Facebook image

Összesen 790 bejegyzés

Iparűzési adó – több telephelyen végzett iparűzési tevékenység

2021. január 1-től megszűnt az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni helyi adófizetési kötelezettség. A módosítás következtében pedig sok vállalkozás fellélegzett, köztük az építőipari vállalkozások is, hiszen ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kell helyi iparűzési adót fizetniük minden egyes településen, ahol tevékenységet végeznek.

Tovább

Gyökeresen átalakul a hulladékgazdálkodás rendszere, jön az EPR-díj A vállalatoknak fél éve van a felkészülésre!

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, 2023. júliusától várhatóan jelentősen átalakulnak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok is. A vállalatoknak a környezetvédelmi termékdíj mellett új fogalmat kell megtanulniuk, hiszen a kiterjesztett gyártó felelősség a gazdálkodók széles rétegét érinti majd. A hulladékkezelés rendszerében várható gyökeres változásokra minden érintett vállalatnak idejében érdemes felkészülni.

Tovább

Esettanulmány: Az objektív körülmények szerepe az áfalevonási jog megtagadása kapcsán

Az RSM Hungary Zrt. adóképviseleti csapata ismét sikerrel képviselte egyik ügyfelét az adóhatósággal szemben. Mind a Fővárosi Törvényszék előtti eljárásban, mind a Kúria a felülvizsgálati eljárásában az RSM által képviselt Társaság javára billent a mérleg nyelve. Az alábbi bejegyzésünkben az objektív körülmények áfalevonási jogra gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos jogértelmezéseket mutatjuk be a jogesetünkön keresztül.

Tovább

Ezekről a transzferár adatokról kell jelenteni a társasági adóbevallásban

Már elérhető a transzferár rendelet módosításának tervezete, amely részletesen felsorolja, hogy a transzferár dokumentációhoz kapcsolódóan milyen adatokat kell majd feltüntetni a társasági adóbevallásban 2023-tól. Az új adminisztrációs feladat mellett várhatóan változik a dokumentációs értékhatár is, csökkenhet a dokumentálandó ügyletek száma.

Tovább

5 + 1 legnépszerűbb béren kívüli juttatás - Tippek a dolgozói elkötelezettségért

Év vége közeledtével a legtöbb nagyvállalat HR szakembere elgondolkodik azon, hogy szükség van-e a juttatási rendszer újragondolására. Az adótörvény esetleges változásai mellett, a munkavállalói igényeket is figyelembe vevő béren kívüli juttatások költséghatékony megoldásai lehetnek a munkavállalói elköteleződés javításának. Összefoglalónkban megvizsgáltuk melyek most a leginkább népszerű és adózási szempontból is előnyös béren kívüli juttatási formák.

Tovább

Elektronikus számla és archiválás – mi van a papírhegyen túl?

Most már biztosra vehető, hogy a pandémia nem csak felgyorsította a digitalizációt és automatizációt a vállalkozások életében, de átformálta az üzletviteli folyamatokat is. Az adminisztráció átalakításának kezdő lépését jelentheti az áttérés az elektronikus számlázásra. Egyre több társaság preferálja az érintésmentes fizetést és a nem papíralapú számlázást, ezért olyan e-számla megoldást keres, amely kompatibilis a távmunkával, automatizálja belső folyamatait és növeli a hatékonyságot is.

Tovább

Őszi adóváltozások 2022 – összefoglaltuk az új adócsomag legfontosabb részleteit

Október 18-án számos adónemet érintő adótörvény-változást tartalmazó javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek jelentős módosítást tartalmaznak többek között a társasági adóval és a tartós befektetési számlával kapcsolatban, ugyanakkor az adminisztráció könnyítése, az adókötelezettségek egyszerűsítése irányába is mutatnak. Összefoglaltuk, melyek azok a fő adónemek, melyekben változásokra kell számítania az adózóknak.

Tovább

Több tízezer vállalkozás szűnhetett meg a KATA módosítás miatt

Az Opten adatai szerint augusztus-szeptemberben komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, a két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozás lépett a megszűnés útjára, ez több mint tízszerese a megszokott volumennek! Az átalányadózást választók már kaptak adminisztrációs könnyítést, melyet akár továbbiak is követhetnek.

Tovább

Vállalatok talpon maradását segítheti ez az adókedvezmény

A jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar vállalkozásoknak is fokozatosan növekvő energiaárakkal kell szembenézniük, az eddigi gáz- és áramfogyasztásuk többszörösét kell kifizetniük. A költségcsökkentés egyik módja az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, melyhez a Tao törvény adókedvezményt is kapcsol.

Tovább

Kiemelt témák