Facebook image
Mentés

COVID és cégvásárlási piac – felpörgés 2021-re?

A COVID-19 járvány az M&A piacra is kedvezőtlen hatást gyakorolt 2020-ban. A kezdeti sokk után a befektetők alkalmazkodtak az „új normálishoz” és ezzel folytatódtak a tranzakciók 2020 második felében. A gyors alkalmazkodás ellenére Európában csökkent a tranzakciók száma tavaly, míg 2021-re újra lendületet kaphatnak a cégvásárlások.

A 2020-as évben a cégfelvásárlások, összeolvadások száma az európai régióban 12,9 százalékkal, értékük pedig 16 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évi időszakhoz képest*.

A vírushelyzet okozta digitalizációs tendencia felgyorsulásának köszönhetően a legtöbb 2020-as tranzakció is a telekommunikációs, távközlési -, illetve az IT-szektorban köttetett, 333 db európai ügylettel (a teljes 2020-as tranzakciómennyiség ötöde). A szektor aktivitását tekintve, ez 11 százalékos tranzakciószám növekedést jelentett a 2019. évi adatokhoz viszonyítva (lásd lenti táblázat). 

A 2020-as európai tranzakciókat tekintve a legnagyobb értékű tranzakciók a bányászati - beleértve az olajipart és gázipart is - szektorban valósultak meg, 14,1 milliárd euró összértékben.

A tranzakciószámot nézve az ingatlanpiac és az építőipar áll az európai rangsor második helyén, értékben pedig ez a szektor a harmadik helyen szerepel. 

A hazai cégvásárlási piac alakulása 2020-ban

A hazai M&A piacon is visszaesést tapasztalhatunk a 2020-as évben, a cégvásárlási tranzakciók száma kevesebb mint felére, 57 százalékkal csökkent, míg a tranzakciók összértéke 71 százalékkal maradt el a 2019-es évhez képest (lásd diagram).

A 2020-as év legaktívabb hazai M&A piacai**

1. Ingatlan- és építőipari piac

A két legnagyobb ügylet a New York Palace Hotel, illetve a Goodman Group logisztikai ingatlanjainak értékesítése volt. 

A logisztikai ingatlanok iránti általános kereslet emelkedett Magyarországon 2020-ban. Ez a szegmens volt a hazai ingatlanpiac egyetlen olyan részpiaca, amelynek teljesítménye nőtt a 2019-es értékekhez képest. Több mint kétszer akkora  logisztikai ingatlanterület értékesítésével és a legalacsonyabb, 2 százalékos  üresedési rátával (vs irodapiac 9 százalék, Q4 2020).

2. Mezőgazdaság és élelmiszeripar

A 2019. szeptember és 2020. szeptember közötti időszakot vizsgálva kiemelkedő (11,8 mrd Ft) értékű tranzakciót (belső tulajdonosi átrendeződés) bonyolított az Agrofeed Kft., a hazai és európai piac egyik legjelentősebb premix és takarmánykiegészítő gyártója, illetve a baromfihús feldolgozással foglalkozó Gallicoop Zrt., amely megközelítőleg 9 mrd Ft-ért cserélhet gazdát. Utóbbi tranzakcióhoz még a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

A gyorsfagyasztott húskészítményeket gyártó Marnevall Zrt., illetve a baromfitenyésztést végző NAGISZ Zrt. esetében is átrendeződött a tulajdonosi kör a 2020-as évben.

3. Telekommunikációs és IT szektor

Az IT- és telekommunikációs szektor a pandémiának köszönhetően még inkább felértékelődött 2020-ban M&A szempontból. Európai viszonylatban 11 százalékos volt a növekedés a tranzakciók számában 2019-hez képest. Több jelentősebb tranzakció is történt a szektorban:

Az egyesült államokbeli Splice megvásárolta a 2013-ban Kápolnásnyékről indult Superpowered nevű, hangtechnológiával foglalkozó IT-társaságot.

A szervezeten belüli átrendeződések is gyakoriak voltak a 2020-as évben. Az IT tanácsadási szektorbeli Stratis Kft. esetében a cégalapító tulajdonrészének 30 százalékát értékesítette, becslés szerint 600 millió Ft értéken a menedzsment részére.

A 2021-es évre az elemzők az M&A piac újjáéledését vetítik előre, visszatérve ezzel a 2019-es tranzakciós számokhoz és értékekhez. Várakozások szerint mind a magántőkealapok, mind pedig a szakmai befektetők jelentős befektetendő forrásokat halmoztak fel az elmúlt másfél év során, így a válságot követően kiélezett verseny indulhat el az ideális befektetési célpontok iránt.

Cégértékelés, vállalatfinanszírozás

Forrás:
*EMIS
**EMIS, Forbes 2020 EXIT
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom