Összesen 1142 bejegyzés

Amikor igazán fáj az áfa

Az áfa a legnagyobb költségvetési bevételforrás – és a vállalkozások likviditását is ez az adó, illetve a hozzá kapcsolódó adminisztrációs terhek lehetetlenítik el a legnagyobb mértékben. A költségvetési szigor miatt persze nincs helye az adókulcs csökkentésének vagy az adómentességek kiterjesztésének (ezek amúgy is az iparági érdekek kiszolgálásának eszközei, és mint ilyenek, a rendszer szintjén igazságtalanok),ám azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen más általános érvényű, az áfabevételeket nem kockáztató módosításokkal lehetne könnyíteni a vállalkozások életén.

Tovább

EVA: megéri még?!

Tavaly év vége felé sokan feltették a kérdést maguknak és nekünk, tanácsadóknak is, hogy az év vége közeledtével és az új 2011-es adóváltozások után is megéri-e még az evaalanyiság?

Tovább

Ön konzultál mielőtt dönt? Kivel?

Meglepő és sejthető eredményeket egyaránt hozott a magyarországi döntéshozók körében készített kutatás eredménye, melyet tegnap a Döntéshozók Fóruma Konferencián ismerhettek meg az érdeklődő vállalatvezetők.  A kutatásban összesen 392 hazai és 47 expat vezető vett részt, a válaszadók közel fele első számú vezető, több mint 40 százaléka középvezető, a többi cégtulajdonos vagy felső vezető. A válaszadók többsége magyar, közel harmada külföldi tulajdonú cégnél dolgozik, tizede pedig állami vagy önkormányzati szervezetnél, így az eredmények minden szektorról információt adhatnak számunkra.

Tovább

Beszámoló: a valós kép közös érdek

A számviteli szabályok betartása, így a könyvvezetés és az ez alapján készített beszámoló hitelessége, teljessége és valódisága alapvető érdek. Nem véletlen, hogy a számviteli rend megsértése szigorú szankciókkal büntethető. 2009-ben az adóhatóság büntetőfeljelentéseinek tizede indult a számviteli szabályok megsértése miatt.

Tovább

Az álláskeresés fortélyai

Az állásváltoztatási döntés jellemzően egy hosszabb belső „érlelési” folyamat eredménye. Ám amint megszületett, az események alaposan fel tudnak gyorsulni.

Tovább

Társaságiadó-alap: amire ugrik a revizor

Költség csak akkor érvényesíthető a társasági adó alapjának meghatározásakor, ha összefüggésben áll a vállalkozási tevékenységgel. Az elvben egyértelmű szabály a gyakorlattal nem mindig egyezik meg. Bejegyzésemből kiderül, hogy mire kell odafigyelnünk!

Tovább

Adóelőleg-nyilatkozat: nagy a tét!

A január fontos időszak a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt, hiszen jellemzően ekkor nyilatkoznak a munkavállalók az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető körülményekről. Az idén ugyanakkor a változások miatt hatványozottan fontos az odafigyelés!

Tovább

Motivációtan: ha nem becsülöd, elveszíted!

A fluktuáció minden vállalat ellensége, pláne ha magasan kvalifikált dolgozó távozik, akinek megtartása elemi érdek. Nem véletlen hát, hogy minden cég-, illetve HR-vezető alapvető törekvése, hogy megelőzze az úgynevezett high potential munkaerő cserélődését. Na de milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Összeállításunkban erre kerestük a választ.

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább