Összesen 1231 bejegyzés

A szabadság kiadásának szabályai

Közismert tény, hogy a munkavállalókat a munkaviszonyban töltött naptári évenként rendes szabadság (alap- és pótszabadság) illeti meg. Az ezzel kapcsolatos szabályokat azonban sokan nem teljes körűen ismerik, vagy nem a szabályoknak megfelelően alkalmazzák. Körbejártuk a szabadság kiadásának szabályait.

Tovább

Újratervezés 4.0: ismét kalkuláltunk!

Az elmúlt napokban folyamatosan kaptuk az új híreket, hogy miként képzeli el a kabinet az „egytöbbkulcsos” adórendszert, hiszen a múlt pénteki első bejelentést követően minden egyes nap újabb és újabb elképzelések láttak napvilágot. Elsőként készítettünk kalkulációt a pénteki bejelentést követően, hogy kit hogyan fognak érinteni 2012-ben a kormány által bejelentett, a személyi jövedelemadózást és a járulékterheket érintő változások. Azóta nagyon sok megkeresést kaptunk, így szinte kötelességünknek érezzük, hogy a korábbi kalkulációnkat az újabb információkkal aktualizáljuk, illetve hogy bemutassuk, hogy kinek mennyi béremelést kellene kapnia, hogy a nettó bére – figyelembe véve a kormány által 2012-es inflációs prognózisát – vásárlóértékét megtartsa.

Tovább

Átmeneti adóteher: amit nem tudunk…

Átmeneti adóterhet vetne ki a bruttó 202 000 Ft felett keresőkre a kormány – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap este ismertetett terveiből.  A cél az lenne, hogy az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése miatt rosszabbul járó munkavállalókat az új közteherből befolyó forrással kompenzálják. A részletek egyelőre nem ismertek. Szakértőnk körbejárta a témát, és megfogalmazta a legfontosabb, mindenképpen tisztázásra szoruló kérdéseket.

Tovább

Munkaerőpiac: növekvő elvárások

Néhány évvel ezelőtt, ha valaki elküldte az önéletrajzát egy álláspályázatra, és csatolt hozzá egy kísérőlevelet, amelyben leírta, hogy ő dinamikus, motivált ember, aki nagyszerű csapatjátékos, de egyéni munkára is kitűnően alkalmas, szinte biztos lehetett abban, hogy személyesen is alkalma nyílik majd bizonyítania rátermettségét az állást kínáló cégnél. A válság azonban – mint sok egyéb területen – itt is változásokat eredményezett.

Tovább

Mennyi marad a borítékban jövőre a bejelentett SZJA változások tükrében?

A jövő évi személyi jövedelemadózást érintő bejelentések két fő területet érintenek, egyrészt a szuperbruttó kivezetését, ami annyit jelent, hogy a tényleges bruttó bér lesz a 16 százalékos személyi jövedelemadó alapja, a munkáltató által fizetendő társadalombiztosítási járulék már nem képezi az adóalap részét. Másrészt a havi 12 100 Ft értékű adójóváírás, amelyet teljes mértékben évi 2 750 000 Ft jövedelemig lehetett igénybe venni, majd 3 960 000 Ft éves jövedelemig fokozatosan kivezetődött, teljes mértékben megszűnik.

Tovább

Új társasági forma kifejezetten ingatlanbefektetésekre

A közelmúltban lépett hatályba a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény, amely a külföldön már elterjedt ingatlanbefektetési társaságok (real estate investment trust – REIT) meghonosításával egy új befektetési eszközt vezet be a magyar piacra. A SZIT, mint új befektetési forma, azoknak a társaságoknak és magánszemélyeknek lehet érdekes, amelyek/akik szívesen fektetnek ingatlanba, és befektetéseik adózását optimalizálni szeretnék. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Garantált bérminimum: kinek jár és mennyi?

Bérminimum nem csupán a felső-, hanem a középfokú végzettségűek számára is jár a hatályos jogszabályok értelmében. Hogy a garantált bérminimum intézményéről mit kell tudni – bérszámfejtési blogsorozatunk aktuális bejegyzése ezzel foglalkozik.

Tovább

Munkába járás költségtérítéssel

Közismert tény, hogy a magyar társadalom munkaerő-piaci mobilitása igen alacsony. Nagyon kevesen készek feladni megszokott életüket és lakókörnyezetüket annak érdekében, hogy munkát, vagy egyszerűen csak jobb állást találjanak maguknak. Ebben azonban az uniós csatlakozás, illetve a munkaerő szabad áramlását gátló akadályok lebontása hozott némi változást. Ennek köszönhetően sokan külföldön próbálnak boldogulni, ám a többség – a nem annyira fiatal, kalandvágyó, független, keresett szakmával rendelkező munkavállalók tábora – maradt és maradni is fog.  Nemcsak az ország, hanem a város, község határain belül. És ha az élet úgy hozza, inkább választják a sokszor kényelmetlen napi ingázást, mint a költözést.

Tovább

Megőrizni, de meddig?

A vállalkozás méretétől függő mennyiségű számla, bank- és pénztárbizonylat, bérjegyzék halmozódik fel az évek során, ami egy-egy lezárt üzleti évvel kapcsolatban keletkezett. De meddig is kell őrizni ezeket a papírokat?

Tovább

IskoláSOKK, avagy amit az iskolakezdési támogatásról tudni kell

Örömteli nap volt a tegnapi, szeptember 1-je, amikor elkísértem fiaimat a tanévnyitóra, hiszen kezdetét vette a 2011/2012-es iskolai év. Az öröm mellett azonban sok szülő és család számára az iskolakezdés komoly anyagi terhekkel is jár. A jó hír: a terhek csökkenhetők, amennyiben a szülők munkaadójuktól iskolakezdési támogatásban részesülnek. Párom segítségével összeszedtem, hogy melyek a legfontosabb, az iskolakezdés kapcsán felmerülő családi költségek, illetve hogy miként vehetjük igénybe az iskolakezdési támogatást.

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább