Facebook image
Mentés
RSM Hungary

A szomszéd háza tényleg drágább? - Teszt alatt a vagyonadó-kalkulátor

Budapest, 2010. január 11. A hétvége óta nyilvánosan is hozzáférhető az APEH honlapján a vagyonadó kalkulátor, így kiszámítható a saját, vagy éppen a szomszéd ingatlanjának az értéke. Az RSM DTM Hungary által végzett első tesztek alapján jónéhány kérdés felmerült a programmal kapcsolatban.

Az Adóhatóság a napokban nyilvánosan is elérhetővé tette honlapján a lakóingatlanok adójának bevallásához felhasználható, becsült forgalmi érték közléséről szóló, a köznyelvben csak APEH vagyonadó-kalkulátorként ismert programot. E program az adóalanyokat abban kívánja segíteni, hogy a bevallás során ne okozzon fejtörést a forgalmi érték meghatározása.

Tesztelésképpen egy közepes méretű zuglói, istvánmezei lakás forgalmi értékére kérdeztünk rá. A paraméterek meghatározása után a kalkulátor egy olyan értéket számított ki, amely a helyi viszonyok ismeretében jóval a piaci ár felettinek tekinthető. Ráadásul a konkrét utcától eltávolodva ugyanezek a paraméterek szinte azonos értéket eredményeztek. Így fordulhatott elő, hogy a kalkulátor az elegáns, követségi negyednek tekinthető Stefánia úton ugyanazt az értéket határozta meg, mint az alacsonyabb presztízsű ingatlanokkal bíró környező utcákban. Sőt még az azonos irányítószámmal rendelkező Hungária körúton fekvő ingatlan esetében is ugyanazt az értéket kalkulálta a program.

Ezek tükrében mi a haszna ennek a kalkulátornak? Elsősorban az, hogy amennyiben az adóalany a kalkulátor által kidobott értéket állítja be bevallásában, mint forgalmi értéket, és ezt igazolni is tudja akkor egy későbbi adóellenőrzés során az adóhatóság sem késedelmi pótlékot, sem adóbírságot nem állapíthat meg, amennyiben az ingatlan forgalmi értékét magasabban határozza meg az adóalany által bevallotthoz képest.

Az adóalanynak a kitöltött adatlapot, és ezzel együtt az eredményt le kell mentenie a honlapon, amelynek következtében az nemcsak az adóalany, de az adóhatóság számára is felhasználható lesz a közlést követő 6. év végéig. Az adóhatóság honlapján található adatvédelmi tájékoztató szerint az elmentett adatokat nem használják fel a későbbiekben sem kiválasztási, sem egyéb adóztatási célokra. Akit ez nem nyugtat meg, annak lehetősége van a becsült forgalmi érték megismerésére anélkül hogy azt az adóhatóság a későbbiekben tárolná, mivel a kalkulált értéket a mentési lépés előtt megmutatja a program.

Érdekesség, hogy más tulajdonában lévő ingatlanokra is végezhet kalkulációt bárki, sőt ugyanezt nem létező lakóingatlanok esetén is meg lehet tenni. A program az utóbbi esetben is küld tájékoztatást. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy egy későbbi eljárás során csak az olyan adatlap lesz felhasználható, melynek minden eleme valós! Arra azonban egyelőre nincs egyértelmű válasz, miért lehet ennyire szabadon információt kérni. Korábban általánosan elterjedt volt az a vélekedés, hogy a kalkulátort, csak a saját tulajdonú ingatlanokra lehet majd használni, s az értékre is csak az adóhatósági mentés után derül majd fény. Ez az eljárási rend azonban feltételezhetően radikálisan csökkentette volna a program használatát, mivel vélhetően számosan tartottak volna attól, hogy az adóhatóság a mentett adatokat majd az ellenőrzésre történő kijelölésre fogja használni azokban az esetekben, amikor az elmentett érték jelentősen meghaladja a bevallott forgalmi értéket.

A program jelenlegi működése alapján feltételezhetően azok fognak élni az adatok lementésének lehetőségével, akik számára a kalkulátor reális piaci értéket mutat. A többi adóalanyt érdemes azonban figyelmeztetni, hogy a törvény alapján meghatározott úgynevezett számított érték, amelyet szintén be kell vallani, és az adó alapjaként bevallott vélt forgalmi érték jelentős különbözete szintén okot adhat az ellenőrzésre.


    Kapcsolódó bejegyzéseink