Facebook image
Mentés

Benyújtották már a 2019. évi beszámolót és az éves adóbevallásokat?

A koronavírus járványra tekintettel áprilisban került kihirdetésre, hogy a számviteli és adózási szakemberek számára legjelentősebb éves határidők szeptember 30-ra módosultak. Szeptember 30-ig kell benyújtani a cégek éves beszámolóit, az éves adóbevallásokat és a transzferár dokumentációt.

A rendelet hatálya a következő bevallásokra terjedt ki:

 • éves beszámolók közzététele;
 • 2020. április 22-e és szeptember 30-a között esedékes éves adóbevallások benyújtása
  • társasági adó (TAO),
  • kisvállalati adó (KIVA),
  • energiaellátók jövedelemadója (Robin Hood adó),
  • helyi iparűzési adó (HIPA),
  • innovációs járulék (Innov);
  • transzferár dokumentáció elkészítése.

  A számviteli beszámolókra épülő egyes további kötelezettségek határideje is a megváltozott határidőhöz igazodik.

  Mire kell odafigyelni?

  A közelgő határidőre tekintettel összegyűjtöttük mit érdemes még átgondolni a beszámoló közzététele és a bevallások benyújtása előtt.

  1. TAO alap pontos levezetése

  Korábban áttekintettük, hogy a TAO bevallás benyújtása előtt milyen részleteket érdemes átgondolni. Egy gyors ellenőrzéssel megbizonyosodhatunk róla, hogy minden adóalap módosító tétel figyelembe lett-e véve és a társasági adóbevallásban szerepeltetett adóalap csökkentő tételeket alátámasztja-e a végleges beszámoló. 

  2. HIPA visszaigénylés

  Fontos tisztában lenni azzal, hogy a koronavírus válság időszakában nem csak a vállalkozások küzdenek bevételi problémákkal és a költségek drasztikus növekedésével, hanem a helyi önkormányzatok is. Nagy összegű adó-visszaigénylést tartalmazó HIPA bevallások esetében az adózók jó eséllyel számíthatnak adóellenőrzésre, melybe az önkormányzati adóhatóságok külső szakembert is bevonhatnak. 

  3. Transzferár dokumentáció

  A transzferár dokumentáció elkészítésének határideje megegyezik a társasági adóbevallás benyújtási határidejével. Abban az esetben, ha a társaság élt a TAO-bevallás benyújtásának halasztására irányuló lehetőséggel, a transzferár dokumentáció elkészítési határideje is szeptember 30-ra módosult. 

  Tapasztalataink alapján az adóhatósági ellenőrzések során fókuszban van a transzferár dokumentációk meglétének vizsgálata. A moratórium által nyújtott megnövekedett időkeret lehetőséget biztosít az ebből fakadó kockázatok csökkentésére is.

  4. Osztalékfizetés

  A COVID miatti válsághelyzet kapcsán sok esetben tapasztaljuk, hogy amennyiben a Társaság a 2019-es üzleti évben nyereséges volt és a vállalkozás tőkehelyzete lehetővé teszi, a tulajdonosi kör szándéka a tárgyévi nyereség kifizetésére irányul. Osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg lehet határozatot hozni, a határidő elmulasztása esetén csak évközi osztalékelőleg kifizetésére van lehetőség, vagy meg várni kell a következő beszámoló elfogadásáig. Emiatt az osztalék kifizetés kérdését  érdemes alaposan mérlegelni.  

  5. Egyéb kötelezettségek

  Az országos járványhelyzetre tekintettel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási és megfizetési határideje a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében szintén 2020. szeptember 30-ra módosult.

  Keresse szakértőnket!

   Kapcsolódó bejegyzéseink

   Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

   Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

   Feliratkozom