Facebook image

Összesen 1427 bejegyzés

Elindult a gyakornoki programunk!

Az RSM DTM Hungary Zrt. nemcsak a többéves szakmai tapasztalattal bíró, szakmájuk iránt elhivatott szakemberek számára hirdet lehetőségeket, hanem szélesre tárja kapuit pályakezdők, illetve végzős, gyakornoki helyet kereső hallgatók számára is. Elindult ugyanis az RSM DTM hivatalos gyakornoki programja.

Tovább

Rövidített áfa-visszaigénylés: vigyázat, szankciók!

2012. február 1-től jelentősen megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvénynek az áfa-visszaigénylésre vonatkozó előírásai, így főszabály szerint a cégeknek 75 napig kell várniuk arra, hogy az adóhatóságtól megkapják a visszaigényelt áfa összegét. Bizonyos feltételek mellett azonban továbbra is életben marad a korábbi 30, illetve 45 napos határidő, ám az ehhez szükséges feltételek fennállásáról az adózónak nyilatkoznia kell a bevallásban. Aki valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, az szigorú szankciókkal számolhat, ezért érdemes körültekintően eljárni. 

Tovább

Félrekompenzált mellékhatások

Januárban lépett életbe a bérkompenzáció, amely a vállalatok versenyképességének javítását célzó rendszerszintű adóátalakítások egyes elemeinek negatív társadalmi mellékhatásait hivatott orvosolni. Ez a megoldás azonban pont az eredeti szándék szerint támogatni kívánt vállalati szektort sújtja jelentős anyagi és adminisztratív többletteherrel.

Tovább

2012: a változások éve

Az áfaváltozásokról, a cafeteria módosult szabályairól, valamint a környezetvédelmi termékdíj megváltozott rendszeréről tartottak előadást szakértőink egy szakmai szemináriumon. Hogy mi hangzott el, megtudhatja bejegyzésünkből!

Tovább

Lakásbérbeadás jogszerűen 2012-ben is

Kedvezően változtak az ingatlan-bérbeadás szabályai az idei évtől. A többi között a lakását bérbe adó magánszemély levonhatja a bérleti díjból származó bevételéből az általa más településen bérelt lakóingatlan bérleti díját. Összeszedtük a legfontosabb módosításokat.

Tovább

Kiszámíthatatlanul változtatták meg az adójogszabályokat

Az optimális adórendszer kiemelt feltétele a kiszámíthatóság, az igazságosság, és a minimális adóbeszedési költségek, ezen feltételektől való eltérés csökkenti a GDP-t, a fogyasztást és a beruházási kedvet. A kiszámíthatóság sajnos nem igazán jellemezte az elmúlt időszakban a magyar jogalkotást.

Tovább

Közzététel 2012: az ördög a részletekben

2012. január 1-jétől a Céginformációs Szolgálat kizárólag a 12EB számú nyomtatványokat fogadja be. Ezeken a nyomtatványokon kell minden, kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak az üzleti év fordulónapjától számított 150 napon belül közzétételi kötelességének eleget tennie. Ez annyit tesz, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által közzétett sablonokat használva elektronikus úton kell a vállalkozásoknak benyújtani az üzleti évről készült éves beszámolójukat, egyszerűsített éves beszámolójukat.

Tovább

Önellenőrzés – egy kis gyakorlati összefoglaló

Bár javában benne vagyunk a 2012. évi bevallási időszakban, jó már most tisztában lenni az önellenőrzésre vonatkozó szabályokkal, illetve azok idei változásával, hiszen az önellenőrzéshez, illetve esetleges elmulasztásához jelentős adó- és pótlékfizetési kötelezettségek kapcsolódhatnak.  Az alábbiakban összefoglaltuk az önellenőrzéssel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat.

Tovább

Kötelező kamarai regisztráció – egy régi-új kötelezettség

2012. január 1-jétől a gazdasági kamarákról szóló törvény egy korábban egyszer már megszüntetett kötelezettséggel bővítette a gazdálkodó szervezetek nyilvántartási előírásait. A kötelező, díjköteles gazdasági kamarai regisztráció – amelynek kifejezett jogalkotói célja a gazdasági kamarai rendszer továbbfejlesztése és ehhez a kamaráknak forrás biztosítása – a korábbitól némileg eltérő köntösben jelenik meg újra. Aktuális bejegyzésünkben a gazdasági kamarák nyilvántartásába történő felvétellel kapcsolatos tudnivalókat foglaljukom össze.

Tovább

Kiemelt témák