Facebook image
Mentés
Fajcsák Gábor

Fejlesztési adókedvezmény: fellélegezhetnek a nagyberuházók

Az idei év jogalkotása folyamán figyelmet kapott a válság által sújtott egyes szektorok adójogszabályokon keresztüli mentesítése a korábbi kötelezettségvállalások nem teljesítéséből származó szankciók alól. A pénteken benyújtott törvényjavaslat megkönnyebbülést hozhat egyes fejlesztési adókedvezményt igénybevevő társaságok számára, átmeneti mentesség biztosításával.

A társasági adótörvény lehetőséget adott fejlesztési adókedvezmény igénybevételére, amennyiben egy társaság vállalta, hogy beruházásának megvalósítását követően a foglalkoztatottak átlagos létszáma, vagy az évesített bérköltség a beruházás megkezdését megelőző adóév mutatóit - megadott mértékben - meg haladja. A jogszabály a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez alapesetben 3 milliárd Ft - meghatározott települési önkormányzatok területén megvalósult beruházás esetén 1 milliárd Ft - értékű beruházást várt el. A tervezett módosítás mentességet ad azon vállalkozásoknak, amelyek a kedvezményt igénybe vették, de a feltételeket a későbbiekben nem tudják teljesíteni. „A jelenlegi törvénymódosítási javaslattal a jogalkotó elismeri, hogy e vállalkozások önhibájukon kívül - a válság miatt - kerültek szankcionálható helyzetbe, ezért egy átmeneti, 2 évre szóló enyhítést iktatott be. A vállalkozásoknak elég a beruházás megkezdését megelőző adóévben teljesített mutatókat elérniük 2009 és 2010 folyamán, így mentesülnek a beruházás által elért többlet létszám, vagy bérköltség fenntartásának kötelezettsége alól”- emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoport vezetője.

Adókedvezmények és adófizetések 2006-2009

Év

Adókedvezmény (milliárd forint)

Számított adó (milliárd forint)

2006

111

509

2007

99

546

2008

67

443

Forrás:APEH

Az APEH adatai alapján látható a társasági adókedvezmény mértékének csökkenése az elmúlt években, mely főként a nagyobb beruházások adókedvezményeinek kifutásával magyarázható. „A tavalyi évtől azonban már a válság kezdődő jelei is megmutatkoztak a kedvezmények csökkenésén, hiszen elsősorban éppen azokat a nagy- és közepes vállalkozásokat érintette jelentősen a visszaesés, ahol korábban számottevő adókedvezményeket vettek igénybe”- fűzte hozzá Hegedüs Sándor.

Mindezekből kiderül, hogy a változás leginkább azokat a cégeket érintheti, amelyek az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre, ám a válság hatására most kénytelenek visszafogni a termelést, netán elbocsátásokra készülnek. A kedvezmény érintettjei elsősorban azok a jellemzően külföldi tulajdonú, tőkeerős vállalatok, lehetnek, amelyek képesek voltak legalább 3 milliárd Ft-os beruházás végrehajtására.

A mentesség feltétele, hogy alkalmazását be kell jelenteni a pénzügyminiszter felé, legkésőbb a 2009. évi adóbevallás esedékességi időpontjáig. Ezen évek vonatkozásában az érintett adózók nem élhetnek az adókedvezmény felhasználásával. További könnyítés, hogy azon vállalkozások esetében, amelyek számára a beruházás megkezdését megelőző adóévi mutatók fenntartása is problémát jelent, a visszafizetési kötelezettség teljesítésére három adóévben, egyenlő részletekben van lehetőség, önellenőrzési pótlék felszámítása nélkül.

A fenti adókedvezmény igénybevételéhez hasonló, időben elnyúló feltétel teljesítéseket köt ki a jogszabály az ún. munkahelyteremtést szolgáló beruházások esetében is. A jogalkotó azonban a benyújtott törvényjavaslat szerint az ő számukra nem kíván átmeneti mentességet adni a feltételek teljesítése alól.


    Kapcsolódó bejegyzéseink