Facebook image

Összesen 796 bejegyzés

Kiszámíthatatlanul változtatták meg az adójogszabályokat

Az optimális adórendszer kiemelt feltétele a kiszámíthatóság, az igazságosság, és a minimális adóbeszedési költségek, ezen feltételektől való eltérés csökkenti a GDP-t, a fogyasztást és a beruházási kedvet. A kiszámíthatóság sajnos nem igazán jellemezte az elmúlt időszakban a magyar jogalkotást.

Tovább

Önellenőrzés – egy kis gyakorlati összefoglaló

Bár javában benne vagyunk a 2012. évi bevallási időszakban, jó már most tisztában lenni az önellenőrzésre vonatkozó szabályokkal, illetve azok idei változásával, hiszen az önellenőrzéshez, illetve esetleges elmulasztásához jelentős adó- és pótlékfizetési kötelezettségek kapcsolódhatnak.  Az alábbiakban összefoglaltuk az önellenőrzéssel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

Tovább

Csökkentsük az áfafinanszírozási terheket!

Bár a 27 százalékos áfakulcs, illetve a februártól 75 naposra emelkedő kiutalási határidő nem ellentétesek az EU irányelvével, nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Pontosabban ahhoz a többletteherhez, amit az áfa finanszírozása jelent.

Tovább

Változó cégeljárás - hadüzenet a visszaélésszerű cégalapításoknak

Már tavaly októberben felröppent a hír, hogy 2012-re megszűnik az egyszerűsített cégeljárás. A meglehetősen gyors eljárásra vonatkozó szabályok valóban változnak januártól, azonban a kezdeti elképzelések valamelyest finomodtak, így nem feltétlenül kell ismét beletörődni a 15 napos ügyintézési határidőbe, a lassuló eljárásért cserébe pedig remélhetőleg sikerül elérni a törvényalkotó által kitűzött célt, nevezetesen az adómorál javítását.

Tovább

Változó áfaszabály: útnyilvántartások reneszánsza

Jó hír a tartós bérlettel foglalkozó vállalkozások számára, hogy január 1-je óta a személygépkocsik bérbevétele utáni áfa levonható. Az új rendelkezés piacbővülést hozhat a cégek számára, de a bérbevevők is jól járnak, hiszen a számukra ez költségcsökkenést jelenthet. A változtatásnak ugyanakkor hátrányai is vannak, így a cégek adminisztrációs terhe jelentősen emelkedhet, visszatérhet például a régi jó útnyilvántartás.

Tovább

Górcső alatt a bérkompenzáció II.

2012. január elsejével hatályba lépett a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről szóló, 2011. december 22‐én kihirdetett kormányrendelet. Előző bejegyzésünkben az alapvető szabályokat mutattuk be, jelen írásunkban a gyakorlati tudnivalókról tájékoztatunk.

Tovább

Górcső alatt a bérkompenzáció I.

2012. január elsejével hatályba lépett a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről szóló, 2011. december 22‐én kihirdetett kormányrendelet. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Transzferár-nyilvántartás: változó szabályok

RSM Hungary Transzferár-dokumentáció sorozata – minden, amit a transzferár-nyilvántartásról tudni kell » Idén január 1-jével számos ponton módosultak a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó szabályok. Általánosságban elmondható, hogy a transzferár-nyilvántartási kötelezettség teljesítése sok tekintetben kisebb terhet fog róni az adózókra, ugyanakkor az ezzel összefüggő szabályok megsértése esetén súlyosabb szankciókra kell számítani a jövőben.

Tovább

Kiemelt témák