Facebook image

Összesen 795 bejegyzés

Középpontba kerülhet az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program

Idén az adóváltozások miatt a cégek figyelmének középpontjába kerülhet egy egyébként évek óta létező lehetőség, az úgynevezett munkavállalói értékpapír-juttatási program. Mivel a kollégák motiválására széles körben alkalmazott cafeteria adóterhelése növekedett, kellően nagy „csomag” esetén az értékpapír-juttatás már költségkímélőbb és hatékonyabb eszköz lehet, még akkor is, ha figyelembe vesszük a program elindításával járó kiadásokat. A 2003-ban bevezetett részvénypapír-programmal a törvényhozók egy kedvező adózású csomagot dolgoztak ki, ugyanis az ilyen program keretében megszerzett részesedések az általános szabályoknál lényegesen kedvezőbben adóznak.

Tovább

Transzferár-nyilvántartás: csökkenő adminisztratív terhek, súlyosbodó szankciók

A vállalatcsoporton belüli ügyletek dokumentálása jelentős költségeket jelent a kisvállalkozásnak nem minősülő cégek számára. Pozitívum, hogy 2012-től (illetve már a 2011. adóévi nyilvántartási kötelezettségre alkalmazhatóan) bővült azoknak az eseteknek a köre, amikor az adózók mentesülnek a transzferár-nyilvántartás készítésének kötelezettsége alól.

Tovább

Az adóhatóság 2012-re vonatkozó ellenőrzési irányelvei

Jogszabályi kötelezettsége alapján az állami adóhatóság ismételten közzétette az ellenőrzési feladatainak végrehajtásához meghatározott főbb ellenőrzési irányokat. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mire is lehet számítani 2012-ben, kiknek érdemes felkészülniük egy adóhatósági vizsgálatra.

Tovább

Digitalizálással a felajánlásokért

Március elsején kezdheti meg az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadó kiutalását. Míg az adóbevallások közel negyedét már elektronikus úton töltötték ki tavaly, addig a felajánlható egy százalék sorsáról még mindig papíron, aláírással nyilatkozik az adózók jelentős többsége. Ez a módszer azonban többlet-erőfeszítést feltételez a felajánlótól, és néhány kitöltési hibára is módot adhat, mindez pedig csökkentheti azt az összeget, amely végül a választott szervezetekhez kerül.

Tovább

Szív küldi szívnek NGM-rendelet

Valentin-napon hirdették ki azt az NGM-rendeletet, amely a kiemelt adózók körének kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról szól. A rendelet február 15-én hatályba is lépett.

Tovább

Rövidített áfa-visszaigénylés: vigyázat, szankciók!

2012. február 1-től jelentősen megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvénynek az áfa-visszaigénylésre vonatkozó előírásai, így főszabály szerint a cégeknek 75 napig kell várniuk arra, hogy az adóhatóságtól megkapják a visszaigényelt áfa összegét. Bizonyos feltételek mellett azonban továbbra is életben marad a korábbi 30, illetve 45 napos határidő, ám az ehhez szükséges feltételek fennállásáról az adózónak nyilatkoznia kell a bevallásban. Aki valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, az szigorú szankciókkal számolhat, ezért érdemes körültekintően eljárni. 

Tovább

2012: a változások éve

Az áfaváltozásokról, a cafeteria módosult szabályairól, valamint a környezetvédelmi termékdíj megváltozott rendszeréről tartottak előadást szakértőink egy szakmai szemináriumon. Hogy mi hangzott el, megtudhatja bejegyzésünkből!

Tovább

Lakásbérbeadás jogszerűen 2012-ben is

Kedvezően változtak az ingatlan-bérbeadás szabályai az idei évtől. A többi között a lakását bérbe adó magánszemély levonhatja a bérleti díjból származó bevételéből az általa más településen bérelt lakóingatlan bérleti díját. Összeszedtük a legfontosabb módosításokat.

Tovább

Kiszámíthatatlanul változtatták meg az adójogszabályokat

Az optimális adórendszer kiemelt feltétele a kiszámíthatóság, az igazságosság, és a minimális adóbeszedési költségek, ezen feltételektől való eltérés csökkenti a GDP-t, a fogyasztást és a beruházási kedvet. A kiszámíthatóság sajnos nem igazán jellemezte az elmúlt időszakban a magyar jogalkotást.

Tovább

Kiemelt témák