Facebook image

Házasság felbontásának jogi támogatása

Valljuk, hogy a válópernek egy minkét fél számára hosszú távon élhető megállapodással történő lezárása jelenti a legjobb megoldást a házastársak számára.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Bagi Éva

Ügyvéd - Családjogi ügyvéd, válóperes ügyvéd

dr. Szabó Lili Janka

ügyvéd

Telefon

A házasság felbontásának jogi támogatása

Egy házasság felbontása, a válóper elindítása és a válás menete kivétel nélkül komoly lelki megterhelést jelent az érintetteknek. Számos olyan kérdésben kell döntést hozni, lehetőleg egyezségre jutni, ami kihatással van a válásban érintett felek és a gyermekeik egész életére. 

A válás kimondásához elkerülhetetlen a bírósági peres eljárás és annak eredményeként megszülető ítélet, azonban jelentős különbség van egy válóperes eljárás menetében és időtartamában attól függően, hogy a felek előzetesen megállapodásra tudnak-e jutni a szükséges kérdésekben, mint a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, gyermektartásdíj, házastársi tartás és az utoljára közösen lakott ingatlan használata.

A válóper során az eljáró bíróság a házasságot a felek egyezsége alapján is fel tudja bontani, amennyiben a felek a fenti járulékos kérdésekben megállapodásra jutnak, egyezség hiányában ugyanakkor a bíróság fog dönteni a gyermekelhelyezés, a kapcsolattartás, a gyermektartásdíj és a házastársak által utoljára közösen lakott ingatlan használata felől, adott esetben a házastársi tartásról. Bár a válópernek ma már nem szerves része a vagyonmegosztás, az külön eljárás tárgyát képezi, jellemző – különösen jelentős és komplex közös vagyon esetén –, hogy a váláshoz szükséges egyezség a vagyonmegosztási egyezséggel együtt születik meg.  

Válóperes ügyvédeink jogi szolgáltatásai az alábbiakra terjednek ki: 

 • Személyre szabott jogi tájékoztatás, és válóperes tanácsadás a válás menetéről
 • Egyeztetések lebonyolítása a válófelek között
 • Szakértők biztosítása 
 • Egyezség létrehozásában történő aktív részvétel, jogi segítségnyújtás
 • Egyezséget tartalmazó okirat (bontóperi megállapodás),valamint szükség szerint a házastársi közös vagyon megosztására vonatkozó szerződés elkészítése 
 • Válóperes keresetlevél elkészítése 
 • Válóperben történő jogi képviselet 

Miért válassza válóperes jogi szolgáltatásainkat? 

Az ember életének egyik legnehezebb időszaka, amikor szembesül a házasságának megromlásával. A házasság az érzelmi kötődés mellett bonyolult jogi kötelékeket is létrehoz, melyek a megszüntetése olyan komplex feladat, amely hosszú távon kihat a válóperes felek és gyermekeik jövőjére mind érzelmi, mind vagyoni szempontból. Éppen ezért alapvető, hogy a válás milyen módon zajlik le.

Valljuk, hogy a válópernek egy minkét fél számára hosszú távon élhető megállapodással történő lezárása jelenti a legjobb megoldást a házastársak számára.  Egyezség esetén a gyermekek további érzelmi sérülése és a kapcsolattartással felmerülő feszültségek is elkerülhetőek.

Válóperes ügyvédeink ezért elsődlegesen peren kívüli egyeztetésekkel próbálják ügyfeleink érdekeit képviselni, aktívan közreműködnek a bontóperi egyezség létrehozásában, okiratba foglalásában, elkerülve ezzel a hosszan elnyúló pereskedést. Fontosnak tartjuk a szakértő válóperes ügyvéd megfelelő időben történő bevonását a visszafordíthatatlanul megromlott viszonyból adódóan elszabadult indulatok kezeléséhez, ennek hiánya nagyban megnehezítheti a folyamatot.

Az egyezség létrehozása során szinte elkerülhetetlen a vagyoni kérdések tisztázása is, sőt gyakran a házastársi vagyonmegosztás válik a válás központi elemévé, az ilyen egyeztetések során szükség esetén vagyonértékelést, a vagyon feltárását szakértők bevonásával biztosítjuk. 

Bár alapcélunk soha nem a felek egyezségét nélkülöző válási eljárás, adott esetben elkerülhetetlen az egyezség nélküli válóper (ún. „tényállásos bontás”), amelyben a bíróság dönt a válás kimondásához szükséges jogi kérdésekben, mint a gyermekelhelyezés, a kapcsolattartás, a gyermektartásdíj, a házasfelek által utoljára közösen lakott ingatlan használata, valamint a házastársi tartás. Egyezség hiányában ellátjuk ügyfeleink bontóperben történő jogi képviseletét, magas színvonalú perbeli támogatást biztosítunk az eljárás jogerős lezárásáig.

Családjogi ügyvédként figyelmünk központjában állnak a válóperrel érintett gyermekek, megfelelő szakemberek bevonásával juttatjuk érvényre érdekeiket, tapasztalatainkkal segítünk kiválasztani a számukra legmegfelelőbb gyermekelhelyezési módot, a megfelelő ellátásukat biztosító tartásdíj megállapítását. 

keresse szakértőinket!

Mit kínálunk még válóperes jogi szolgáltatásunk keretében?

 • Válóperes ügyvédeink kiemelkedő szakmai ismeretei, peres tapasztalatai alapján felkészültek a legfeszültebb peres viták kezelésére is.
 • Teljes diszkréció vállalásával készítjük fel Önt a válásra, még a bontóperi eljárás megindítása előtt, kételyeit szükség esetén akár magánnyomozó bevonásával oszlatjuk el, szakpszichológusok ajánlásával segítünk a felkészülésben.
 • A válás bíróság általi kimondását követően ügyfeleinket külön támogatjuk a közös vagyon megosztása iránti egyezség létrehozása során vagy a vagyonmegosztáshoz szükséges peres eljárásban. 


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat