Facebook image

innovációs járulék

A számviteli törvény hatály alá tartozó, KKV-nak nem minősülő gazdasági társaságok, illetve 2019-től azon kis- és középvállalkozások, amelyek partner és kapcsolódó vállalkozásaikkal együtt a KKV-törvényben meghatározott létszám, árbevétel , mérlegfőösszeg határértékeket meghaladják,  innovációs járulék fizetésére kötelesek Magyarországon.

KKV-k esetében idén  a határértékek vizsgálatához a konszolidált éves beszámoló, ennek hiányában a partner- és kapcsolódó vállalkozások beszámolóiból származó összeszámított adatokat kell figyelembe venni. A kis- és mikrovállalkozási kategóriába kerüléshez az kell, hogy a társaság  - létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg - mutatószámai két egymást követő lezárt beszámolási időszakban is túllépjék a küszöbszámokat. 

Az innovációs járulék alapja megegyezik a külföldön létesített telephelyre jutó iparűzési adóalaprészt nem tartalmazó, adókedvezmények nélkül számított helyi iparűzési adóalappal.

Az  innovációs járulék mértéke 0,3 százalék.

A járulékfizetésre kötelezett adóalanyoknak negyedévente kell előleget fizetniük, a negyedévet követő hónap 20. napjáig. A járulékelőleget az adóévben az adóévi várható fizetendő járulék összegére ki kell egészíteni és arról bevallást kell benyújtania az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig.

Járulékfizetési kötelezettségéről az adózónak adóbevallást évente kell készíteniük, amelynek határideje az adóévet követő adóév ötödik hónap utolsó napja.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER