Facebook image
Mentés

Tételes belföldi áfabevallás: már csak három hónapunk van a felkészülésre!

Az oszmán-török birodalom szultáni székhelye átkerül Edirnébe, a korábbi Drinápolyba. A történelmet kedvelőknek minden bizonnyal ez jut eszükbe az 1365-ös számról. A magyar cégvezetőknek, könyvelőknek és adótanácsadóknak azonban jövő év elejétől garantáltan más ugrik be e szám láttán: a tételes belföldi áfabevallás. Az erre szolgáló adóhatósági nyomtatvány – amelynek előzetes tervezete már elérhető – ugyanis ezt a jelölést kapta. Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

Jön a részletes áfa bevallás!

A tételes áfabevallás lényege: az adózóknak 2013. január 1-től áfabevallásukban kötelesek lesznek nyilatkozni a 2 millió Ft-ot meghaladó értékű, belföldi , egyenes adózású, termékértékesítéssel és szolgáltatásnyújtással, illetőleg termékbeszerzéssel és szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos számláik adatairól. Ennek megfelelően az áfabevallásban tételesen fel kell tüntetni:

 1. a partner adószámát,
 2. a számla sorszámát,
 3. a számlában feltüntetett adóalapot és áthárított áfát,
 4. a számla teljesítési időpontját, ennek hiányában pedig kibocsátási dátumát.

A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalanyoknak akkor is fel kell tüntetniük a partner adószámát, valamint az áthárított áfa összegét, ha a kétmillió forintos összeghatár nem egy számlával teljesül, hanem több – ugyanazon időszakban, ugyanazon partnertől befogadott – számlával, így erre külön oda kell majd figyelni. A tervezett kitöltési útmutató egyébként részletes iránymutatást tartalmaz azzal kapcsolatosan, hogy a hivatkozott gazdasági eseményeket hogyan kell feltüntetni a tervezett bevallásban.

Mint említettük, a NAV honlapján immár elérhető az úgynevezett tételes belföldi áfa-összesítő jelentés tervezete. Eszerint a dokumentáció egy 1365M elnevezésű főlapból, valamint ahhoz kapcsolódó főgarnitúrából (1365A-01-05. lap, 1365A főlap) áll. A jelenlegi tervek szerint ezek a nyomtatványok az adózók által a ’08-as típusú bevallásból már jól ismert, úgynevezett kötegelt bizonylati formát követik. (A tervezett azonosítószámokat pedig itt találja.)

Számviteli vezetők figyelem: fel kell készíteni az ügyviteli szoftvereket!

Az átállásig hátralévő három hónap meglehetősen rövid idő arra, hogy az ügyviteli szoftvereket felkészítsük a várható változásokra. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis már a közepes méretű társaságok esetében akár több száz, bizonyos esetekben több ezer tranzakciót ölelhet fel. Jelentős adatmennyiségnél pedig a manuális adatbevitelre később nem lesz idő, ha pedig hibát tartalmaz az adóbevallás, 500 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal lehet számolni. Ezzel együtt bízunk abban, hogy az adatszolgáltatás kezdeti szakaszában a NAV méltányosan jár majd el.

A tételes adatszolgáltatás kapcsán már rendelkezésre áll az adatformátummal kapcsolatos információ, amely tartalmazza az adóügyi és a közös azonosítók tervezetét is. Az ügyviteli szoftvereket használóknak mindenképpen meg kell győződniük arról, hogy a szükséges fejlesztések elindultak, vagy - saját szoftver használata esetén - a fejlesztések mihamarabb megkezdődnek.

Mi, házon belül, a számviteli outsourcing szolgáltatás kapcsán már nekiláttunk a szükséges fejlesztéseknek, így az általunk nyújtott felhő alapú szolgáltatások már év vége előtt alkalmasak lesznek az automatikus adatszolgáltatásra.

A számla adattartalma is változik 2013-tól

A számlákon jelenleg csak abban az esetben kell a vevő vagy szolgáltatást igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni, ha ő az adó fizetésére kötelezett (azaz fordított adózás történik),ideértve a közösségen belüli termékbeszerzés esetét is. 2013. január 1-jétől teljes körű ügyletek esetén azonban akkor is fel kell tüntetni a számlán a partner adóalany adószámát, ha belföldi áfás ügylet keretében az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió Ft-ot.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom