Facebook image
Mentés

Álljunk meg egy szóra: érdekes kifejezés az áfatörvényben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény most elfogadott változásai alapján többek között a különbözet szerint adózást választóknak is a számlájukon fel kell tüntetni a törvényben pontosan meghatározott szöveget az adózás módjáról. A jogalkotó ezt nyomatékosítandó az elvárt szöveget idézőjelek közé tette. Szerencsétlen módon azonban a régiségkereskedők esetében a törvény ezt a szöveget tartalmazza: „különbözet szerinti szabályozás – gyűjteménydarabok és régisek”.

Ha felül is emelkedünk azon a kérdésen, hogy ugyan mivel is kereskedhet egy régisek-kereskedő, és egyszerű elírásként tekintünk a szabályozásra, akkor is érzékeny problémával találjuk magunkat szembe. A törvény szövege alapján a feltüntetendő szövegről nem mi döntünk, annak pontosan meg kell egyeznie azzal, amit a törvény idézőjelek között szerepeltet, azaz „különbözet szerinti szabályozás – gyűjteménydarabok és régisek”. Ha tehát törvényesen szeretnénk eljárni, akkor túl kell lépnünk a magyar nyelv és irodalom oktatás keretében sokszor küzdelmek árán elsajátított szabályain, vagy éppen Grétsy László tanár úr sokak által kedvelt műsorán és új, a magyar törvényhozás által teremtett szót kell használnunk a régiség helyett. Amennyiben nem vagyunk hívei e modernkori nyelvújításnak, akkor a mulasztási bírságot kockáztatjuk, hiszen nem a törvény által pontosan előírt fogalmat szerepeltetjük a számlán.

Természetesen a törvényalkotónak még van lehetősége a dilemmát feloldani egy egyszerű módosító indítvánnyal, melynek révén - ha még idén elfogadják azt - jövőre senki nem fogja döbbenten vizsgálgatni az éppen megvásárolt régisek-jét, hogy ugyan mi fán is teremhetett…

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom