Facebook image

Gyermektartás és rokontartás

Családjogi ügyvédeink hatékonyan tudják képviselni ügyfeleinket gyermektartásdíj-, illetve rokontartási díj megfizetésére irányuló eljárásokban.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

dr. Bagi Éva

Ügyvéd - Családjogi ügyvéd

dr. Szabó Lili Janka

ügyvéd

Telefon

Gyermektartási és rokontartási díj megállapítása során nyújtott jogi támogatás

Tapasztalataink alapján a szülők a házassági vagy élettársi életközösségük megbomlását követően – de akár válóperben is – önállóan rendszerint nehezen tudják meghatározni a gyermekek megfelelő ellátását és korábbi életkörülményeit biztosító gyermektartásdíj összegét annak ellenére, hogy alapvetően a gyermekeik érdekéről van szó. Átlag feletti szülői jövedelem esetén nagymértékű eltérés mutatkozhat a bírói gyakorlat által kialakított gyermektartásdíj összege és a jelentős vagyonnal, bevétellel rendelkező tartásra kötelezett szülő által önként vállalt tartásdíj összege között. Gyakori ugyanakkor, hogy a gyermektartás összegéről szóló vitában szerepet játszanak olyan költségelemek is, amelyek esetlegesen a lényegesen szűkebb körben érvényesíthető házastársi tartás körébe tartoznának. A frissnek tekinthető váltott gondoskodás intézménye – mely alapján a szülők egyenlően, felváltva azonos időtartamokban gondozzák-nevelik a gyermeket – felveti annak kérdését is, van-e bármelyik szülőnek tartásdíj fizetési kötelezettsége, amennyiben igen, mekkora összegben. 

Annak érdekében, hogy a felek a tartásdíj vonatkozásában megegyezésre tudjanak jutni, családjogi szakértőik különösen fontosnak tartják, hogy a felek tisztában legyenek a gyermektartás, illetve – az ennél ritkábban felmerülő – házastársi tartás és – a nagykorú gyermekek tartását is magában foglaló – rokontartás céljával és kereteivel.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben nem csak anyagilag, hanem érzelmileg is megterhelő kérdésről van szó, előfordul, hogy a felek nem jutnak egyezségre peren kívül. Ebben az esetben peres eljárásban jártas ügyvédeink optimális tartásdíj elérését tartják szem előtt a bírósági eljárásban nyújtott támogatás során is. 

A gyermektartásdíj és a rokontartási díj megállapítása során nyújtott szolgáltatásaink az alábbiakra terjednek ki:

 • Célzott információgyűjtés és releváns iratok beszerzése
  1. a szülők vagyoni, jövedelmi viszonyai,
  2. a tartásra jogosult gyermek tartási igényei és a korábbi életkörülményei vonatkozásában
 • Személyre szabott családjogi tanácsadás
 • Személyes konzultáció, peren kívüli egyeztetések lebonyolítása, egyezségkötési folyamatban való képviselet és tanácsadás
 • Egyezséget tartalmazó szerződések elkészítése
 • Egyezség jóváhagyására irányuló peren kívüli eljárás kezdeményezése, jogi képviselet ellátása
 • Peres eljárás okiratainak elkészítése, perbeli képviselet ellátása  

Miért válassza gyermektartásdíj és rokontartási díj megállapítására során az RSM családjogi szolgáltatásait? 

 • Naprakész jogi ismeretekkel rendelkező, bírósági eljárásokban jártas családjogi ügyvédeink segítségével hatékonyan tudjuk képviselni ügyfeleinket gyermektartásdíj-, illetve rokontartási díj megfizetésére irányuló eljárásokban, ideértve gyermektartásdíj, rokontartási díj megállapítása, összegének megváltoztatása, a felek között tartásdíj vonatkozásában korábban létrejött megállapodásban utólag bekövetkezett változások miatt szükséges bírósági eljárást is.
 • A bírósági gyakorlatnak megfelelően segítünk meghatározni a tartásdíj összegét, közös szülői felügyeleti jog gyakorlása esetén alternatív megoldási javaslatokat kínálunk.
 • A kialakult bírósági gyakorlat az egyezséget kötő szülőkkel szemben azt a követelményt támasztja, hogy a tartás mértékének meghatározásakor felelősségteljesen, kellő gondossággal és előrelátóan járjanak el, melyhez válóperes és családjogász szakértőink nyújtanak jogi segítséget az egyeztetés folyamatában és az okiratkészítés során.
 • Egyezség hiányában a bíróság fogja a tartásdíj összegét megállapítani. Ebben az esetben peres eljárásokban tapasztalt, felkészült családjogász munkatársaink elkészítik a bíróság felé benyújtandó peres iratokat, jogi támogatást biztosítanak az egész eljárás alatt. 

Kérje szakértőink segítségét!


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat