Facebook image

Összesen 103 bejegyzés

Beszámolófeltöltés 2019-ben

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások kötelesek beszámolójukat közzétenni és letétbe helyezni a számviteli törvényben megadott határidőnek megfelelően. Erre a beszámolási időszaktól függetlenül az Online Beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren (OBR) keresztül van lehetőség. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához adójogi és cégjogi következmények fűződnek, a NAV mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

Tovább

Vállalati kihívások – ERP-bevezetés támogatása

Egy cég növekedésének támogatása érdekében eljön az a pont, ahol vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetésére szánja el magát a társaság. Az átállás sikeres levezényléséhez hasznos előre látni, melyek lehetnek a kulcspontok, potenciális buktatók, hogy végül az ERP-bevezetés eredményes legyen.

Tovább

IFRS beszámolót készítőkre vonatkozó számvitelitörvény-változások

Az IFRS szerint beszámolót készítőknek is fel kell készülniük néhány számviteli és adóváltozásra 2019 januárjától, a számviteli törvény évközben elfogadott változásaiból adódóan. Változik, hogy ki készítheti el magát az IFRS beszámolót, módosulnak többek között az osztalékfizetés és az eredménytartalékolás szabályai is.

Tovább

A számviteli törvény legfontosabb változásai

Az adótörvények módosítása idén is számos kisebb-nagyobb számvitelitörvény-változást hozott magával. Mind a magyar szabályok, mind az IFRS-ek szerint beszámolót készítőkre vonatkozóan találhatunk módosító rendelkezéseket az új szabályokban. Először a magyar változásokat tekintjük át, hiszen ezek érintik a legtöbb magyar céget, következő összegzésünkben pedig a Nemzetközi Szabályok (IFRS) alapján riportálókat érintő módosításokat dolgozzuk fel.

Tovább

Beszámolófeltöltés 2018-ban

Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles beszámolójának közzétételéről és letétbehelyezéséről gondoskodni a számviteli törvényben megadott határidőnek megfelelően. Erre 2016. december 1-től – a beszámolási időszaktól függetlenül – már csak az Online Beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren (OBR) keresztül van lehetőség. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek. Az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

Tovább

Cégkapu – letisztult hogyan regisztrálhatók a külföldi ügyvezetők

A 2018. január 1-jétől a cégek számára kötelező Cégkapu használat kapcsán tisztult a kép a külföldi ügyvezetők regisztrációja körül, már látható milyen feladatkörök vannak a Cégkapunál, illetve a még nem regisztrált, vagy a regisztrációval már rendelkező cégek hol szerezhetnek további információt a Cégkapu működéséről.

Tovább

Cégkapu-mizéria

Egyre több cikk jelenik meg a cégkapuval, annak rendeltetésével összefüggésben, de még mindig nem látszik tisztán, hogy miért van szükség a cégkapura és hogyan kell regisztrálnia a cégeknek. Szeretnénk segítséget nyújtani annak tisztázásában, hogy mire terjed majd ki a cégkapus ügyintézés, és mi a jelentősége, mindezt egyszerűen és a lényegre törően próbáltuk a lentiekben összefoglalni.

Tovább

Itt vannak az online számlázóprogramok elektronikus adatküldésének részletei

A napokban megjelent az online számlázóprogramok elektronikus adatküldésének részleteiről szóló NGM rendelettervezet. Egy év múlva, 2018. július 1-től már valós idejű elektronikus adatszolgáltatásra kötelezettek az online számlázóprogramot használó társaságok, a 100.000 forintos áfatartalom feletti számlák esetében. A tesztelés elkezdéséhez előzetes regisztráció szükséges!

Tovább

Költözni vagy sem? – Kilenc kérdés és válasz a felhő alapú szolgáltatásokról

Egyre több vállalat vesz igénybe felhő alapú szolgáltatásokat, használja ki ezek számos előnyét: az alacsonyabb költségeket és a magasabb szintű adatvédelmet. Azonban sok cég nincs pontosan tisztában azzal, hogy milyen előnyei származhatnak abból, ha adatai egy részét vagy egészét „felhőbe költözteti”. Kilenc, általában felmerülő kérdésre összegeztük a válaszokat, hogy segítsünk eldönteni, megfelelőek lehetnek-e a felhő alapú megoldások egy-egy cég számára.

Tovább

Kiemelt témák