Facebook image
Szektoraink

Adóellenőrzési compliance

Az adóeljárási szabályrendszer felértékeli a megelőzés, a nyilvántartások, adóügyi elszámolások és dokumentációk naprakészségének fontosságát. Az adóellenőrzések elhúzódása, hatékonysága érdekében bevezetett szigorúbb előírások a korábbiaktól eltérően fokozott együttműködést, proaktivitást követelnek meg az adózóktól. Különösen fontossá vált az adózást érintő határidők betartása, hiszen egy-egy nyilatkozat, iratpótlás elmulasztását a revízió könnyen az adóeljárás akadályoztatásának értékelheti, melynek az eljárási bírságnál súlyosabb következményei lehetnek. A bizonyítási- és jogorvoslati szabályok szigorodása következtében a társaság javára szolgáló érdemi bizonyítékok, tények, körülmények maradhatnak figyelmen kívül, amelyek az eljárás későbbi szakaszában már nem terjeszthetők elő. Az adóellenőrzés negatív kimenetele pedig veszélyezteti a megbízható adózók kedvezményeit is, e státusz megtartása immár a versenyképesség záloga is.  

Miért válassza Adóellenőrzési compliance szolgáltatásunkat?
Adószakértőink és adótanácsadóink kiválóan képzett és széles ellenőrzési tapasztalattal rendelkező szakemberek mind a közvetlen (pl. társasági nyereségadó, osztalékadó, helyi iparűzési adó, szja) mind közvetett adók (áfa, jövedéki adó, neta) terén. Alaposan ismerik a hazai és nemzetközi adózási jogszabályokat, azok alkalmazására vonatkozó álláspontokat és mind a hazai, mind az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatát. Adóhatósági revizori vagy jogászi gyakorlattal rendelkező kollégáink ismerik az adóhatóság eljárási rendjét, az adóellenőrzések fókuszpontjait, így szakmailag megalapozott, hatékony segítséget nyújtanak megbízóink részére, akiket így nem érhetnek váratlan meglepetések a revízió során.

Megbízónkkal közösen, egyedi preferenciák mentén kialakított adóvizsgálati programunkban

 • meghatározott időszak gazdasági eseményeinek vizsgálata és
 • meghatározott adónemeket érintő rendszerszintű, vagy mélységi ellenőrzése

 során feltárjuk és számszerűsítjük a potenciális adókockázatokat, és érdemi javaslatokat fogalmazunk meg azok kizárására, korrekciójára.

Adóellenőrzési szemléletű megelőző átvilágítás szolgáltatásunk keretében:

 • Megbízóink igénye szerint főkönyvi, analitikai vagy bizonylati szinten felülvizsgáljuk könyvelését.
 • Vizsgálatunk felöleli az adó-/adóalap megállapítási, bevallási, megfizetési kötelezettségek, adatszolgáltatási, bejelentési kötelezettségek (EKÁER, OPG, online számlázás) teljesítését.
 • Különös figyelmet fordítunk az adólevonás, adókedvezmények, adóalap módosító tételek és az azokat alátámasztó dokumentáció felülvizsgálatára.
 • A belföldi és határon átnyúló ügyletek helyes adójogi minősítése, kezelése érdekében kontrolpontok kerülnek meghatározása, szükség esetén folyamatfejlesztési javaslattal élünk.
 • Elemzésünk kiterjed a szerződések adózási szempontú tartalmi felülvizsgálatára, a gazdasági események teljesítésének és adóvonzatainak ellenőrzésére.
 • Szervezeti változások (egyesülés, szétválás, átalakulás, üzletágátruházás) esetén, a társasági jogi tranzakciókkal kapcsolatban elkészített szerződések, jogi dokumentumok adózási szempontú felülvizsgálatát végezzük el.
 • Vizsgáljuk a foglalkoztatással összefüggő juttatási rendszer és költségelszámolás adójogszabályoknak való megfelelőségét.
 • Azonosítjuk az esetlegesen ki nem használt adókedvezmények, adómegtakarítási lehetőségeket, amelyekkel támogatjuk megbízónk üzletfejlesztési folyamatait.
 • A feltárt adó- és egyéb problémák kezelésére megoldási javaslatokat dolgozunk ki és igény szerint közreműködünk azok megvalósításában, a szükséges korrekciók elvégzésében.
Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

dr. Bulátkó Ottó

Menedzser, Adóüzletág

Telefon
Kérjen ajánlatot online!
  Teljes körű tájékoztatás

  Adócsoportunk hírlevél formájában tájékoztatja ügyfeleinket az aktuális adóváltozásokról, illetve az esetlegesen megjelenő adóhatósági jogértelmezésekről. Úgy véljük, az időben történő tájékoztatás a jogszabályi változásokról nagyban hozzájárul ügyfeleink pénzügyi terveinek pontosításához, valamint az adóoptimalizálásukhoz.

  Társaságunk szakértői rendszeresen megírják véleményüket blogunkon.

  Iratkozzon fel értesítőnkre, hogy első kézből megkapja publikált anyagainkat!

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat