Facebook image
Mentés

Kompromisszum született: elviselhető tehernövekedés a cafeteriában

Négy százalékpont – végül „csak” ennyivel nő a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke jövő év elejétől. Emlékezetes: az eredeti tervekben még 17 százalékpontos tehernövekedés szerepelt.

„A kifizető a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összege után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet” – íme az ominózus mondat a hét elején elfogadott, és jelenleg a köztársasági elnök aláírására váró adócsomagból. A jelenlegi szabályozás szerint a cafeteria terén az egészségügyi hozzájárulás mértéke 10 százalék, ez emelkedik január 1-jétől 14 százalékra. Ezzel a módosítással a béren kívüli juttatások után fizetendő adóteher 30,94-ről 35,7 százalékra nő.

Ez azonban még mindig a kisebbik rossz, legalábbis ha megnézzük az adócsomag eredeti, ősz közepén benyújtott változatát. Ebben ugyanis még 27 százalékos eho szerepelt a béren kívüli juttatások vonatkozásában, vagyis a jogalkotó ugyanakkora járulékteherrel illette volna a cafeteriát is, mint a „sima” bruttó béreket.

Mint akkor figyelmezettünk: ekkora tehernövekedés veszélybe sodorhatta volna a béren kívüli juttatások egész rendszerét, holott a kormány nagy figyelmet fordított annak átalakítására az utóbbi két évben. A 17 százalékpontos növekedés esetén azt pedig borítékolni lehetett volna, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a munkáltatók nem vállalták volna magukra a nagyobb terhelést.

Ez után olyan híreket lehetett hallani, hogy a cafeteria ehójának emelése úgy, ahogy van elmarad. Végül az Országgyűlés által elfogadott módosítások a 4 százalékpontos növekedést emelték törvényerőre.

Azt, hogy a munkáltatók a 4 százalékpontos emelkedésből mekkora részt vállalnak magukra, egyelőre a jövő zenéje. Összességében azonban a cégek többségénél ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafeteria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd. Ráadásul 2013-tól az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani, és jövőre már havi 8 ezer forint értékben lesz adható.

Azt, hogy a béren kívüli juttatások terhelésének változásával miként alakul a bérköltség, az alábbi táblázat mutatja be.

A bér és a cafeteria terhelésének alakulása (minden esetben 100 egység juttatásra vetítve)

Béren kívüli juttatás jelenlegKorábbi tervezet szerinti cafeteria terhelésBéren kívüli juttatás 2013-tólBérköltség 2013-ban, valamint 2 millió 424 ezer forint éves jövedelem alatt 2012-benBérköltség 2 millió 424 ezer forint éves jövedelem felett 2012-ben
Adóteher30,9451,1735,796,18110,04
Összes munkáltatói teher130,94151,17135,7196,18210,04
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom