Facebook image
Mentés
Kalocsai Zsolt, RSM Hungary, elnök-vezésigazgató
Kalocsai Zsolt

Küzdenek a vezetők - még mindig jelentős elbocsátások várhatóak?

Hazai és expat vezetők körében lebonyolított kutatás szerint a vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg.

Döntéshozatalukat jelentősen befolyásolja a bizonytalanság, az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályozórendszer változásai, így többségük nehezen tudja tervezni cége jövőjét. Miközben csupán 6 százalékuk válaszolta azt, hogy jelenlegi vezetői döntéseit befolyásolja a politika, több mint felük azt gondolja, valós veszély, hogy a politika az üzleti életet is egyre inkább áthatja. A kutatási eredményeket értékelő konferencián kiderül, hogy mi okoz álmatlan éjszakákat a hazai vezetőknek, s mi motiválja őket leginkább.

A hazai és az expat vezetők körében lebonyolított című kutatás szerint a magyarországi vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg. Ugyanakkor a döntéshozatalukat jelentősen befolyásolja a bizonytalanság, mivel az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályozórendszer változásai miatt túlnyomó többségük nehezen tudja tervezni cége jövőjét. Épp emiatt továbbra is kiemelt problémát jelent számukra mind az általuk irányított szervezet, mind pedig saját személyes hatékonyságuk, vezetői alkalmasságuk erősítése – összegez Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

Még létszámleépítések is jöhetnek a versenyszférában

„A rendhagyó felmérés eredményei alapján a hazai döntéshozók alapvetően optimista beállítottságúak, ennek ellenére a vezetők fele határozottan valós veszélyként értékeli továbbra is a W alakú recesszió esélyét, s ezzel szoros összefüggésben még mindig sokuk tart tőle, hogy létszámleépítést kell végrehajtania. A kutatás főbb adatai január 25-én, a konferencián látnak majd napvilágot, melyen elismert gazdasági és közéleti szereplők reflektálnak majd az eredményekre, illetve osztják meg tapasztalataikat a vezetői döntéshozatalról. Jelentette be Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary elnök-vezérigazgatója.

Oszkó Péter előadásában szót ejt arról, miként éli meg, hogy véleményvezérnek titulálják. Andy Vajna feltárja, hogy a vezetői és tulajdonosi szerepei miként hatnak döntéshozatalára. Kiderül, hogy a számos vállalatvezetőt tömörítő Amcham, a Brit Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, a Menedzserszövetség prominensei mit gondolnak arról, hogy a felmérésben résztvevők kifejezetten demokratikus vezetői stílusúnak vallják magukat, akik kikérik munkatársaik véleményét a döntésük előtt. A hazai média képviseletében a Heti Válasz, az MTI, a Napi Gazdaság, az Origo, vagy az expat vezetőknek szóló The Budapester Zeitung és a The Budapest Times irányítói vitatják meg tapasztalataikat a sajtó döntéshozókra gyakorolt hatásáról. Sikeres női vezetők – így Demcsák Mária, Dunavölgyi Mária és Heal Edina – osztják meg gondolataikat arról, vajon másként döntenek-e a női vezetők.

A vezetők kilógnak a sorból?

Annak ellenére, hogy a hazai közéletet és a társadalmat az elmúlt években és jelenleg is az állandó rivalizálás, a semmiben sem egyetértés fémjelzi, a kutatás átlagosan 12 évnyi vezető tapasztalattal rendelkező résztvevőit határozottan az együttműködési hajlam, s nem pedig a versengés jellemzi. A mintegy 55 százalékban cégtulajdonosokat vagy felső vezetőket, illetve 45 százalékban középvezetőket tömörítő válaszadói kör 85 százaléka egyértelműen demokratikus stílusú vezetőnek vallja magát, aki nagymértékben támaszkodik döntései során munkatársaira vagy mások véleményére.

Háttérinformáció:

Döntéshozók Fóruma Konferencia

A konferencia résztvevői nem csupán szubjektív véleményüket oszthatják meg személyesen a hasonló szerepkörben lévő, azonos gondokkal küzdő vezetőkkel. A DÖNTÉSHOZÓK FÓRUMA ugyanis a 2010 októberében elindított objektív kutatás adataira épül, így a jelenlévők első kézből tudhatják meg, hogy ma Magyarországon

  • milyen információkra alapozva születnek a tulajdonosi, a felső- és középvezetői döntések,
  • honnan, miből tájékozódnak a döntéshozók,
  • másként dönt-e egy kkv, egy multi, vagy egy közszférában működő szervezet vezetője,
  • objektív adatok vagy az érzelem alapján döntünk,
  • mennyire jönnek be a vezetők döntései,
  • miben érzik magukat fejlesztendőnek.    Kapcsolódó bejegyzéseink