Facebook image

Összesen 103 bejegyzés

Én pénzem, te pénzed - avagy ki is az úr a házipénztár felett?

A magyar gazdaság készpénz igénye magas. Ez tény, melynek számos oka van: a rejtett gazdaság, az egymás iránti bizalmatlanság, a körbetartozások – csak, hogy néhány példát említsek. A gazdálkodók mindennapi működéséhez szükséges készpénzállományt biztosítani kell, ám ez minden gazdálkodó esetében eltérő. Például egy mindennapi beszerzésre építő kereskedelmi egységnek arányaiban lényegesen több készpénzre van szüksége, mint más gazdálkodónak. Mivel a rejtett gazdaság hatása káros az állami bevételekre és magára a gazdasági környezetre is, a gazdálkodók túlzott készpénz állományát a jogalkotó évek óta próbálja szankciókkal súlytani.

Tovább

Macska – egér harc helyett…

Régóta tudható, hogy a  2009-es üzleti évet záró éves beszámolók kötelező elektronikus közzétételének határideje elérkezik idén május 30-án minden vállalkozó számára. A válság hatására számos vállalat faragni kényszerült a pénzügyi szolgáltatókra fordított költségvetéséből 2009-ben és 2010 folyamán is. Jelentősen megcsappantak az évközi könyvvizsgálatok is, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja az auditokra fordítható költségkeretek csökkentésének. Ez azonban ahhoz vezet, hogy ugyanazt a munkát kisebb időráfordításokkal és teljes egészében a tárgyévet követő 5 hónap alatt kell befejezni.Eközben a beszámoló készítési feladatok volumene nem csökkent, sőt az extrém gazdasági körülmények hatására olykor összetettebbé vált, mint korábban.

Tovább

Együtt érezve az "egyszerű halandókkal"

Bár az adószabályok egyszerűsítése kedvező fogadtatásra számíthatna, azért azt láthatjuk, hogy az SZJA törvény előírásaival és a bevallással évről-évre megbirkózik több mint 3,5 millió adófizető. Míg 1999-ben az SZJA bevallást benyújtók 49,89 százaléka, 2008-ban már 82,35 százaléka volt önadózó adóalany. Sajnos arról nem állnak rendelkezésre statisztikák, hogy az önadózók közül hány fő vett igénybe külső segítséget a bevallás elkészítéséhez, pedig az is érdekes adat lenne.

Tovább

Kiemelt témák