Facebook image

Házassági, élettársi vagyonjogi tanácsadás, vagyonjogi szerződések létrehozásának jogi támogatása

Támogatást nyújtunk a vagyonjogi kérdések tisztázásában, a vagyonjogi szerződések létrehozásában.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Bagi Éva

Ügyvéd - Családjogi ügyvéd, válóperes ügyvéd

dr. Szabó Lili Janka

ügyvéd

Telefon

Házassági, élettársi vagyonjogi tanácsadás, vagyonjogi szerződések létrehozásának jogi támogatása

Egy családi vagyon, de akár egy házasság megőrzésének is alappillére lehet az anyagi kérdések, így a házastársi, illetve élettársi közös és különvagyonra vonatkozó rendelkezések előrelátó tisztázása és a házassági, élettársi vagyonjogi szerződés megkötése. Az RSM családjogi munkatársai széleskörű támogatást nyújtanak a vagyonjogi kérdések tisztázásában, a vagyonjogi szerződések létrehozásában, akár élettársi kapcsolat esetén, akár házasság fennállása alatt, valamint esetleges válási folyamat részeként is. Vagyonjogi szerződés megkötése a jelentős – akár több generációs – családi vagyon védelmét is lehetővé teszi, amennyiben például az kizárólag az egyik fél tulajdonát képezi, illetve valamely fél üzleti tevékenysége a hitelezők irányába kockázatot hordoz. 

Válás esetén ügyfeleinket a vagyonmegosztási tárgyalások során támogatjuk, amely során elsődleges célunk mindkét félnek méltányos egyezség létrehozása és egy hosszadalmas és mindkét félnek, illetve a családnak is fájdalmas peres eljárás elkerülése. Amennyiben a megállapodás nem jönne létre, ügyfelünk vagyonjogi peres képviseletét is ellátjuk. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezen a területen olyan kérdésekkel foglalkozunk, amely által ügyfeleink legbizalmasabb problémáiba kapunk betekintést. Munkatársaink ezt figyelembe véve a legnagyobb diszkréció mellett nyújtják család és vagyonjogi szolgáltatásainkat. Vagyonjogi szerződések előkészítése és megkötése során szükség szerint mindkét felet képviselve igyekszünk a megállapodás megkötésében segíteni.

Miért forduljon az RSM szakértőihez vagyonjogi kérdéseivel? 

Családjogi szakértőink kiemelt tapasztalattal rendelkeznek jelentős vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagyonmegosztásának lebonyolításában, ideértve a vagyonjogi tanácsadást, a vagyonjogi megállapodás létrehozásához szükséges egyezségi folyamat koordinálását, valamint a vagyonmegosztásnak megfelelő tulajdonviszonyok nyilvántartásokban történő átvezetését is. Ügyvédeink a házassági-, és élettársi vagyonjog területén kívül a gazdasági életben is jártas, széleskörű tapasztalattal rendelkező szakemberek, így a személyes célok függvényében a családi vagyonba tartozó cégek, üzletrészek tulajdoni viszonyainak rendezése, szükség esetén társasági és polgári jogi módosítások megtervezése és implementálása során is hatékony segítséget nyújtanak.

Az RSM különböző üzletágaival együttműködve olyan – vagyontervezést, adótanácsadást és cégértékelést is magában foglaló – komplex szolgáltatást is nyújtunk, amellyel a vagyon egyszeri megosztásán túl a vagyonelemek jövőbeni hatékony működtetésére, valamint a vagyon hosszú távú megóvására is jogi megoldásokat adunk. 

Házassági és élettársi vagyonjogi tanácsadási szolgáltatásaink

 • a törvényes vagyonjogi rendszer ismertetése a vonatkozó bírósági gyakorlattal összhangban;
 • házastársi és élettársi jogokról és kötelezettségekről tájékoztatás nyújtása;
 • a törvényes vagyonjogi rendszertől eltérő lehetőségekkel és jogokkal kapcsolatos jogi tanácsadás;
 • vagyonelem közös vagy különvagyoni jellegének meghatározásával kapcsolatos tanácsadás;
 • külföldi vagyont tartalmazó vagyonjoggal kapcsolatos jogi tanácsadás;
 • meglévő vagyonjogi szerződés véleményezése, módosítása;
 • vagyonjogi szerződés megszűnése esetén a megfelelő elszámolással és a közös vagyon megosztásával kapcsolatos igényekre vonatkozó tanácsadás;

Házassági, élettársi vagyonjogi szerződés létrehozása során nyújtott szolgáltatásaink

 • felek igényeinek, vagyoni és jövedelmi helyzetének felmérése;
 • vagyonelem közös vagy különvagyoni jellegének meghatározása;
 • vagyonmérleg felállítása és az alapján javaslattétel a vagyon megosztására;
 • értékelési módszerek előre történő meghatározása a vagyon esetleges megosztása esetére;
 • aktív közreműködés a felek közötti egyezség létrehozásában;
 • az igények és vagyon felmérését követően, személyre szabott házassági vagyonjogi szerződés szerkesztése, kitárgyalása;
 • házastársak egymás közötti jogügyleteire vonatkozó megállapodások szerkesztése;

Keresse szakértőinket!

Megváltozott tulajdoni viszonyok rendezése során nyújtott szolgáltatásaink:

 • ingatlan vagy üzletrész tulajdonjogának megváltozása esetén a tulajdoni viszonyok átvezetéséhez szükséges kiegészítő megállapodások készítése, 
 • földhivatali eljárás lefolytatása, cégbírósági előtti képviselet.

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat