Facebook image

Összesen 43 bejegyzés

Álljunk meg egy szóra: érdekes kifejezés az áfatörvényben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény most elfogadott változásai alapján többek között a különbözet szerint adózást választóknak is a számlájukon fel kell tüntetni a törvényben pontosan meghatározott szöveget az adózás módjáról. A jogalkotó ezt nyomatékosítandó az elvárt szöveget idézőjelek közé tette. Szerencsétlen módon azonban a régiségkereskedők esetében a törvény ezt a szöveget tartalmazza: „különbözet szerinti szabályozás – gyűjteménydarabok és régisek”.

Tovább

Uniós figyelmeztetés adóügyekben: gondok lehetnek az IPA-val és a biztosítási adóval is?

Második szakaszába lépett az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása Magyarország ellen a távközlési különadó, a kiskereskedelmi szektort érintő különadó, továbbá az üdülési csekkek és az étkezési utalványok vonatkozásában. Felmerül ezek alapján a kérdés: a hétfőn elfogadott, iparűzési adót, valamint biztosítási adót érintő javaslatok is hasonló eljárások elébe néznek?

Tovább

Fordított áfa az egész világ, avagy rendszeridegen hatékonyságjavítás

A sertés (élve vagy halva) és négy takarmánycsoport értékesítése jövő áprilistól a fordított adózás hatály alá esik majd, illetve a pénztárgépek online adóhatósági felügyelete is a korábban tervezettnél három hónappal később indul. Egy kiskaput viszont már 2013 januárjától bezárnak. Bejegyzésemben a hétfőn elfogadott, az áfaszabályozást módosító javaslatokat foglaltam össze.

Tovább

Túl szépnek tűnt: adóváltozások a táncparketten

Az elmúlt hónap bőven hozott izgalmakat a vállalkozások számára. A gazdálkodók arra próbáltak választ kapni, hogy az előttük zajló táncparketten a jogalkotó merre lép és az mit fog jelenteni számukra. Lefagyott a hangulat a nézőtéren, amikor a két csomag együttes hatását lefordították saját vállalkozásuk nyelvére. Némileg fellélegeztek, amikor az egyik hírportál közölte, hogy az iparűzési adó és cafeteria-változások mégsem lépnek életbe. Aztán múlt hét végén az Országgyűlés elé kerültek a két csomagot a jogszabályok nyelvére lefordító javaslatok. A hangulat ismét nem lett fényes, de talán kevéssé borús, mint a kezdetekkor. Az előadásnak még nincs vége, de már most több figurát sikerült bemutatni. A kérdés csak az, hogy a készülő műsorszám rumba, keringő vagy éppen csárdás.

Tovább

Visszavonuló: mégsem változik a helyi iparűzési adó és a cafetéria-szabályozás?

Az elmúlt hetekben bejelentett két Matolcsy-csomag összességében 764 milliárd Ft költségvetési kiigazítást tartalmazott. A második csomag 367 milliárdos főösszegéből a helyi iparűzési adót érintő módosítás 35 milliárd Ft-nyi, a cafetéria-elemek adóemelése pedig további 40 milliárd Ft-tnyi költségvetési többletbevételt eredményezett volna. Ha minden igaz, akkor a vállalkozásokat negatívan érintő két  javaslatot visszavonnák, ennek következtében azonban 75 milliárd Ft összegű további kiigazítás válik szükségessé. A Költségvetési Tanács korábbi kétharmados megvalósulási becslését  figyelembe véve akár további 335 milliárd Ft kiigazítás is szükséges lehet.

Tovább

Kétélű kiigazítás: a legújabb Matolcsy-csomagot elemeztük

Ezermilliárd Ft-nyi uniós forrás érdekében 367 milliárd Ft-nyi többlet-megszorítást vállalt be a kormány: mivel Brüsszel kevésnek ítélte a néhány hete bejelentett 400 milliárdos csomagot, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap további kiigazító lépéseket helyezett kilátásba. Ha ugyanis a jövő évi hiány valóban 3 százalék felett alakulna, újabb szakaszába lépne a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás, és ez akár a kohéziós pénzek felfüggesztését is eredményezhetné. Alább sorra vesszük az adózókat érintő hatásokat, és igyekszünk utánajárni, mennyi is valósulhat meg a hivatalosan immár 764 milliárd Ft-os csomagból.

Tovább

Kiemelt témák