Facebook image

Gyermekelhelyezés - azaz szülői felügyeleti jog gyakorlása-, kapcsolattartás rendezése

Szakmailag tapasztalt családjogi ügyvédeink aktívan közreműködnek mind az egyezség létrehozásában, okiratba foglalásában, mind peres képviselet során.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Bagi Éva

Ügyvéd - Családjogi ügyvéd, válóperes ügyvéd

dr. Szabó Lili Janka

ügyvéd

Telefon

Gyermekelhelyezés - azaz szülői felügyeleti jog gyakorlása-, kapcsolattartás rendezése

A gyermekelhelyezés az egyik legkényesebb családjogi téma, mivel kiskorú gyermekek sorsa függ a döntéstől. Családjogi ügyvédeink számára elsődleges, hogy a jogi közreműködésünkkel lezáruló gyermekelhelyezés elsősorban a gyermek érdekeit szolgálja.

Élettársi kapcsolat megromlása, házasság felbomlása és válás esetén a szülőknek rendezniük kell a kiskorú gyermekük feletti szülői felügyeleti jog kérdéseit, a köznyelvben „gyermekelhelyezést”, illetve kérni lehet a korábbi döntés – akár egyezség, akár bírósági ítélet – megváltoztatását. A kiskorú gyermek érdekeinek elsődlegessége azt diktálja, hogy a gyermek elhelyezésének kérdésében elsődlegesen a szülők állapodjanak meg, ennek hiányában viszont a döntés a bíróság kezébe kerül. Szakmailag tapasztalt családjogi ügyvédeink aktívan közreműködnek mind az egyezség létrehozásában, okiratba foglalásában, mind peres képviselet során.

Megfelelően tájékozott családjogi szakember segítsége nélkül nehéz eligazodni a jog által felkínált, időről-időre változó lehetőségek között.

Gyermekelhelyezés során például a legismertebb, kizárólagos és közös szülői felügyeleti jog gyakorlásán túl a jogalkotók bevezették az osztott szülői felügyeletet magába foglaló váltott gondoskodást is. A döntési folyamatban kiemelt szerepet tölt be maga a kiskorú gyermek, akinek véleményét mind a szülők, mind az eljáró bíróság köteles figyelembe venni. 

A gyermekelhelyezéssel szorosan összefüggő kérdés a különélő szülő kapcsolattartása, mely szintén alapos és körültekintő szakmai munkával határozható meg. 

Szülői felügyeleti jog gyakorlásának rendezésével, kapcsolattartás szabályozásával kapcsolatos jogi szolgáltatásaink: 

 • Személyre szabott jogi tanácsadás.
 • Személyes konzultáció, peren kívüli egyeztetések lebonyolítása.
 • Pszichológus szakvélemény beszerzésében való közreműködés.
 • Egyezségkötési folyamatban való képviselet és tanácsadás.
 • Egyezséget tartalmazó szerződések elkészítése.
 • Egyezség jóváhagyására irányuló peren kívüli eljárás kezdeményezése, jogi képviselet ellátása.
 • Peres eljárás okiratainak elkészítése, perbeli képviselet ellátása.

Keresse szakértőinket!

Miért válassza szülői felügyeleti jog gyakorlásának rendezésével, kapcsolattartás szabályozásával kapcsolatban az RSM Családjogi szolgáltatásait? 

Gyermekelhelyezési témában a vonatkozó jogszabályok által felkínált szülői felügyeleti jog gyakorlására kínálkozó lehetőségek számos buktatót és kivitelezési nehézséget rejtenek magukban, ezért a megfelelő kiválasztásához kellően felkészült, tapasztalt szakmai háttérrel rendelkező családjogi ügyvédeink nyújtanak segítséget.

 • Szakértő munkatársaink a váltott gondoskodás bevezetése terén nem csak ismerik a szabályozást, hanem hozzájárulásukkal már formálták is a bírósági gyakorlatot.
 • Felmérve ügyfeleink, mint különélő szülők igényeit, gyermekekhez való kötődésüket, a jogalkotókat megelőzve nyújtottunk jogi megoldást a váltott gondoskodás ajánlásával.
 • A gyermekelhelyezéssel összefüggésben kialakult bírósági gyakorlat alapos ismerete lehetővé teszi ügyfeleink peres eljárásban való sikeres képviseletének ellátását. 


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat