügyletek számlabefogadóinak: jelentős cash-flow előnyre tehetnek szert, hiszen elképzelhető, hogy előbb vonják le azt az áfát, amit később a számlakibocsátónak meg kell fizetniük.

A változást nem törlik, hanem elhalasztják

Ha a jogszabályt az Országgyűlés elfogadja, akkor az előbbiekben említett változás egy fél évvel később lép hatályba, azaz 2015. január 1-től. Mindenképpen előnyös tehát, ha a változás kapcsán szükségszerűvé váló adminisztratív feladatokra megfelelő idő áll az adózók rendelkezésére. Ezt az időt érdemes a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatára és a számlázási rendszer átállítására felhasználni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom