Facebook image
Mentés
Héhn Miklós partner, számviteli üzletágvezető
Héhn Miklós

Felértékelődik az előrejelzés szerepe - kis és középvállalati - Távkönyvelés - hatékony és biztonságos megoldás

A jelenlegi gazdasági helyzetben érződik igazán, mennyire sok múlhat azon, hogy egy cégvezető milyen gyorsan és milyen minőségű információt tud kritikus helyzetben pénzügyi döntéseihez felhasználni.

Korábban a vállalatirányítási információs rendszerek (ERP)bevezetése 30 százalékban amiatt hiúsult meg, mert a bevezetést tervező vállalat nem tudta előteremteni a szükséges erőforrást, vagy úgy gondolta, hogy az egyszeri, nagy összegű beruházás nem fog megtérülni. Az online felhasználások terjedése azonban olyan megoldást hozott, mely a költségszint mérséklése mellett a középvállalkozások hatékonyságát is javítja.

A hatékony információs és döntéstámogató rendszerek a közép és kisvállalatok számára is vonzóak, s a növekedésre számító társaságok funkcionalitásában is komplex rendszert szeretnének, ugyanakkor ennek költségeit alacsonyan kívánják tartani. A cégvezetők ekkor szembe találják magukat a döntési helyzettel, megérett-e a helyzet egy integrált rendszer bevezetésére? „Elvárásaik között hangsúlyosan jelenik meg, hogy a rendszer rugalmasan követhesse a cég igényeit, és a változó szabályozási környezetet – kedvező árazás mellett. A korábbi nagyvállalati konstrukciók kkv-kra szabott változata helyett egy új megoldást hozott az online távkönyvelési szolgáltatás és az ERP rendszer összekapcsolása, mely egy havidíjas bérleti konstrukció alkalmazása mellett, akár negyedévente képes követni a kapacitási igényeket.” – emelte ki Héhn Miklós, az RSM DTM Hungary számviteli csoportjának vezetője.

Hatékonysági előnyök – automatikussá tehető belső elemzés, likviditási előrejelzés

A rendszerfejlesztés forrásigénye korábban sok esetben meghaladta egy kkv képességeit, hiszen a licencek akár többmilliós beruházást is igényeltek, s így nem maradt más választásuk, mint elhalasztani a fejlesztést, vagy egy kisebb tudású és olcsóbb rendszer mellett döntve kompromisszumot kötni. Azonban a közép és kisvállalatok számára is alkalmazható ERP rendszerek ma már egy hosszú távú bérletkonstrukcióval, és külső hozzáféréssel is hozzáférhetővé váltak. „Korábban a legjelentősebb belépési korlátként a költségekkel, a felkészült szakember biztosításával és a változások folyamatos nyomon követésének kérdésével kellett megbirkózniuk a vállalkozásoknak. Az új megoldással a külső számviteli szolgáltatói szerverkörnyezetben üzemeltetett hardverhez mind az adott társaság, mind a külső pénzügyesek biztonságosan hozzáférnek, egyidőben jelennek meg a bevitt információk, mely nagyot lendíthet a cég hatékonyabb működésén, hiszen így azonnal többféle elemzés, előrejelzés is elérhető a vállalkozásról.” – összegezte Héhn Miklós.

Adott esetben ez akár versenyelőnyt is jelenthet a vállalkozás számára, hiszen az ERP naprakész információkat nyújt a vállalat belső működéséről, pénzügyeiről, illetve üzleti környezetéről, így a vállalat tevékenysége összehangolható az üzleti lehetőségekkel. Mindez megbízható adatokkal alátámasztottan, mely elengedhetetlen a megfelelő és gyors reakcióhoz. Így például egy több telephellyel rendelkező speditőr, vagy forgalmazó cég folyamatosan naprakész adatokat láthat adott telephelye múltbeli és várható kapacitáskihasználtságára, forgalmára vonatkozóan, s ennek megfelelően alakíthatja bérleti szerződését, erőforrásait. Márpedig e forrásszűk időszakban a termékeket ügyesen átcsoportosítva komoly előnyre tehet szert a versenytársakkal szemben.

Sőt, egyes távkönyvelési programok alkalmasak a jelenlegi, és a tervszámok párhuzamos vezetésére is, így gyakorlatilag egyetlen pillantással felmérheti a cégvezető, hogy mennyiben tért el, vagy teljesítette túl a kitűzött célokat, hogyan alakul a következő időszakban aa társság likviditása. Ráadásul a kimutatások alapján könnyen megmondható, hogy mely kiadások esetében lenne érdemes „meghúzni a nadrágszíjat”,.

„Tapasztalatunk szerint a cégvezetők számára felértékelődött annak jelentősége, hogy a vállalkozás pénzügyi adataihoz bármikor hozzáférhetnek, a kritikus információk akár automatizáltan előállíthatók. Az ERP rendszer távkönyveléssel a korábbiaknál magasabb szintű számviteli és elemzési szolgáltatást biztosít, hiszen a társaság működése akár napi szinten monitorozható, nyomon követhetők a termelési folyamatok, a költségtervezés, optimalizálható a cash-flow, az üzleti aktivitás.– emelte ki Héhn Miklós az RSM DTM Hungary Zrt. számviteli projektekért felelős igazhatósági tagja. Az egy rendszerben való munkavégzés révén elkerülhető a duplikált adminisztráció, a külső könyvelő a saját irodájából, internet kapcsolat segítségével, napi rendszerességgel végezheti munkáját, mintha a cég alkalmazottja lenne.


    Kapcsolódó bejegyzéseink