Facebook image

Összesen 795 bejegyzés

Áfaanalitika: félmillió Ft-tól kötelező lesz

Félmillió Ft-ot elérő vagy meghaladó adótételeknél kötelező lesz a részletes áfabevallás, más néven az áfaanalitika benyújtása jövő év elejétől. Az új dokumentációs kötelezettség lényege: az áfa bevallására kötelezett adózók részletesen nyilatkoznak minden olyan belföldi termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás kapcsán kibocsátott és/vagy befogadott számláról, amellyel összefüggésben legalább félmillió Ft-os áfafizetési kötelezettségük keletkezik, vagy amely után ilyen mértékű adólevonási jogot gyakorolnak.

Tovább

Gépjárművek vagyonszerzési illetéke: számolja ki kalkulátorunkkal!

Tovább a gépjármű illeték kalkulátorhoz » Új motor vagy autó vásárlásakor ma már természetes, hogy nem csak azt nézzük meg, mennyibe kerül az átírás költsége vagy mekkora a jármű fogyasztása (a mai benzin és gázolaj árak mellett ez természetes is),hanem azt is, mekkora illetéket kell befizetnünk utána.

Tovább

Szoftverfejlesztés: odafigyeléssel milliókat spórolhatunk

Kiemelt helyen szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által tavasszal közzétett ellenőrzési irányelvekben a szoftverfejlesztő cégek. Emellett idén év elején komolyabb változások léptek életbe az e területen tevékenykedő cégeket érintő adójogszabályokban. Ez rögtön két nyomós ok arra, hogy alaposan szemügyre vegyük a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos rendelkezéseket.

Tovább

Járulékfizetés kiküldetéskor – gyakorlati összefoglaló

Idén több ponton is módosultak a külföldiek Magyarországra, illetve a magyarok külföldre szóló kiküldetésével összefüggő szabályok. Tapasztalataink szerint a vállalkozások többségénél csak jelentős idő- és munkaráfordítással tudják összefoglalni a több törvényben, egymástól függetlenül hatályba lépő változásokból a számukra fontos előírásokat, a vonatkozó uniós rendeletekről már nem is beszélve. E nehézségek áthidalására az alábbiakban részletesen összefoglalom a kiküldetésre vonatkozó legfontosabb járulékfizetési keretszabályokat, hogy gyakorlati és naprakész útravalót adjak a „törvénybúvárkodáshoz”.

Tovább

Visszaszámlálás: adóbevallási határidők a láthatáron

Társasági adó, iparűzési adó, innovációs járulék, az energiaellátók különadója, a szakképzési hozzájárulás különbözete, hitelintézeti járadék, a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyok egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallása. Önmagában is szép kis felsorolás. Márpedig május 31-ig ezekről a közterhekről kötelesek bevallást benyújtani a magyarországi vállalkozások a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Tovább

A fogyasztókat vette célkeresztbe a kormány

Tegnap bebizonyosodott, amit már korábban is sejteni lehetett: a következő időszakban a fogyasztás erőteljesebb megadóztatásával törekszik a költségvetési hiány csökkentésére a kormány. Már az EU-rekordernek számító 27 százalékos áfa bevezetése is ebbe az irányba mutatott, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által tegnap bejelentett adómódosítások pedig immár azt is világossá teszik, hogy részben a korábbi különadók helyett is a végső fogyasztókat érintő terheket vezet be a kabinet.

Tovább

Pénzforgalom szerinti adózás: könnyebbség a kicsiknek

Az e havi bevételem egymillió Ft. Összes kiadásom, benne a vállalkozás fejlesztésére vett új géppel hatszázezer forint. Az adóalapom tehát 400 000 Ft. Pont. Ha minden jól megy, a jövőben akár így is kiszámolhatják a magyar mikro- és kisvállalkozások a rájuk háruló közterheket.

Tovább

Telefon- és tranzakciós adó: nem minősül áfának

A tegnap beterjesztett konvergenciaprogram és a kormányzat által Széll Kálmán Terv 2.0 alatt jegyzett konszolidációs terv immár nyilvánossá tette a korábban még csak kiszivárogtatásokból ismert adóterveket. A két legfontosabb, illetve legnagyobb horderejű új adónem az úgynevezett pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a távközlési szolgáltatási adó. Mindkét adónem ismertté válása során felmerült a kérdés, hogy nem tekinthetők-e újabb általános forgalmi jellegű adóknak.

Tovább

Külföldi kiküldetés, avagy mennyi lehet a napidíj?

A megszerzett bevétel 30 százaléka, de maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg számolható el 2012. január 1-től igazolás nélkül külföldi kiküldetés esetén. Hasonló szabály már korábban is létezett, év elejétől pedig ismét ez a rendelkezés az irányadó a külföldi kiküldetések terén.

Tovább

Kiemelt témák