Facebook image

HIPA

HIPA helyi iparűzési adó

A helyi iparűzési adó a legszélesebb körben elterjedt és alkalmazott helyi adó. Ezen adónem alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. 

Kinek kell iparűzési adót fizetni?

Helyi iparűzési adót köteles fizetni az a vállalkozó, akinek a székhelye vagy a telephelye az adott önkormányzat területén található (állandó jelleg),vagy az önkormányzat területén ideiglenes jelleggel 180 napot meghaladóan vállalkozási tevékenységet végez.   

Helyi iparűzési adó alapja

Az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve

  • az eladott áruk beszerzési értékével,
  • a közvetített szolgáltatások értékével,
  • az alvállalkozói teljesítések értékével,
  • a kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költségével,
  • illetve az anyagköltséggel. 

Helyi iparűzési adó mértéke

Az iparűzési adó mértéke maximálisan az adóalap 2 százaléka, ez azonban településenként eltérő lehet, ugyanis az adókulcs meghatározása az egyes önkormányzatok saját hatáskörébe tartozik. 

Az önkormányzatok dönthetnek akár úgy is, hogy nem élnek ezen adónem bevezetésének lehetőségével. Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén fizetendő napi 5000 forint értékű adó megszűnt 2021-től. Azonban ha egy vállalkozás 180 napot meghaladóan végez építőipari tevékenységet az adott településen, akkor telephelye jön télre, ami HIPA bejelentkezési, bevallási és fizetési kötelezettséget keletkeztet.

Speciális HIPA alap megállapítási lehetőségek

A kisvállalati adó (KIVA) alanyai választhatják azt a lehetőséget, hogy a helyi iparűzési adó alapját a kisvállalati adó alapjának 120 százalékában határozzák meg. 

Egyszerűsített adóalap megállapítást választhatnak azon adóalanyok, amelyek éves bevétele nem éri el a 25 millió forintot.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER