Facebook image

Összesen 56 bejegyzés

Már van COVID-os mutatószám a cégértékelésben is

A koronavírus válság gazdasági hatásai az akvizíciós piacra is tovagyűrűztek. A Reuters adatai szerint globálisan 20 százalékkal csökkent a tranzakciózárások száma 2020 2. negyedévében, a tranzakciók összértéke pedig a 2013. óta látott legalacsonyabb szintre csökkent. A járvány amellett, hogy akadályozza, meghiúsíthatja a már elindított cégfelvásárlásokat, nagy fejtörést okoz a társaságok értékelésekor is.

Tovább

Kisebbségi üzletrész értékelése - diszkontok az értékeléseknél

A Társaságok értékelésekor alapesetben a 100 százalékos üzletrész értékének meghatározása a feladat, de előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy kisebbségi részesedést kell értékelni. A feladvány megoldásához figyelembe kell venni a kisebbségi részesedés speciális jellemzőit, a részesedéssel járó arányos vagy eltérített jogok „értékét”, vagy be kell árazni ezek hiányát, valamint a társaság egyéb működési jellegzetességeit.

Tovább

Körkép: hitel- és tőkelehetőségek KKV-k számára

A koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelése érdekében a finanszírozási piacon több speciális termék is megjelent. Kicsemegéztük a mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok számára elérhető főbb hiteltermékeket és tőkeprogramokat, amelyek a finanszírozást, likviditás megőrzését, növekedést illetve távlati befektetési tervek megvalósítását hívatottak elősegíteni. Összegzésünkből tájékozódhat milyen feltételekkel, milyen célra tud most kedvező kondíciókkal forráshoz jutni.

Tovább

Van már kedvező forrás akvizíciókhoz is - NHP Hajrá

Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Tovább

Cégvásárlás – az árazás módja fontos tényező

Minden cégvásárlás kulcsponti eleme az ár, akár vevői, akár eladói oldalon érintett szereplőt kérdezünk meg a főbb prioritásokról. A cég értékének meghatározásában fontos szerepet játszik, hogy a céget eladó és a céget vevő felek milyen árazási mechanizmusban egyeznek meg egymás között.

Tovább

Mikor mutat torzított képet az EBITDA-alapú cégértékelés?

A cégértékelés során általában előnyben részesítik az EBITDA-alapú értékelést, mivel az EBITDA valós képet ad a szervezet nyereségességéről. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a társaság számviteli politikáját, tőkeszerkezetét, illetve az adózási rendszer hatásait.

Tovább

Cégértékelés – Mennyi lesz a vételár?

Egy tranzakció központi kérdése az eladni vagy megvenni szándékozott társaság vételára. Ehhez a kiinduló pont jellemzően a vállalati érték meghatározása, amelyből a vállalati tőke értékének, kvázi a fizetendő vételárnak a meghatározása következik.

Tovább

Túl az EBITDÁ-n – Alternatív értékelési módszerek

A magas tőkeigénnyel működő vállalatok esetében jellemzően érdemes az EBITDA-alapú szorzószámos értékelési módszer valamely alternatíváját alkalmazni a valós cégérték megállapításához. Ezen társaságok esetében ugyanis az EBITDA torzított képet ad az eredményességről, így a cég értékéről is.

Tovább

Topkérdés cégvásárláskor: mennyit ér a cég?

A cégértékesítések alapkérdésének megválaszolásához, hogy mennyit ér egy adott társaság, leggyakrabban az EBITDA-adatokból indulnak ki az érintettek. Természetesen az EBITDA-alapú értékelésnek megvannak az előnyei és a problémái is, ha ezekkel tisztában vagyunk, könnyebb dolgunk lesz a tárgyalások során.

Tovább

Kiemelt témák