Facebook image
Mentés

Cégeladás bizonytalan időkben: hogyan hat az M&A piacra az orosz-ukrán krízis?

Míg 2021 rekordév volt a közép-kelet-európai cégeladások és cégfelvásárlások piacán, az orosz-ukrán háború elhúzódása visszafoghatja a külföldi vállalatok és befektetők beruházási kedvét. Hogyan hat mindez az M&A piacra?

Infláció, invázió, ellátási gondok

Amellett, hogy a háború és a kivetett szankciók visszafogják a globális növekedést, a piaci szereplőknek az ukrán mezőgazdasági export akadozásával, és az orosz nyersanyagok kiesésének kockázatával is szembe kell nézniük. Ezek az ellátási gondok növelik egyes termékek világpiaci árát, mely csak tovább tüzeli a háború kitörése előtt is egyre növekvő inflációt.

Az infláció visszafogása és a termékek, szolgáltatások iránti kereslet lehűtése érdekében a jegybankok rendszerint kamatot emelnek. Magyarországon már hónapok óta tanúi vagyunk ennek a folyamatnak, az amerikai FED pedig az ukrán háborúra és a koronavírus újabb kínai előretörésére hivatkozva 2018. óta most először emelt kamatot, és az év végéig további emelés lehetőségét helyezte kilátásba. Mindez rossz hír a feltörekvő piacok számára, mert a befektetők bizonytalan időkben a kockázatosnak tekintett gazdaságokból átcsatornázzák pénzüket, ami a lokális valuta gyengüléséhez vezet.

Cégeladás - háború előtt, járvány után

A járvány által visszafogott időszakot követően a befektetők sosem látott mennyiségű szabadon elkölthető összeggel rendelkeztek. Az Intralinks jelentése szerint cégeladások és cégfelvásárlások összértéke a közép-kelet-európai régióban meghaladta a 100 milliárd eurót, mely több mint 52%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

20202021
TranzakciószámTranzakció érték (milliárd €)TranzakciószámTranzakció érték (milliárd €)
Kelet-Közép-Európa170567,422015102,86
Magyarország421,03591,37

A tranzakciók számának és értékének alakulása 2020-ban és 2021-ben

Intralinks jelentése szerint a Magyarországon publikált 59 tranzakció esetében megközelítőleg 1.37 milliárd euró összértékről beszélhetünk, ami az előző évhez viszonyítva 33%-os értéknövekedéssel bír (a publikált számoknál lényegesen több tranzakció történt, de a tranzakciós felek nem minden zárást hoznak nyilvánosságra). A legtöbb tranzakció a telekommunikációs és informatikai szektorban történt (19 db),míg a második legnépszerűbb piacnak az építőipar bizonyult (9 db).

A cégeladás buktatói 

Az Intralinks 300 vállalat bevonásával készült kutatása szerint a tranzakciók a legtöbb esetben finanszírozási nehézségek, illetve információhiány miatt hiúsulnak meg.

Finanszírozási problémák

Habár a járvány utáni pénzbőség több, akvizíciót támogató finanszírozási lehetőséget hozott a befektetők számára, ezek igénybevétele jelentősen – 6 - 12 hónappal – meghosszabbította a tranzakciós folyamatot. 

A tranzakciók elhúzódása tehát már az orosz-ukrán válság előtt is problémát jelentett, de az elnyúló konfliktus és kockázat-kerülés miatt a közép-kelet-európai régió folyamatosan veszíthet tőkevonzó képességéből, ami a források elapadását és ezáltal csökkenő befektetői érdeklődést is előrevetíthet.

Információhiány és a cégátvilágítás nehézségei

Az átvilágítások során a legnagyobb buktatókat az akadozó és nem teljeskörű adatszolgáltatás jelenti, amely csökkenti a kockázatok feltárásának lehetőségét.

A nehézségek ellenére a kutatás során megkérdezettek többsége – a 2022. február előtt felmérés alapján - a tranzakciók számának növekedésre számított idén is, de a pozitív várakozásokat veszélyeztetheti az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása.

Cégeladás, cégvásárlás bizonytalan időkben

Látható, hogy az infláció visszaszorítása érdekében a jegybankok világszerte kamatot emelnek, ami megdrágítja a hiteleket a háztartások, a vállalkozások és a kormányok számára egyaránt. Mindez pedig költségesebbé teheti a tranzakciókat, ami végső soron az eladási árak csökkenését vagy a befektetők számának hanyatlását eredményezheti. Ugyanakkor a vállalatok, piacok növekedési pályájának és a stabil alapokon nyugvó, kiszámítható befektetői várakozásoknak meghatározó szerepe van a cég értékében.

Egy M&A tranzakció ugyanis nem pusztán az anyagiak függvénye; rengeteg múlik a stratégiai célokon és várakozásokon; annak átgondolásán, hogy közép- vagyhosszabb távon érdemes-e piacot bővíteni; hogyan lehet költséget csökkenteni vagy hatékonyságot növelni. A politikai - gazdasági stabilitás, a fejlett infrastruktúra éppúgy nyomhat a latba egy befektetői döntés meghozatalakor, mint a munkakultúra, a korrupció szintje vagy az oktatás színvonala.

Várakozásaink szerint fejlődő, innovatív megoldásokkal rendelkező vagy egyedi piaccal bíró vállalatoknak nem kell cégértékük esése miatt aggódniuk. A kamatemelés negatív hatása azonban érintheti azokat a cégeket, melyek nehezen tudnak különleges előnyöket felmutatni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben elkezdett felkészülés jelentős hatással van a tranzakció sikerességére és akár a cég értékére is. Sok múlik azonban a vevői, befektetői kockázatok menedzselésén és kezelésén, az átvilágítási folyamatra (due diligence) való eladói felkészülésen, illetve olyan M&A és jogi szakértők bevonásán, akik szakmai gyakorlatukkal hozzájárulnak a tranzakciók sikeres lezárásához.

Keresse M&A szakértőinket a témában!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom